28.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ValdisOsins).
Keď sa za oknom ochladí a listy na stromoch sa začnú vyfarbovať, je to znamenie, že sa začala sezóna najlepších polievok. Na jeseň máme chuť na husté, aromatické a výživné polievky a takou fazuľová polievka nepochybne je. Ako pripraviť fazuľovú polievku, aby bola chutná, aromatická a dokonalá v každom ohľade? Základom je vývar, s dvoma rebrami a ešte jednou vecou nič nepokazíte.
Fazuľová polievka je jednou z pochúťok jesene a ľudí, ktorí milujú toto ročné obdobie a všetko, čo s ním súvisí. Recept je naozaj jednoduchý, ale varenie je potrebné primerane naplánovať. Aby fazuľová polievka chutila ako od babičky, je potrebné fazuľu deň vopred namočiť, aby nabobtnala a rýchlejšie sa uvarila. A mäso – surové a údené rebrá nesmú chýbať. Hodí sa aj trochu slaniny a klobásy. V tomto recepte nie je miesto pre mäsovú chudobu.
Bohatá fazuľová polievka – sviatok pre milovníkov jesene
Ingrediencie:
- 1,5 šálky suchej bielej fazule,
- 300 g údených rebier,
- cca 500 g surových rebier,
- 2 stredne veľké klobásy,
- cca 150 g údenej slaniny,
- 2 malé cibule,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- zväzok zeleniny,
- nové korenie a bobkový list,
- soľ, korenie, majorán, trochu rasce (nepovinne), trochu údenej papriky,
- 1/4 šálky šťavy z kyslej kapusty – podľa chuti.
Fazuľová polievka s údenými rebrami – ako ju pripraviť:
- Deň vopred namočte fazuľu do studenej vody. Nasypeme ju do hrnca a zalejeme vodou.
- Na druhý deň namočenú fazuľu prelejeme do väčšieho hrnca, pridáme surové a údené rebrá nakrájané na kúsky, bobkový list a nové korenie a privedieme do varu.
- Keď vývar zovrie, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu a na kocky nakrájanú alebo na plátky nakrájanú klobásu. Dochutíme soľou, korením, majoránom a štipkou rasce.
- Slaninu nakrájajte na kocky a vyškvarte na suchej panvici. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým cibuľa nezesklovatie a slanina nezhnedne. Ku koncu smaženia pridajte cesnak pretlačený cez lis.
- Obsah panvice pridajte do polievky a varte, kým fazuľa nezmäkne. Keď je mäkká, pridajte údenú papriku a šťavu z kyslej kapusty. Polievku varte ďalších 5 minút a podávajte, najlepšie s krajcom čerstvého chleba.
Táto polievka je jedným z tých receptov, ktoré by mal ovládať každý milovník tradičnej slovenskej kuchyne. Ak však nemáte čas na namáčanie fazule alebo vás chuť na túto polievku prepadla náhle, môžete ísť jednoduchšou cestou a použiť fazuľu z konzervy. Pridajte ju, keď je vývar hotový – rebierka a zelenina musia byť mäkké.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Budú hitom v kuchyni. Urobte si ich a na zemiaky zabudnete na niekoľko týždňov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.