27.9.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tsurukame Design).
Vlašské orechy sú súčasťou mnohých koláčov, dezertov a šalátov. Aby ste si však mohli vychutnať ich plnú chuť a nie nepríjemnú horkosť, je potrebné ich olúpať. To môže byť zdĺhavé a prácne a môže to byť účinná prekážka, ktorá odrádza od toho, aby ste siahli po týchto orechoch. Existuje však spôsob, ako sa šupky zbaviť za pár okamihov.
Lúpanie vlašských orechov môže byť naozaj zdĺhavá a frustrujúca úloha. Našťastie však už nemusíte tráviť dlhé hodiny ich lúpaním a do neba volajúcim reptaním, prečo a že ste si možno mali vybrať iné orechy alebo úplne iný recept. Trik s rúrou je záchranou pre tých, ktorí strácajú čas a nervy. Ako sa touto metódou lúpu vlašské orechy? Je to veľmi jednoduché a naším spojencom je tu teplota.
Ako lúpať vlašské orechy? Radšej si už predhrejte rúru
- Začneme tým, že vyberieme plech z rúry a predhrejeme ju na 200 stupňov Celzia.
- Na plech položíme list papiera na pečenie. Vlašské orechy rovnomerne rozložte na papier.
- Pečte približne osem až desať minút.
- Po uplynutí tohto času ich vyberte z rúry a položte na papierovú utierku alebo handričku.
- Prikryte ich ďalšou utierkou alebo uterákom a intenzívne trite, aby sa šupka začala odlupovať.
Odteraz už nebude príprava dezertov a šalátov s vlašskými orechmi nočnou morou. Teraz je to len radosť!
Vlašské orechy – prečo sa ich oplatí jesť? Vlastnosti a zdravotné benefity
Samozrejme, dalo by sa povedať, že namiesto toho, aby sme sa obťažovali lúpaním vlašských orechov, mohli by sme ich jednoducho nejesť. To je skutočne riešenie, ale potom by ste o veľa prišli. Veď vlašské orechy majú veľa cenných živín.
Vo všeobecnosti sú všetky orechy zdravé, ale hrsť vlašských orechov obsahuje najmenej dvakrát viac antioxidantov ako rovnaké množstvo iných orechov. A antioxidanty hrajú mimoriadne dôležitú úlohu. Sú dôležité pri prevencii rakoviny, kardiovaskulárnych problémov, všeobecne všetkých procesov spojených s predčasným starnutím. Odporúčaná denná dávka vlašských orechov na splnenie ich ochrannej úlohy je sedem orechov.
Ich priaznivé účinky na náš organizmus sa však týmto nekončia. Zabraňujú aj vzniku žlčových kameňov a cukrovky typu 2. Okrem toho poskytujú veľa horčíka, kyseliny listovej a ďalších vitamínov skupiny B, ako aj vitamínu E. Sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu, keďže sivé bunky sú tvorené až z 30 percent z nich.
Niekto môže povedať, že sú kalorické (40 g, teda približne hrsť, má približne 260 kcal), ale to by nás nemalo znepokojovať. K nadváhe neprispievajú čiastočne aj preto, že vláknina, ktorú obsahujú (6,5 g na 100 g), zlepšuje trávenie a napomáha činnosti čriev.
Ako rozlúsknuť a vylúskať vlašské orechy?
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto listy vždy dávam do zemiakov. Aj po niekoľkých mesiacoch sú hľuzy pevné a čerstvé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.