28.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/allstars).
Jeseň je v plnom prúde, a tak sa opäť dostávajú do popredia obľúbené slovenské jedlá, ako napríklad zemiakové placky. S čím ich však podávať, aby boli ešte chutnejšie? Moja babička ich robila s hubami a cesnakovou omáčkou, vďaka čomu boli naozaj vynikajúce. Neveríte tomu? Presvedčte sa sami.
Zemiakové placky sú jedným z tradičných slovenských jedál. Slováci ich milujú pre ich chuť a skutočnosť, že sa dajú jesť na rôzne spôsoby – obyčajné alebo s omáčkou. Aký druh omáčky? Napríklad cesnakovou omáčkou mojej babičky. Je jednoduchá na prípravu a skutočne zvýrazní chuť placiek.
Babičkina cesnaková omáčka na zemiakové placky. Je to moja obľúbená príloha
Na prípravu cesnakovej omáčky naozaj nepotrebujete veľa ingrediencií. Patrí medzi ne majonéza, jogurt a korenie. A ktoré? Pozrite si náš kompletný zoznam toho, čo potrebujete.
Ingrediencie na cesnakovú omáčku na zemiakové placky:
- majonéza – tri polievkové lyžice,
- prírodný jogurt (môže byť aj grécky) – toľko ako majonézy,
- tri/štyri veľké strúčiky cesnaku,
- korenie a soľ podľa chuti.
A nezabudnite na prísady na placky a hubovú polevu. Tu je ich zoznam:
- huby – pol kilogramu,
- cibuľa – tri malé kúsky,
- tuk na vyprážanie,
- zemiaky – jeden kilogram,
- pšeničná múka – 1/3 šálky,
- vajce,
- strúčik cesnaku,
- korenie, soľ a obľúbené korenie podľa chuti.
Ako pripraviť zemiakové placky s hubami a cesnakovou omáčkou? Jednoduchšie to už byť nemôže
- Cesnaková omáčka na zemiakové placky sa pripravuje rýchlo a jednoducho. Stačí len zmiešať jogurt s majonézou, roztlačeným cesnakom a korením. A je to.
- Rovnako jednoduchá je aj príprava hubovej prílohy. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a osmažíme na tuku, potom primiešame očistené a na menšie kúsky nakrájané huby. Všetko dusíme asi štvrť hodiny. Medzitým pridáme soľ, korenie a ďalšie koreniny podľa chuti.
- Teraz k najdôležitejšej časti, ktorou sú samotné zemiakové placky. Ani tu nie je veľa filozofie. Ošúpte a nastrúhajte zemiaky a dve cibule. Časť vody z nich scedíme a potom ich zmiešame v miske s múkou, vajcom, roztlačeným cesnakom a koreninami. Dôkladne premiešame a potom na rozpálenom tuku vyprážame placky. Potom na každú placku dajte lyžičkou malú časť hubovej polevy a na záver ju pokvapkajte cesnakovou omáčkou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Budú hitom v kuchyni. Urobte si ich a na zemiaky zabudnete na niekoľko týždňov
Placky sú zvnútra surové a zvonka spálené? Pridajte niekoľko kvapiek. Vypražia sa tak akurát
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.