27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoriia Hnatiuk).
Polievka je takmer hotová,… zostáva ešte doplniť prídavok. Do hrnca teda pridáte smotanu! Na povrchu začnú plávať hrudky a polievka už nevyzerá lákavo. To je znamenie, že smotana sa zrazila. Čo môžete urobiť, aby ste tomu zabránili? Ako zachránite takúto polievku so zrazenou smotanou?
Do niektorých polievok sa smotana pridáva až na samom konci varenia. Mnoho ľudí to robí napríklad pri zemiakovej, hubovej a paradajkovej polievke. Mohlo by sa zdať, že na tomto kroku nie je nič zložité. Niekedy sa však stáva, že smotana pridaná do polievky začne vytvárať nepekné hrudky. To je, žiaľ, znakom toho, že sa smotana zrazila. Namiesto lákavej krémovej konzistencie vyzerá polievka nevábne. Stáva sa to kvôli bežnej chybe, ktorú niektorí ľudia robia z neznalosti a iní z náhlenia.
Čo môžete urobiť, aby sa smotana nezrazila? Nevystavujte ju tepelnému šoku
- Aby sa smotana nezrazila, je potrebné ju pred pridaním do polievky temperovať. Čo to znamená? Ide o to, aby sa teplota smotany a jedla vyrovnala. Ak dáte studenú smotanu priamo do horúcej polievky, takmer určite sa zrazí. Preto najprv nalejte trochu teplej polievky do misky, pridajte do nej smotanu, premiešajte a až túto tekutinu môžete naliať do hrnca.
- Temperovanie je veľmi dôležitým pravidlom pri zahusťovaní polievok, ale treba mať na pamäti aj niekoľko ďalších. Pokrm so smotanou by sa nemal privádzať do varu a nemal by sa variť na príliš vysokej teplote. Lepšie je udržiavať horák na strednom výkone.
- Okrem toho by sa mali pokrmy so smotanou opatrne miešať. Pri príliš rýchlom pohybe môže dôjsť k narušeniu štruktúry krému a ten sa začne nechutne oddeľovať.
Ako môžem zachrániť zrazenú polievku?
Polievku, v ktorej sa zrazí smotana, nie je potrebné vylievať. Stále sa dá konzumovať, aj keď vieme, že nevyzerá veľmi chutne. Existujú dva spôsoby, ako túto situáciu riešiť.
- Prvým spôsobom, ako zachrániť polievku so zrazenou smotanou, je jednoducho ju rozmixovať. Celá polievka bude potom hladká a na povrchu už nebudú plávať žiadne hrudky.
- Druhý spôsob spočíva v prepasírovaní polievky. Je to dobrá možnosť, najmä ak uprednostňujete čistejší vývar pred krémovou polievkou. Tekutinu jednoducho prelejte cez jemné sitko. Ak sú hrudky väčšie, mali by ľahko zostať v sitku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Klasické mleté mäso ma už nudí. Teraz pridávam namiesto žemle toto. Dokonca aj moja mama bola v šoku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.