16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait).
Čo môžete urobiť, aby váš piškótový koláč po upečení nespadol? Môže sa to stať každému z nás. Našťastie mi moja babička prezradila tajomstvo, ktoré zaručuje, že vždy vyjde nadpozemsky nadýchaný a mimoriadne rovnomerný.
Základom piškóty je veľké množstvo vajec, vďaka čomu má pomerne pružnú štruktúru a obsahuje veľké množstvo vzduchu. Po upečení a vychladnutí klesá viac ako iné druhy koláčov. Ak sa pozriete pozorne, zistíte, že sa odlepuje od stien formy a stráca časť svojej výšky takmer hneď po vybratí z rúry. Odkedy používam trik mojej babičky, tento problém už nemám.
Ako zabránite tomu, aby piškóta spadla? Majte trpezlivosť a uplatnite pravidlo 3/4
Hlavným dôvodom, prečo sa piškóta počas pečenia zrúti tak, že sa v strede prepadne, sú výrazné tepelné straty z rúry. Často sa to stáva preto, že dvierka sú otvorené, napríklad pri kontrole nášho pečenia. Výsledkom je, že piškótový koláč prestane rásť a predčasne stuhne skôr, ako je jeho štruktúra dostatočne pevná na to, aby udržala váhu koláča. Platí pravidlo, že stav upečeného výrobku je dobré skontrolovať až po uplynutí troch štvrtín uvedeného času pečenia, aby nedošlo k jeho prepadnutiu. Ďalšími vinníkmi môžu byť:
- príliš nízka teplota pečenia. Rúra by mala byť vyhriata na 180 – 200 stupňov Celzia.
- rozdiel v teplote použitých surovín.
- príliš dlhé miešanie zmesi. Príliš veľa vzduchových bublín má za následok slabú štruktúru, ktorá neudrží váhu cesta počas pečenia.
Čo môžete urobiť, aby vám piškótový koláč po upečení nespadol? Trik od babičky zaberie len pár minút
Niekedy sa stáva, že hneď po vybratí piškótového koláča z rúry stratí svoj objem a nadýchanosť a v okamihu sa zrúti, najmä v strednej časti. Okrem toho, aby to bolo ešte horšie, jeho tvar prestane byť rovnomerný. Moja babička mi prezradila, že vždy, keď pečie piškótový koláč, používa jeden starý a účinný trik. Keď koláč vyberie z rúry, vloží ho na niekoľko minút priamo do chladničky. Po uplynutí niekoľkých minút ho vyberie a obráti hore dnom. Tento trik udrží vzduchové bubliny neporušené, takže piškótový koláč si zachová svoj tvar.
Recept na najlepší piškótový koláč! … od tiktokerky sweet_lucia. Recept je na dve 20 cm formy – môžete si ho pripraviť aj v polovičných dávkach.
Ingrediencie:
- 420 g kryštálového cukru,
- 14 vajec (rozdelených na bielka a žĺtky),
- štipka soli,
- 420 g hladkej múky,
- 14 PL oleja.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja babička robila krémeše podľa tohto receptu. Vychádzajú lepšie ako z cukrárne
Šialený čokoládový dezert, ktorý pripravíte len zo 4 ingrediencií. Lacný, rýchly a jednoduchý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.