16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Redaktion93).
Mnohí Slováci robia pri nákupe paradajok trestuhodnú chybu. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ušetrili peniaze, na tom skôr stratia, pretože zelenina sa rýchlejšie kazí. Ako sa tomu dá zabrániť? Stačí si zapamätať jednoduchú radu.
Paradajky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny v našej krajine. Sú pomerne lacné a ľahko dostupné, dostaneme ich v každom stánku a obchode s potravinami. Niekedy sa však snažíme ušetriť pár drobných a rozhodneme sa urobiť vážnu chybu.
Odtrhávanie stoniek z paradajok je veľkou chybou. Znižuje to čerstvosť zeleniny
Odtrhávanie stoniek a stopiek z ovocia a zeleniny je v slovenských obchodoch bežnou praxou. Snaha znížiť konečnú hmotnosť výrobku však zvyčajne nekončí priaznivo. Ukazuje sa, že zbavenie sa stoniek spôsobuje, že paradajky oveľa rýchlejšie strácajú svoju čerstvosť, čo má za následok, že už po niekoľkých dňoch sú mäkké a veľmi zrelé a nakoniec sa pokazia.
Zelený prídavok (stonka a stopka) navyše:
- zabraňuje prenikaniu nečistôt a škodlivých mikroorganizmov dovnútra zeleniny
- zabraňuje úniku vlhkosti
- chráni pred plesňami
- za pozornosť stojí aj farba stonky. Vysušená, mierne hnedá stonka je jasným znakom toho, že paradajka už nie je prvotriedne čerstvá a dlho ležala na pulte.
Ako skladovať paradajky, aby vydržali dlho čerstvé? Zapamätajte si toto pravidlo
Kúpa stopkových paradajok je len prvým krokom k predĺženiu ich trvanlivosti. Ak chcete zvýšiť svoje šance, že si túto šťavnatú pochúťku na chlebíky budete môcť vychutnávať dlhšie ako jeden deň, nezabudnite na pravidlá správneho skladovania potravín. Po príchode domov ich vložte do chladničky, najlepšie na poličku, kde je teplota približne 7 až 10 stupňov. Udržiavanie paradajok mimo chladu urýchľuje ich dozrievanie, a teda aj kazenie.
Okrem toho by sa mali skladovať voľne alebo na tanieri, ale nikdy nie v plastovom vrecku. Na druhej strane, ak máte po ruke veľa paradajok a neviete, čo s nimi, odporúčame využiť niektorý z receptov na ich konzervovanie na zimu. Je to dlhodobý spôsob, ako si vychutnať lahodnú chuť a množstvo vitamínov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto pripravíte ten najlepší paradajkový pretlak. Kúpené v obchode sa mu ani nepriblížia
V septembri zmiešam 3 prísady a paradajky zalejem vodou. Sú veľké a zúrivo červené až do októbra
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.