11.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Burnosova Sveta).
September je ideálny čas na prípravu lahodného a krehkého koláča so slivkami a drobenkou. Ten je najlepší, ak ho trochu upravíte a pridáte doň mandľové lupienky. Táto maslová mandľová zmes a sladkokyslé slivky vytvoria vo vašej kuchyni dokonalý koláč. Ja ho milujem a teším sa naň celý rok.
Najlepšie ovocie je sezónne. V júni sa jedia jahody, v júli čerešne a v septembri slivky. Vtedy sú najchutnejšie, takže vždy túžobne čakám, kedy konečne príde ten mesiac, aby som mohla pripraviť lahodný a krehký koláč so slivkami a drobenkou. Je to kombinácia, ktorá je prakticky dokonalá, nič by som tu nemenila. Navyše je koláč veľmi jednoduchý na prípravu, takže si pripravte nákupný zoznam a pustite sa do výroby tohto dezertu. Vaša rodina vám zaň bude ešte dlho ďakovať.
Recept na lahodný a krehký slivkový koláč s drobenkou
Ingrediencie na krehké cesto:
- 250 g pšeničnej múky,
- 80 g 18 % smotany,
- 100 g masla,
- 30 g cukru,
- soľ.
Ingrediencie na mandľovú drobenku:
- 100 g múky,
- 60 g masla,
- 60 g cukru,
- 50 g mandľových vločiek.
Okrem toho:
- 20 čerstvých zrelých sliviek.
Spôsob prípravy:
Najskôr sa postarajte o slivky. Umyte ich, prekrojte na polovicu a vyberte kôstky. Potom ovocie nakrájajte na menšie kúsky, napríklad na štvrtiny.
Teraz si pripravte krehké cesto na koláč. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridáme na kocky nakrájané tvrdé maslo a smotanu. Prísady spolu rozotrite v prstoch, aby sa vytvorila mrvenička. Potom cesto vymiesime do rovnomernej gule, zabalíme do fólie a dáme na pol hodiny do chladničky.
Medzitým si priprav drobenku. Všetky prísady zmiešajte v miske a rozdrvte ich v prstoch na malé hrudky. Uložte do chladničky, kým pripravíte slivkový koláč.
Krehké cesto mierne sploštíme a vyvaľkáme. Preneste ho do formy na pečenie a okraje odrežte. Na dno poukladajte slivky a bohato ich posypte mandľovou drobenkou. Lahodný krehký slivkový koláč pečte 30 minút pri teplote 185 °C. Drobenka by mala byť jemne hnedá. Koláč môžete podávať s porciou vanilkovej zmrzliny, ale nie je to nevyhnutné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Každý, kto ho vyskúšal, chcel tento recept. Koláč je sladký, mäkký a chutný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.