19.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Irina Shatilova).
Keď vás omrzí každodenná chuť kávy alebo čaju, môžete si okoreniť život rôznymi doplnkami. Mnohé z nich dodajú nápojom nielen zaujímavú chuť a vôňu, ale ovplyvnia aj imunitu, metabolizmus a ochladzovanie organizmu. Spomedzi celého sortimentu prísad do kávy a čaju uvádzame tie najzaujímavejšie.
Na trhu je množstvo druhov kávy a čaju, ktoré sa líšia chuťou, vôňou a formou. Máme kávu zrnkovú, sypanú a instantnú, čajové vrecúška, sypané aj granulované. Chuť každého nápoja však môžeme zdôrazniť pridaním ingrediencií, ktorých zdravotné a chuťové vlastnosti boli objavené už dávno.
Najobľúbenejšie prísady do kávy
Malé presso, sladká, s mliekom alebo smotanou – bez ohľadu na to, ako kávu pijete, možno vás časom omrzí. Tu prichádzajú vhod aditíva, ktoré sa používajú po stáročia. Arabi pijú kávu s kardamónom, ale uplatnia sa tu aj iné koreniny, nie nevyhnutne pikantné.
Tu je zoznam zdravých prísad do kávy:
- Káva s čili: korenistá chuť korenia nápoj zahreje a zrýchli metabolizmus. Môžete do nej pridať aj kúsok čokolády.
- Káva s klinčekmi: do uvarenej kávy pridajte dva klinčeky. Klinčeky dodajú káve arómu, zahrejú, podporia činnosť pankreasu a odstránia zápach z úst.
- Káva s citrónom: zlepšuje peristaltiku čriev a urýchľuje metabolizmus, je dobrá aj na koncentráciu.
- Káva s kardamónom: Pôsobí močopudne, zlepšuje metabolizmus a vyplavuje z tela toxíny a prebytočnú vodu. Stačí uvariť kávu s niekoľkými rozdrvenými semienkami kardamónu.
- Káva so škoricou: Tento prídavok obohatí vôňu kávy, ale má aj protizápalové a antivírusové vlastnosti. Tiež neutralizuje voľné radikály, čím spomaľuje proces starnutia.
Ako vidíte, môžete si vybrať z rôznych prísad do kávy a nezostanete pri malých čiernych šatách alebo káve s mliekom. Stojí za to vyskúšať všetky spôsoby varenia tohto nápoja a vybrať si ten najobľúbenejší.
Môžete to pridať do čaju
Med alebo citrón sú naše najobľúbenejšie čajové doplnky, no tým ich zoznam nekončí. Stojí za to zistiť, s čím tento nápoj pijú iné národy a využiť ich skúsenosti, alebo ich aspoň vyskúšať.
Tu sú niektoré z našich návrhov na doplnenie čaju:
- Čaj s anízom: Aníz zlepšuje trávenie, má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Okrem anízu sa do takéhoto čaju oplatí pridať aj štipku škorice a plátok pomaranča.
- Čaj s džemom: Rusi podávajú čaj s džemom po stáročia. Malinový džem zlepšuje imunitu a dodáva čaju jemnú, ovocnú chuť.
- Čaj s vanilkou: vanilka môže zlepšiť trávenie a určite dodá nápoju úžasnú vôňu. Stačí hodiť vanilkový lusk do čajníka a uvariť nápoj.
- Čaj s brusnicami: niekoľko sušených brusníc pridaných do nápoja dodá nielen ovocnú príchuť, ale bude pôsobiť aj močopudne. V boji proti obličkovým kameňom brusnice tiež pomôžu.
- Puky ruží do čaju: sušené puky ruží majú antibakteriálne vlastnosti a obsahujú veľa vitamínu C. Pridané do čaju mu dodajú exotickú príchuť.
Pri pridávaní korenín, ako je škorica, kardamón alebo zázvor do nápojov, množstvo nepreháňajte. Už dve zrnká korenia alebo ich štipka splnia svoje chuťové a zdravotné funkcie. Príliš veľa však môže spôsobiť, že nápoj bude príliš pikantný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte do kávy namiesto mlieka. Zrýchlite si metabolizmus a schudnete
Podľa renomovaného lekára je to najlepší čas na večeru. Dávajte si na to pozor a nepriberiete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.