29.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki).
Kyslá kapusta má na Slovensku takmer kráľovský status. Jej kyslá chuť je fantastickým spestrením mnohých jedál a často prekvapí aj cudzincov, ktorí ju skúšajú po prvýkrát. Kyslá kapusta sa dá ľahko kúpiť v obchodoch, ale rovnako ľahko si ju môžete pripraviť aj doma, čo vrelo odporúčame. Oplatí sa však poznať zlaté pomery, vďaka ktorým bude chutná. Koľko soli na kilogram kapusty? Všetko vám vysvetlíme.
Uhorky sú neoddeliteľnou súčasťou slovenských kuchýň a špajz. Nakladáme uhorky, cukety, reďkovky, papriky, mrkvu, červenú repu, cesnak alebo kapustu. Tá je popri uhorkách asi najobľúbenejšou voľbou. Ak ste si ju doteraz kupovali alebo kupovali hlavne v obchode, vyzývame vás, aby ste si zeleninu vyskúšali nakladať sami. Potom máte stopercentnú istotu, že viete, čo jete. Skôr ako sa však pustíte do nakladania, poznajte zlaté pomery, vďaka ktorým bude vaša kapusta fantastická. Musíte totiž vedieť, koľko soli treba dať na kilogram kapusty, aby si zachovala správnu chuť.
- Železné pravidlo je jedna polievková lyžica soli na kilogram zeleniny. Najlepšie by to mala byť nejodizovaná kamenná soľ.
Ako pripraviť kyslú kapustu? Recept na domácu nakladanú kapustu do fliaš
Ingrediencie:
- 3 kg kapusty,
- 3 PL soli,
- 3 mrkvy.
V skutočnosti nepotrebujete nič iné (dokonca ani mrkva nie je povinná). Niektorí ľudia však do kyslej kapusty pridávajú aj jablko, ako aj korenie, napríklad rascu, horčicu a bobkový list.
Kyslá kapusta – spôsob prípravy:
- Kapustu si môžete kúpiť už nakrájanú alebo si ju môžete nastrúhať sami doma. V prípade druhej možnosti je potrebné ju ešte umyť a olúpať z nej časť vonkajších, nevábne vyzerajúcich listov. Potom ju nakrájajte na niekoľko častí a zbavte jadra. Potom ju môžete nastrúhať.
- Ďalším krokom je príprava mrkvy (mrkva vôbec nie je nutná). Nie je to nič zložité, stačí ju ošúpať a nastrúhať. Nakrájanú kapustu a nastrúhanú mrkvu vložte do veľkej misy. Pridáme soľ. Ingrediencie premiešajte rukami alebo prehnetiete drevenou lyžicou, aby soľ dobre prenikla do kapusty. Odložte na hodinu a postup zopakujte. Kapustu niekoľkokrát prehnetieme, mala by pustiť šťavu.
- Kapustu vložte do suchých, sterilizovaných pohárov alebo kameninových nádob. Kapustu do pohárov pevne natlačte, ale nenaplňte ich úplne. Poháre zľahka zaskrutkujte, aby v nich zostal vzduch a kvasné plyny mohli uniknúť. Kameninové nádoby sa zasa môžu prikryť doskou. Poháre umiestnite na tmavé miesto, najlepšie pri izbovej teplote.
- Približne po dvoch až troch dňoch sa na vrchu môže objaviť pena (je to normálny jav spojený s kvasením, ale je potrebné ju zachytiť) a šťava sa dostane pod uzávery. Ak sa vydujú, môžete ich na chvíľu odskrutkovať. Proces kvasenia musíte sledovať, aby ste sa uistili, že poháre neprasknú.
- Potom kapustu opätovne naplňte a poháre pevnejšie zaskrutkujte. Po piatich až siedmich dňoch môžete skontrolovať, či je kapusta hotová. Ak nie, môžete jej dať ešte niekoľko dní. Po nakladaní ju uchovávajte v chladničke alebo na inom chladnom a suchom mieste, napríklad v špajzi.
Kyslá kapusta – vlastnosti a zdravotné výhody
Kyslá kapusta sa oplatí konzumovať najmä v zime. Je bohatým zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálnych solí. Obsahuje veľa vitamínov skupiny B, vitamín C a vitamín K, ako aj draslík, vápnik, železo a vlákninu. V 200 g kyslej kapusty sa nachádza cca 5 g vlákniny, t. j. 40 % dennej potreby tejto živiny.
Okrem toho je to požehnanie pre naše črevá. V kyslej kapuste sa totiž nachádza veľké množstvo baktérií mliečneho kvasenia, ktoré nielenže zabraňujú hnitiu kapusty, ale tiež stabilizujú bakteriálnu flóru tráviaceho systému, chránia baktérie dôležité pre proces trávenia a bojujú proti tým, ktoré nám môžu škodiť. Vláknina tiež dodáva pocit sýtosti a zlepšuje trávenie, čo nie je pre našu líniu zanedbateľné.
Kyslá kapusta má tiež nízky obsah kalórií. Rovnako ako ostatné druhy nakladanej zeleniny je pre náš organizmus cenným antioxidantom, pretože neutralizuje karcinogénne nitrozamíny (organické chemické zlúčeniny považované za karcinogénne).
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Spôsob ako pripraviť dokonale nadýchanú ryžu. Táto metóda našich babičiek je spoľahlivá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.