Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Neexistuje jednoduchší recept na kysnuté cesto. Vykysne za okamih a je nadýchané ako obláčik

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva. Hoci nájdeme množstvo rôznych receptov,...

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva. Hoci nájdeme množstvo rôznych receptov, oplatí sa dôverovať babičkiným radám. Čo môžete urobiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné? Prezradím vám tajomstvo.

Kysnuté cesto musí byť nadýchané a jemné
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Babička Regína bola vždy považovaná za vzornú ženu v domácnosti. Bola kulinárskou majsterkou a na jej skvelých koláčoch si pochutnávala celá rodina. Raz som ju požiadala, aby mi prezradila svoje tajomstvo nadýchaného kysnutého koláča. Ukázalo sa, že nebolo v samotných ingredienciách, ale v jej rukách.

Čo robiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné? Vyvarujte sa týchto chýb


Väčšina z nás vie, že pri príprave kysnutého cesta je dôležité vyhnúť sa poklesu teploty v miestnosti a prievanu. Cesto vykysne len vtedy, ak mu doprajete teplo. Ako ma správne varovala moja babička, rovnako dôležitá je aj teplota vašich rúk. Ak budete cesto miesiť studenými rukami, namiesto nadýchaného kysnutého koláča budete mať „figu borovú“. Akým ďalším chybám by ste sa mali vyhnúť?

Predovšetkým sa vyhnite príliš horúcim tekutinám, ktoré môžu kvasinky zničiť – mlieko alebo voda by mali byť vlažné. Nepridávajte ani príliš veľa soli, ktorá brzdí rast kvasiniek. Je dôležité miesiť cesto dostatočne dlho, aby získalo správnu pružnosť. Môže vás z toho bolieť ruka, ale za konečný výsledok to stojí. Nakoniec dajte cesto dostatočne dlho kysnúť a zabezpečte správnu teplotu pečenia.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky sú tiež výborná voľba na koláč z kysnutého cesta
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Recept na kysnutý koláč babičky Regíny. Skutočné nebíčko v ústach


Kysnuté cesto je pochúťka, ktorú sa oplatí upiecť v bežný deň ale aj pri zvláštnych príležitostiach. Základná verzia obsahuje len drobenku, ale môžete ju vylepšiť rôznym ovocím alebo inými chutnými prísadami. Suroviny potrebné na formu s rozmermi 23 × 28 cm:

  • 25 g čerstvého droždia (možno použiť 7 g sušeného droždia),
  • pol kg pšeničnej múky,
  • pohár vlažného mlieka,
  • 100 g masla,
  • 100 g cukru,
  • 2 vajcia,
  • štipka soli,
  • lyžička vanilkového cukru,
  • drobenka (pripravíme ju zo 100 g múky, 50 g masla a 50 g cukru).

Najprv pripravte kvások. Droždie rozdrobíme do misky, posypeme ho lyžicou cukru a dvoma lyžicami múky. Zalejte pol pohárom vlažného mlieka, premiešajte a prikryte utierkou, aby vykyslo. Po 15 minútach sa pustite do prípravy cesta. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukru a vykysnutý kvások. Potom rozšľahajte vajcia a prilejte rozpustené (vychladnuté) maslo. Teplou rukou miesime cesto, kým sa neodlepí od misy. Malo by byť pružné a hladké. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 70 minút. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Po vykysnutí cesto opäť premiesime a dáme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch posypeme mrveničkou a odložíme na štvrť hodiny. Predhrejte rúru na 180 stupňov v režime s ohrevom zhora a zdola. Vložte koláč a pečte približne 40 minút, kým nie je zlatistý. Po vychladnutí (môžete to urobiť na mriežke) bude pripravený na podávanie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na jablkový koláč. Tento koláč so zamatovou polevou je skutočné majstrovské dielo. Nikto mu neodolá

Kysnuté cesto vyrastie ako blázon. Stačí 1 polievková lyžica tekutiny, ktorú má každý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Veľkonočná bábovka – neexistuje jednoduchší recept. Stačí zmiešať a upiecť. Vydrží mäkká niekoľko dní.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka). Bábovka na Veľkú noc je rovnako dôležitým artiklom ako kapor na Štedrý večer. Ak sa na stole…

Vajcia plnené zelenou prísadou. Nie je to avokádo a chutí rovnako dobre

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kamila Sankiewicz Photo) Vajíčka plnené zelenou prísadou sú zdravým a chutným občerstvením, ktoré sa často objavuje na sviatočnom stole.…

Namiesto tradičného koláča pripravte na sviatky tento. Vaši hostia budú nadšení.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandra Harashchenko). Veľká noc je ideálnym časom na prípravu chutných dezertov, medzi ktorými má pečivo osobitné miesto. Samozrejme, v…

Používate himalajskú soľ, pretože je zdravá? Pravda vás možno prekvapí (a možno aj nahnevá)

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrei Armiagov). Ružová, exotická, drahá a vraj zázračná. Himalájska soľ si získala srdcia (a peňaženky) mnohých Slovákov, ktorí veria,…

Pridávate do polevy? Určite stečie z koláčika rýchlejšie ako maslo z teplého toastu.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yakubovich Vadzim). Ako si doma pripraviť polevu, aby bola dokonalá? Ak je lesklá poleva vašou kulinárskou Achillovou pätou, prichádzame…

Auto Trendy

5 áut, ktoré nikdy nepredávajte: Ich motory prekonajú aj milión kilometrov

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Niektoré autá sú ako poklad v garáži – ich motory sú takmer nezničiteľné a dokážu zvládnuť aj neuveriteľný milión kilometrov. Ak máte jeden z týchto…

Ako zelená ideológia zrazila na kolená automobilový trh v Holandsku

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Holandsko, kedysi líder v modernizácii autoparku, dnes bojuje s následkami radikálnych zmien na trhu. "Povinné" elektromobily, drahé spaľovacie autá a starnúci autopark – toto sú…

Nové Subaru Solterra 2026 prináša vyšší výkon, väčší dojazd a nový dizajn!

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Subaru vstupuje do elektrickej budúcnosti s prekvapením, ktoré motoristov nenechá chladnými. Model Solterra 2026 prichádza s prepracovaným dizajnom, silnejším pohonom a väčšou batériou. Dokáže prekonať…

SUV budúcnosti? Genesis predstavuje koncept, na ktorý sa nezabúda

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový svet má nového hráča, ktorý búra tradičné koncepty SUV. Genesis X Gran Equator, predstavený na autosalóne v New Yorku, vyvoláva otázky, či môže Hyundai…

Kia EV4 prekvapuje dojazdom: Elektromobil, ktorý porazí aj Teslu!

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kia v New Yorku predstavila svoju elektrickú novinku – EV4, ktorá ukazuje, že aj menšie autá môžu ponúknuť veľké veci. S dojazdom vyše 530 kilometrov…

Najmenší sused Ameriky: Mikronárod s 38 obyvateľmi, ktorý si vymyslel vlastnú menu aj hymnu

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - S ktorými krajinami susedia Spojené štáty americké? Kanada a Mexiko, odpovie bez zaváhania každý školák. Ale čo keby sme vám povedali, že existuje aj tretí…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov