17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/K_E_N).
Sú mäkké, sladké a nádherne voňajú. Vždy, keď pripravujem tieto škoricové slimáky, dostanem hlad už vo fáze vaľkania cesta. Keď sa kuchyňou šíri vôňa škorice, citrónovej kôry a masla, neviem sa dočkať, kým budú koláčiky hotové. Ako pripraviť škoricové slimáky? Recept si vyžaduje trochu času, ale je naozaj jednoduchý. Zoznámte sa s ním.
Tieto mäkké škoricové slimáky sú rajom pre chuťové bunky. Nie je nič príjemnejšie, ako keď sa zaboríte do mäkkých a voňavých koláčikov poliatych citrónovou polevou. Toto pečivo sa udomácnilo v mojej kuchyni a pravidelne sa k nemu vraciam. Najmä preto, že recept na škoricové slimáky, hoci je viackrokový, nie je vôbec zložitý. Najlepšie bude, ak na to prídete sami. Toto je najlepší čas na otestovanie tohto receptu, pretože mäkké škoricové slimáčiky chutia najlepšie na jeseň: rozveselia, výborne sa hodia k horúcemu čaju a majú škoricu, ktorá má okrem iného antivírusové a antibakteriálne vlastnosti.
Recept na mäkké škoricové slimáky
Ingrediencie na približne 20-22 koláčikov:
- 450 g pšeničnej múky,
- 250 ml vlažného mlieka,
- 50 g čerstvého droždia,
- 65 g masla,
- 50 g cukru,
- 2 vajcia, z toho jedno na potretie škoricových slimákov,
- 2 žĺtky.
Ingrediencie na plnku:
- 80 g cukru,
- 60 g masla,
- 4 lyžice škorice
- vrecúško vanilkového cukru (16 g),
- lyžička citrónovej kôry.
Recept na škoricové slimáčiky – ako ich pripraviť:
Začneme zmäknutím masla, pretože to chvíľu potrvá. Potom si pripravíme kvások. Do misky rozdrobíme droždie, nasypeme lyžicu cukru a múky a tri lyžice vlažného mlieka. Dávajte pozor, aby nebolo príliš horúce. Premiešame a necháme droždie vykysnúť.
Zmiešajte múku a cukor, pridajte kvások. Prilejte zvyšok mlieka a všetko spolu premiešajte. Pridajte vajce a žĺtky, opäť premiešajte a začnite miesiť cesto, buď ručne, alebo v kuchynskom robote. Po niekoľkých minútach pridajte zmäknuté maslo a hnetieme ďalších 10 minút. Odstavíme na teplé miesto, aby cesto vykyslo.
Medzitým zmiešajte citrónovú kôru so škoricou a oboma cukrami. Keď cesto vykysne, chvíľu ho miesime na doske na vaľkanie cesta. Rozdeľte ho na polovicu a rozvaľkajte. Potrite maslom, posypte suchou zmesou a zrolujte. Nakrájajte na plátky. Rovnakým spôsobom postupujte aj pri druhej polovici cesta.
Keď je druhá časť cesta hotová, potrite prvú časť rozšľahaným vajcom a vložte na 20 minút do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Keď sú škoricové koláčiky upečené a vychladnuté, polejeme ich polevou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja babička robila krémeše podľa tohto receptu. Vychádzajú lepšie ako z cukrárne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.