17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív)
Zlá technika prípravy vývaru môže viesť k jeho zakaleniu. To sa často stáva začínajúcim kuchárom, ale aj v takejto situácii ho môžete zachrániť. Stačí, ak do polievky vhodíte kocku ľadu. Nie je to žiadny vtip. Vložte ju tam a výsledok vás pozitívne prekvapí.
Vkladanie mäsa do horúcej vody spôsobuje rýchle zrážanie bielkovín, čím sa vývar zakalí. Ďalšími častými chybami, ktoré k tomu môžu viesť, je varenie na vysokej teplote a nezbieranie vodnej peny, ktorá sa hromadí na povrchu vývaru.
Nech už urobíte čokoľvek, máte dve možnosti – môžete sa zmieriť s tým, že polievka stratila svoj rafinovaný vzhľad, alebo sa môžete pokúsiť obnoviť jej čírosť pomocou jednoduchého triku s kockou ľadu z mrazničky.
Prečo dať do vývaru kocku ľadu? Zakalenú polievku môžete zachrániť
Ak si chcete vychutnať číru esenciu, môžete do zakalenej polievky vhodiť kocku ľadu. Stačí aj jedna, ale najlepšie je dať do hrnca naraz 3-4 a počkať niekoľko minút, kým povrch vývaru úplne vychladne. Tuk obalí kocku ľadu, čím sa zbavíte problému s nevábnymi usadeninami a mastnotou.
Kocka ľadu vo vývare má ešte jedno pozitívne využitie. Vždy by ste ju mali pridať do vriacej polievky. Okrem toho, že obnoví čírosť esencie, zabezpečí aj to, že si zelenina napriek tepelnej úprave zachová svoju charakteristickú farbu a pevnosť.
Čo pridať do vývaru okrem kociek ľadu? Tieto prísady zvýraznia chuť vývaru
Okrem kociek ľadu môžete do vývaru pridať aj ďalšie prísady. Niektoré z nich môžu vývaru dodať chuť a urobiť ho oveľa lepším ako tradičná verzia. Do vriacej polievky môžete napríklad pridať osmaženú cibuľu alebo na panvici opečenú zeleninu, aby bola chuť polievky výraznejšia.
Do vývaru, ktorý je príliš mastný, je tiež dobré pridať trochu citrónovej alebo jablčnej šťavy. Vďaka ich kyslej chuti bude vývar vyváženejší a nebude taký ťažký. Na druhej strane, polievku, ktorá je príliš pikantná, zachráni trochu cukru alebo paradajok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu? Už nebude bledá ako stena
Tuk z panvice už nebude prskať. Tento trik mi prezradila priateľka. „Máš to priamo pod nosom“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.