20.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Niektorí ľudia bez rozmýšľania rozbijú vajcia do misky a prejdú na ďalší krok v recepte. Nájdu sa však aj takí, ktorí sa na farbu žĺtka pozrú bližšie. Niekedy je takmer biele a inokedy poteší intenzívnou oranžovou farbou. Čo naznačuje jeho pigmentácia a ktorá je najzdravšia?
Čo je lepšie – vaječný bielok alebo žĺtok?
Varené na tvrdo alebo na mäkko, používané na krémové miešané vajíčka, nadýchané omelety a dokonca aj na slané muffiny. Vajíčka sú nielen chutným základom raňajok a obedov, ale aj ingredienciou, bez ktorej by sme veľa receptov nevedeli pripraviť. Tento ľahko dostupný produkt sa skladá z dvoch hlavných častí, vaječného bielka a žĺtka.
Mnoho receptov vyžaduje, aby sme použili iba jednu ingredienciu. Ktorá je zdravšia? Mnohí špecialisti neváhali odpovedať na túto otázku a jasne sa vyjadrili. Ukazuje sa, že žĺtok má oveľa pestrejšie zloženie. Oplatí sa však vedieť, že ide aj o kalorickejšiu časť. Pomáha uspokojiť telesnú potrebu mnohých vitamínov a mikroelementov, no zároveň je bohatý na tuky a cholesterol.
Vlastnosti žĺtka
Špecialisti zdôrazňujú, že vajcia by mali byť zahrnuté v každodennej strave. Zdravý človek ich môže jesť každý deň, pričom týždenný limit by nemal presiahnuť 10 kusov. Vychutnajme si kombináciu bielka a žĺtka alebo si vyberme len jednu ingredienciu. Ak nemáte radi bielkoviny, použite do jedál intenzívnejšiu časť vajíčka. Aké benefity nájdeme v žĺtku?
Zoznam, ktorý stojí za zmienku, je:
- vitamín A, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamíny skupiny B, kyselina listová, cholín, draslík, horčík, vápnik, fosfor, železo, zinok, selén.
Aká farba žĺtka je najzdravšia?
Intenzívne oranžové a tmavé žĺtky sú po celé generácie považované za lepšie. Stáva sa, že s takýmito vajíčkami sa stretneme v obchodoch alebo na miestnych trhoch, no však najčastejšie sú získavané od vidieckych sliepok.
Väčšina kupovaných žĺtkov je však veľmi bledá a málo zafarbená, zaobchádza sa s nimi ako s produktom oveľa nižšej kvality a bez cenných vlastností. Často sa teda pýtame, či to má nejaký skutočný vplyv na realitu.
Čo určuje farbu žĺtka? Z vedeckého hľadiska farbu žĺtkov ovplyvňuje prítomnosť karotenoidov, teda špeciálnych pigmentov. Vedci, ktorí túto tému skúmajú, dokázali, že dobrý stav sliepky, t. j. vhodná kvalitná strava, prístup trávy a čerstvého vzduchu, sa premieta do tmavšej farby vaječnej zložky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo jesť na večeru, aby ste sa vyhli maškrteniu?
Na jeseň si ich pridajte do kávy a čaju. Zahrejete sa a posilníte imunitu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.