30.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mavo).
Alzheimerova choroba je typ demencie charakterizovaný stratou pamäti, jazyka a schopnosti riešiť problémy. Hoci je toto ochorenie bežnejšie u starších ľudí, môžu ním ochorieť aj mladší ľudia. Proces choroby môžete spomaliť zdravou stravou.
Po stáročia sa koreniny konzumovali ako potravinové prísady alebo liečivé látky. Pribúda však dôkazov, že rastlinná strava v bežnej strave môže znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení, vrátane Alzheimerovej choroby.
Kurkuma
Kurkumín v kurkume znižuje zápal a ponúka preventívne zdravotné výhody pri mnohých chorobách, vrátane cukrovky, artritídy a Alzheimerovej choroby. Kurkuma sa najčastejšie vyskytuje v kari, ale dá sa použiť v mnohých jedlách ako korenie aj ako farbivo, pretože len trochu korenia jedlu dodáva sýto žltý vzhľad.
Čierne korenie
Štúdie ukázali, že piperín, hlavná zložka čierneho korenia, môže zlepšiť funkciu mozgu a znížiť príznaky depresie.
„Je tiež skvelé ho kombinovať s inými potravinami a koreninami, najmä kurkumou, pretože môže zlepšiť biologickú dostupnosť živín v iných potravinách, čo znamená, že vaše telo absorbuje viac dobrých vecí z toho, čo jete,“ uviedla University of Pittsburgh Medical Center.
Šalvia
Šalvia, základ v kuchynských špajzách, zlepšuje pamäť v nízkych dávkach. Vyššie dávky tiež zlepšujú náladu a zvyšujú aktivitu, pokoj a spokojnosť. Šalvia je perfektným doplnkom najmä k zemiakom a cestovinám.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chcete znížiť hladinu cholesterolu? Zahrňte tieto produkty do svojej každodennej stravy
Každý deň zjedol 24 vajec. Nakoniec si skontroloval hladinu cholesterolu. Výsledky sú prekvapivé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.