14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katya Rekina).
Americkí vedci vybrali najzdravšiu zeleninu na svete. Obsahuje veľa vitamínu C, viac draslíka ako paradajky a v obsahu železa prekonáva dokonca aj špenát. Napriek tomu sa však na Slovensku neteší veľkej obľube, hoci pred rokmi ju naše prababičky masovo používali pri rôznych ochoreniach. Vráti sa opäť k svojej obľube?
Žerucha siata, známa aj ako žerucha, je najzdravšia zelenina na svete. Nenápadná rastlina z čeľade kapustovitých prekonala konkurenciu z hľadiska obsahu vitamínov a cenných živín.
Americkí vedci z William Paterson University nepochybujú, že ide o vitamínovú bombu. Žiaľ, na Slovensku sa žerucha v kuchyni často nepoužíva.
Žerucha – výživové hodnoty a vitamíny. Má viac draslíka ako paradajky
Chuť žeruchy je podobná rukole, hoci je pikantnejšia. Má nízky obsah kalórií, len 11 kcal na 100 g, takže si ju môžu bez obáv vychutnať aj ľudia, ktorí držia diétu. Ako kapustovitá zelenina je dobrým zdrojom glukozinolátov.
Z hľadiska draslíka dokonca predčí paradajky (330 mg) a obsahuje aj značné množstvo vápnika (120 mg) či kyseliny askorbovej (43 mg). Okrem toho dodáva telu horčík, železo, betakarotén alebo vlákninu. Obsahuje aj cenné polyfenoly a flavonoidy.
Prečo jesť žeruchu? Zaradte ju do svojho jedálnička a nebudete ľutovať
Stále sa pýtate, prečo by ste mali jesť žeruchu? Ak stále pochybujete o hodnote tejto zeleniny, mali by ste vedieť, že jej pravidelná konzumácia vám pomôže regulovať hladinu glukózy v krvi alebo metabolizmus, očistiť organizmus a zregenerovať pečeň.
Môžete tiež zaznamenať zlepšenie stavu kostí a kĺbov, zníženie hladiny zlého LDL cholesterolu, zlepšenie zrážanlivosti krvi alebo zníženie stresu (potvrdzujú to mnohí fytoterapeuti).
Sendvič s vajíčkom a žeruchou s jemnou čili pálivosťou
- Pripravte si hrianky a trošičku ich natrite maslom.
- Na hrianku rozotrite vidličkou uvarené vajíčko.
- Posypte troškou čili a pridajte obľúbený dresing.
- Na záver štedro posypte žeruchov.
Dobrú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ráno ho pijú vo veľkom a je to najhorší nápoj pre zuby. „Je to hrozné!“
Toto je tajomstvo zdravia a krásy Grékov. Jedia ho takmer každý deň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.