Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Tipy,

Čo spôsobuje vypadávanie vlasov? Príčina nie je vždy prozaická. Je to tiež znamenie, že je čas na vyšetrenie

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aslysun). Mnoho ľudí bojuje s nadmerným vypadávaním vlasov. Niekedy je problémom zlá strava alebo vysoký stres. Niekedy je však príznakom vážneho ochorenia a je...

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aslysun).

Mnoho ľudí bojuje s nadmerným vypadávaním vlasov. Niekedy je problémom zlá strava alebo vysoký stres. Niekedy je však príznakom vážneho ochorenia a je prvým signálom, že je čas vykonať niekoľko základných vyšetrení.

Mnoho ľudí bojuje s nadmerným vypadávaním vlasov.
Foto: shutterstock/aslysun

Vypadávanie vlasov je prirodzený proces, ktorý sa týka každého z nás. Podľa štatistík a štúdií človek denne stratí približne 50 až 100 vlasov. Niekedy je však toto číslo oveľa vyššie. V takýchto prípadoch sa vidina krásneho a sviežeho účesu vzďaľuje a otázkou zostáva, prečo mi vypadávajú vlasy? Tu je niekoľko dôvodov a tipov, ako sa s tým vysporiadať.

Čo spôsobuje vypadávanie vlasov? Príčinou môže byť genetika

Mnoho mužov bojuje s alopéciou (nenákazlivá autoimunitná choroba, spôsobujúca vypadávanie vlasov), hoci týmto problémom trpia aj ženy. V tomto prípade je príčina zvyčajne genetická. Vtedy máme dočinenia s tzv. adrogénnou alopéciou, spôsobenou enzýmami, ktoré ovplyvňujú testosterón, ktorý je zodpovedný za miniaturizáciu vlasových folikulov.

Z tohto dôvodu sa muži častejšie stretávajú s plešatosťou a môže ich postihnúť aj počas puberty. U žien je tento proces oveľa pomalší a je nepravdepodobné, že by viedol k úplnej strate vlasov. Súvisí to s androgénno-estrogénovou nerovnováhou. Často spôsobuje výrazné zmeny vzhľadu, ktoré môžu byť nepríjemné a problematické.

Vypadávanie vlasov – môže byť príznakom viacerých ochorení

Samozrejme, nadmerné vypadávanie vlasov nemusí nevyhnutne znamenať, že máte jednu z nižšie uvedených chorôb. Malo by však byť znakom toho, že sa oplatí nechať si urobiť niekoľko základných testov. Niekedy stačí jednoduchý krvný obraz. Najčastejšie patologické príčiny vypadávania vlasov sú:

  • nedostatok prvkov alebo vitamínov, najmä železa alebo zinku
  • cukrovka
  • ochorenia štítnej žľazy
  • systémové ochorenia spojivového tkaniva
  • rakovina
  • kožné ochorenia, ako je pásový opar, psoriáza
  • akútne infekčné ochorenia
  • užívanie niektorých liekov, napr. počas chemoterapie

Okrem toho môže byť nadmerné vypadávanie vlasov spôsobené nesprávnym životným štýlom. Vyššie sme spomenuli nedostatok prvkov a vitamínov, ktorý je dôsledkom nesprávnej výživy a nevyváženej stravy. Stáva sa tiež, že dlhodobý stres vedie k nadmernému vypadávaniu vlasov. Negatívny vplyv majú aj všetky druhy stimulantov. Veľký význam má aj každodenná starostlivosť o vlasy alebo zle vykonané a časté farbenie vlasov.

Podľa štatistík a štúdií človek denne stratí približne 50 až 100 vlasov.
Foto: shutterstock/darksoul72

Ako sa vysporiadať s vypadávaním vlasov?

V tomto prípade všetko závisí od príčiny vypadávania vlasov.

