25.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Zemiakové placky sú chutné, ale zároveň aj veľmi klišé. Samozrejme, nikomu ich nezakazujeme jesť, ale odporúčame vám, aby ste zemiaky aspoň na chvíľu trochu vypustili a zamerali sa na inú zeleninu. Najmä na jeseň, keď kraľuje v kuchyni. Všetko je to o tekvici. Používame ju na prípravu chutných polievok a koláčov, ale tekvicové placky sú to pravé, čo treba pripraviť, keď hľadáte nápad na rýchly obed alebo večeru.
Píšeme o obede alebo večeri, ale v skutočnosti sa tekvicové placky hodia na akékoľvek jedlo vrátane raňajok. Ich príprava je rýchla a jednoduchá, ale nezabudnite použiť správnu múku. Najlepšie múky sú tie, ktorých typ nie je vyšší ako 500. Dôležitý je aj prídavok zázvoru, ktorý dodá tekvicovým plackám špeciálnu chuť. Tak neváhajte a chopte sa tekvice, ktorá má na jeseň svojich päť minút. Využite jej kulinárske prednosti skôr, ako ju zosadia z trónu iné pochúťky.
Tekvicové placky – recept, ktorý musíte urobiť aspoň raz za jeseň
Ingrediencie:
- 200 g tekvice, napr. muškátovej alebo hokkaido,
- 1 šálka pšeničnej múky,
- 2 vajcia,
- nastrúhaný čerstvý zázvor,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- soľ a korenie podľa chuti,
- rastlinný olej na vyprážanie.
Spôsob prípravy:
Nakrájanú a olúpanú tekvicu nastrúhajte na veľkom strúhadle. Preložíme do misy, pridáme vajcia, múku, soľ a korenie, prášok do pečiva a nastrúhaný zázvor. Premiešajte. Na panvici rozohrejeme olej. Lyžicou dávajte do panvice porcie zmesi. Na strednom ohni smažte tekvicové placky z oboch strán, kým nie sú chutne zlatisté. Na každú stranu by mali stačiť asi tri minúty. Vyberte z panvice a osušte na papierovej utierke od prebytočného tuku. Placky podávajte so šalátom, cherry paradajkami a kyslou smotanou.
Tekvicové placky sa dajú pripraviť aj na sladko. Vyššie uvedené odrody sa hodia na prípravu dezertov. Okrem 200 g tejto zeleniny (tekvice) budete potrebovať:
- 150 g múky,
- 100 g prírodného jogurtu,
- 2 lyžice cukru.
Koreniny, ako je soľ a korenie, už vtedy, samozrejme, nepoužívame. Sladké tekvicové placky môžeme podávať posypané práškovým cukrom alebo s obľúbeným džemom či marmeládou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Placky sú zvnútra surové a zvonka spálené? Pridajte niekoľko kvapiek. Vypražia sa tak akurát
Recept na expresný a ultra zdravý chlieb. Pripravíte ho za 3 minúty
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.