12.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka).
Jedným zo základných receptov v kuchyni každej gazdinky je recept na kysnuté cesto. Je to skvelý základ na prípravu pečiva s ovocím alebo inými obľúbenými prílohami, prípadne aj so samotnou drobenkou. Prečítajte si o kysnutom ceste podľa babičkinho receptu a o triku, vďaka ktorému bude vždy dokonale vykysnuté.
Prísady na kysnuté cesto podľa babičkinho receptu
Prísady na kysnuté cesto sú produkty, ktoré nájdete prakticky v každej domácnosti. Na prípravu kysnutého cesta podľa babičkinho receptu budete potrebovať:
Ingrediencie:
- 1 lyžičku vanilkového cukru,
- 100 g cukru,
- 100 g masla,
- 2 vajcia,
- 25 g čerstvého droždia,
- 250 ml mlieka,
- 500 g pšeničnej múky,
- štipku soli.
Nezabudnite, že maslo a vajcia musia mať izbovú teplotu, preto je najlepšie vybrať ich z chladničky dostatočne skoro. Mlieko jemne zohrejte, aby bolo vlažné. Čerstvé droždie môžete nahradiť aj približne 7 g sušeného droždia.
Kysnuté cesto podľa babičkinho receptu – ako ho pripraviť.
Začnite prípravou kvásku. Do misky alebo džbánu nasypte rozdrobené droždie, pridajte lyžicu cukru, dve lyžice múky a pol šálky vlažného mlieka. Premiešajte, prikryte utierkou a nechajte asi 15 minút odstáť. Múku preosejeme do veľkej misy, pridáme vanilkový cukor, cukor, rozpustené a vychladnuté maslo, vajcia, kvások a štipku soli. Dôkladne vymiesime cesto, prikryjeme ho utierkou a odložíme na približne 70 minút, aby sa zdvojnásobil jeho objem. Plech s rozmermi 23 × 28 cm vyložíme papierom na pečenie, vykysnuté cesto opäť premiesime a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C na približne 40 minút.
Čo môžete urobiť, aby vaše kysnuté cesto vždy vyšlo perfektne? Nezabudnite na teplotu
Kľúčom k pečeniu dokonalého kysnutého cesta je teplota. Ide predovšetkým o teplotu v miestnosti a žiadny prievan. Dôležité je tiež pamätať na správnu teplotu tekutín, najmä mlieka. Malo by byť vlažné, ale nie horúce, pretože by mohlo zničiť kvasnice. Najväčším trikom pri príprave dokonalého kysnutého cesta je však…. teplota vašich rúk. Málokto na to myslí, ale ak začnete miesiť cesto studenými rukami, nebude mať ideálne podmienky na správne vykysnutie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na chlebík. Nie je v ňom žiadna múka ani droždie. Mohla by som ho jesť bez prestávky
Neexistuje jednoduchší recept na kysnuté cesto. Vykysne za okamih a je nadýchané ako obláčik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.