  • Ak používate nesprávnu kozmetiku alebo ju nepoužívate vôbec, stačí kúpiť nové výrobky v drogérii.
  • Na druhej strane, ak sa problém stane obťažujúcim, je vhodné ísť na základné vyšetrenia, ako je napríklad spomínaný krvný obraz a lekárska konzultácia.
  • Určite pomôže aj zmena životného štýlu, napríklad viac pohybu na odbúranie stresu a mierna úprava každodennej stravy.

Odvar proti vypadávaniu a na rast vlasov – potrebujete len 2 ingrediencie

Ingrediencie:

  • 2 poháre vody
  • 2 PL listov rozmarínu
  • 1PL semená senovky gréckej

Všetky ingrediencie dáme do misky a necháme 12-15 hodín odstáť. Na druhý deň dáme nálev variť 5 minút. Varíme metódou – vo vodnom kúpeli. Scedíme, necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sadáte si s týmto účesom do auta? Radšej si to premyslite. „No, mám ďalšiu fóbiu.“

Nahradí drahý šampón proti lupinám. Rýchlo sa zbavíte nepríjemného problému


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Čo namiesto žalúzií na okno? Existujú aj krajšie možnosti. Chránia pred slnkom a zvedavými pohľadmi susedov

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Žaluzie sú univerzálnym a relatívne lacným riešením, ale nie vždy sa hodia k interiéru. Vysvetlíme vám, čo…

Takto môžete šetriť vodou pri používaní umývačky riadu. Dva triky a nižšie účty

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/cornflowerz). V čase vysokých cien sa snažíme ušetriť na všetkom, na čom sa dá. Keď sa zvyšujú účty za…

Namáhavé čistenie orechov je už minulosťou. Šupky sa zbavíte za pár minút

27.9.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tsurukame Design). Vlašské orechy sú súčasťou mnohých koláčov, dezertov a šalátov. Aby ste si však mohli vychutnať ich plnú chuť…

Ako používať tĺčik na mäso? Mnoho ľudí to robí zle. Výsledkom je rozsekané mäso

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olaf Speier). Používate tĺčik na mäso správne? Ukazuje sa, že aj v tomto prípade mnohí z nás robia chybu.…

Pridáte do polievky smotanu a po chvíli sa vám vytvoria škaredé hrudky? Pravdepodobne robíte túto chybu

27.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoriia Hnatiuk). Polievka je takmer hotová,... zostáva ešte doplniť prídavok. Do hrnca teda pridáte smotanu! Na povrchu začnú plávať…

Auto Trendy

Z Číny prichádza super kombi s takmer 1 000 PS

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Denza Z9 GT sa už predáva v Číne za cenu od 43 000 EUR a čoskoro sa dostane aj do Európy. Plug-in hybrid alebo elektrický…

Denné alebo stretávacie svetlá? Čo zapnúť pri jazde po našich cestách

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na Slovensku sú všetci vodiči na verejných komunikáciách povinní mať zapnuté svetlá. Stačí však mať zapnuté denné svetlá alebo musíte mať zapnuté aj stretávacie svetlá?

Nemecko predstavuje autonómny vlak. Nová éra na železniciach

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - ARTE je autonómny vlak vyvinutý spoločnosťou Alstom, ktorý Nemecko v pondelok predstavilo svetu. Ide o vlak, ktoré je určené na obsluhu regionálnych trás a na…

Bude výkonnejšia, než sa očakávalo

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Jeho výkon bude 280 k, podobne ako v prípade modelu Alfa Romeo Junior Veloce, namiesto pôvodne avizovaných 240 k. Príde v roku 2025.

Hyundai oznamuje aktualizácie pre Ioniq 5 N. Výkonný elektromobil dostane konfigurovateľný režim driftovania

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai približne pred rokom odhalil svoju najvýkonnejšiu verziu modelu Ioniq 5. Teraz kórejská automobilka oznamuje vylepšenia pre výkonný elektromobil.

Dacia dobýva Európu s motormi na LPG. Predala milión vozidiel s takýmito motormi

27.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Dacia oznamuje, že v Európe predala milión vozidiel vybavených motorom na LPG. Táto motorizácia je k dispozícii v celom rade benzínových modelov.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov