10.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joanna 12).
Výroba domáceho chleba je veľmi uspokojujúca. Žiadny chlieb nechutí tak dobre ako ten, ktorý ste si upiekli sami. Mnohí ľudia sa však do tejto úlohy nepúšťajú zo strachu z neúspechu. Odrádza ich aj to, že musia čakať, kým kysnuté cesto vykysne. Ak sa teda bojíte, že chlieb nevykysne, alebo nemáte trpezlivosť, pripravte si tvarohový chlieb podľa tohto receptu. Nepotrebujete naň kvások, múku ani droždie.
Pečenie chleba sa vo všeobecnosti považuje za časovo náročnú činnosť. Musíte si vytvoriť dostatočne silný kvások, aby mohlo cesto vykysnúť. Chlieb môžete pripraviť aj pomocou droždia, ale potom musíte čakať, kým cesto vykysne. Okrem toho je výroba domáceho chleba spojená s prácnym a zdĺhavým miesením.
Našťastie ľudská kreativita nepozná hraníc. Ľahko nájdete recept na chlieb bez kvásku, droždia alebo dokonca múky! Ako napríklad tento tvarohový chlieb. Všetko, čo naň potrebujete, je tvaroh, ovsené vločky a niekoľko rôznych obilnín. Tento recept som dostala od kamarátky a musím priznať, že keď som ho vyskúšala, bola som pripravená zjesť hneď celý bochník….
Recept na tvarohový chlieb. Neobsahuje múku ani droždie
Ingrediencie:
- 500 g nízkotučného alebo polotučného tvarohu,
- 170 g ovsených otrúb,
- 120 g ovsených vločiek,
- 3 vajcia,
- 50 g lieskových orieškov,
- 30 g ľanového semienka,
- 30 g tekvicových semienok,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- soľ.
Spôsob prípravy:
Tvaroh rozdrobíme na malé kúsky. Vložíme ho do veľkej misy a postupne pridáme ostatné prísady: vločky, otruby, orechy, ľanové semienka, tekvicové semienka, prášok do pečiva, soľ a vajcia. Vymiesime cesto. To môžete urobiť buď ručne, alebo v kuchynskom robote. Cesto na tvarohový chlieb by malo mať takú konzistenciu, aby sa celkom ľahko formovalo.
Tvarohový chlieb sa dá upiecť dvoma spôsobmi. Prvý spôsob je dať zmes do formy na chlieb vyloženej papierom. Potom už stačí len zarovnať vrch a vložiť formu do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Druhým spôsobom je vytvarovanie bochníka na plochom plechu, ktorý je tiež vystlaný papierom. Je dobré navlhčiť si ruky, čo uľahčí tvarovanie cesta.
Bez ohľadu na spôsob pečieme tvarohový chlieb 45 minút. Nechajte ho vychladnúť na mriežke alebo, ak ste ho piekli v plechu, nechajte ho niekoľko minút odpočívať, kým ho vyberiete z plechu a necháte vychladnúť. Tvarohový chlieb chutí najlepšie čerstvý. Je taký dobrý, že ho môžete jesť aj bez akýchkoľvek príloh.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Neexistuje jednoduchší recept na kysnuté cesto. Vykysne za okamih a je nadýchané ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.