15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoDax).
Rezne z mletého mäsa sú veľmi obľúbeným jedlom na obed alebo večeru, ale aj napriek tomu sa niektorí ľudia pri ich príprave dopúšťajú chýb. Ak sa ich umeniu ešte len učíte alebo máte jednoducho sklz, rezne nemusia dopadnúť podľa očakávania. Prečo sa mleté rezne počas vyprážania rozpadávajú? Bohužiaľ, je ťažké určiť jedinú príčinu.
Rezne z mletého mäsa, bravčové rezne, vývar, paradajková polievka. To sú jedny z najobľúbenejších jedál na obed alebo večeru v slovenských domácnostiach, a napriek tomu sa niektorí ľudia dopúšťajú chýb, takže sa im nepodarí pripraviť ich podľa ich predstáv. Na tom nie je nič zlé! Každý sa učí a každý má iné kulinárske schopnosti. Chyby v kuchyni sa stávajú aj profesionálnym kuchárom a nie je sa za čo hanbiť. Namiesto toho je lepšie si trochu prečítať a zistiť napríklad, prečo sa rezne z mletého mäsa pri vyprážaní rozpadávajú.
Dôvodov je hneď niekoľko. Prvého sa možno dopustiť už vo fáze nakupovania. Ide, samozrejme, o výber mäsa. Medzi ďalšie patrí nesprávny pomer ingrediencií, vynechanie jednej z kľúčových zložiek, ako aj netrpezlivosť a nesprávny spôsob vyprážania a iné. Nižšie uvádzame možné dôvody, prečo sa mleté rezne rozpadajú.
Prečo sa mleté rezne pri vyprážaní rozpadávajú? Na vine môže byť niektorá z týchto chýb
- Nedostatok zložky, ktorá zmes spája: V mletej zmesi je nevyhnutný výrobok, ktorý ju spája. Vhodným spojivom je vajce, ako aj vysušené rožky alebo žemle namočené v mlieku. Tieto zložky sú akýmsi spojivom, vďaka nim bude konzistencia rezňov kompaktná a kyprá.
- Nesprávne pomery zložiek: Aj keď v mletom mäse nechýba spojivo, môže sa stať, že ho nie je dostatok v pomere k ostatným zložkám. Potom sa môžu rezne rozpadnúť aj počas vyprážania. Aby bola zmes konzistentná, musí byť aj dobre vymiesená.
- Nevhodné mäso: Ak je mäso príliš chudé, napr. hydinové, môže to tiež spôsobiť, že sa rezne rozpadnú. Najlepšie je bravčové mäso, napr. z pliecka, ktoré dodá mletému mäsu šťavnatosť. Dobrou voľbou je aj bravčové a hovädzie mäso. Samozrejme, možno použiť aj hydinové mäso, ale platí pravidlo, že v zmesi by malo byť 70 % chudého mäsa a 30 % tučného (mastného) mäsa.
- Nedostatok trpezlivosti: Niekedy sa každý ponáhľa alebo je veľmi hladný a chce sa najesť čo najrýchlejšie. Vtedy dochádza k chybám. Prvou z nich je nedostatočné „odstátie“ zmesi na rezne. Zmes treba nechať chvíľu odstáť, aby sa lepšie spojila. Druhou chybou, ktorá vyplýva z túžby urobiť niečo rýchlo, je príliš časté otáčanie mletých rezňov na panvici.
- Chyby pri vyprážaní: Mleté rezne sa musia smažiť na správnom množstve tuku, inak sa prilepia na panvicu. Teplota vyprážania by tiež nemala byť ani príliš nízka, ani príliš vysoká. Pri príliš nízkej teplote mäso absorbuje tuk a stráca svoju pevnosť, zatiaľ čo pri príliš vysokej teplote sa rezne môžu pripáliť a rozpadnúť.
Ako pripraviť jemné a šťavnaté mleté rezne?
Už viete, čo robiť, aby sa vám mleté rezne pri vyprážaní nerozpadli. Ako ich však pripraviť mäkké, šťavnaté a chutné? Majte na pamäti niekoľko ingrediencií. Jednou z nevyhnutných prísad je cibuľa, ktorú treba pred pridaním do zmesi osmažiť. Vďaka tomu získajú kotlety výraznejšiu chuť.
Nezaobídete sa ani bez korenia. Soľ a korenie sú samozrejme nevyhnutné, ale nezabudnite pridať aj majorán, mletú sladkú papriku a cesnak. Aby sa kotlety lepšie nadýchali, pridajte do zmesi trochu perlivej vody (ale pozor, aby ste zmes nerozriedili). Ku koncu miesenia mleté mäso „energicky potľapkajte“, aby sa do zmesi dostalo trochu vzduchu – vďaka tomu zostanú rezne nadýchané a šťavnaté.
Spomenuli sme aj vajce a žemle namočené v mlieku, aby sa zmes spojila. Túto druhú ingredienciu môžete nahradiť a namiesto klasickej žemle použiť…. vianočku. Vďaka tomu vyjdú mleté rezne vynikajúco!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už žiadne dlhé vyprážanie rezňov. Odteraz robte bravčové rezne len takto! Menej tuku, viac chuti
Je to večera, na ktorú vaša rodina nikdy nezabudne. Týmto pokrmom upútate ich pozornosť na dlhý čas
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.