01.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slatan).
Plánujete pripraviť chutné jedlo, tak vyberiete panvicu a zapnete sporák. Bohužiaľ, váš priestor sa rýchlo zmení na bojisko – to všetko kvôli prskaniu oleja na všetky strany. Ako sa tomu vyhnúť? Poznať jednoduchý trik uľahčí prácu každej kuchárke.
Ako vyprážať bez neporiadku?
Niektoré jedlá vyžadujú varenie na panvici a horúcom tuku. Žiaľ, akýkoľvek prešľap v kuchyni nebude mať za následok len zašpinenie celého okolia sporáka. Usadená mastnota sa ťažko odstraňuje, no môže aj natrvalo zašpiniť oblečenie. Zahriaty olej môže tiež spôsobiť bolestivé popáleniny. Ako sa tomu vyhnúť? Potrebujete správnu prípravu a znalosť jedného triku.
Stačí chvíľka nepozornosti. Prečo olej pri vyprážaní prská?
Dôvod tohto stavu vecí je veľmi jednoduchý.
- Voda je vinníkom kuchynského chaosu. Pri kontakte s tukom a vplyvom vysokej teploty sa mení na dosť výbušnú zmes.
Stačí malé množstvo vlhkosti, ktorá po umytí a nedostatočnom vysušení zostane na povrchu panvice. Niekedy sa objaví v miske s jedlom, ktoré nebolo pred vyprážaním dôkladne vysušené. To platí najmä pre mäso a zeleninu. Pri kontakte s tukom a vplyvom vysokej teploty sa mení na dosť výbušnú zmes.
Čo robiť, aby olej neprskal? Nie každý pozná tento patent
Tesne predtým, ako plánujete pracovať v kuchyni, dôkladne utrite povrch panvice papierovou utierkou. Aby ste sa uistili, že vlhkosť nebude spôsobovať problémy po spustení sporáka, použite jeden z dvoch trikov na varenie, ktoré nie sú zrejmé.
- Plochú lyžičku soli rovnomerne rozsypte po celej panvici, potom nalejte olej a zohrejte. Soľ absorbuje vodu, takže tuk nebude striekať po celej kuchyni.
Podobne bude fungovať aj obyčajný ocot.
- Namočte vatový tampón s trochou octu a utrite povrch panvice. Použitie len malého mnoťstva octu znamená, že neovplyvní chuť vyprážaných jedál.
Podobné tipy a triky predviedla na TikToku aj používateľka @pepper.ph.
- Vo svojom videu vypráža tofu, mäso a ryby vo väčšom množstve oleja a zdôrazňuje, že kľúčom je potraviny pred vyprážaním dôkladne osušiť servítkou alebo ich nechať „preschnúť,“ ako v prípade bôčika, ktorý predtým varila a potom vyprážala.
- Ďalším trikom je obaliť mäso v škrobe, ale dobre poslúži aj múka.
- Posledný, a pre mnohých zábavný tip, je použiť ochranný štít a modliť sa.
Užívatelia boli týmto videom nielen nadšení, ale aj pobavení.
@pepper.ph Hot oil + water = oil fireworks. 🧨 Here's how to stop oil from exploding all over ur face. #PepperPh #tip #cooking #frying ♬ Suns – BCD Studio Luv.res(程昭瑜)
„Na Filipínach. Moja rodina dáva soľ do oleja a zníži prskanie oleja, najmä ak vyprážate ryby!“
„Som presne posledný typ“
„Pridajte soľ do oleja, zaručene funguje“
„Ten posledný tip je najlepší“
– čítame v komentároch pod videom, ktoré má cez 354-tisíc zhliadnutí.
Vyhnite sa tejto bežnej chybe
Mnohí z nás inštinktívne siahajú po prikrývke, keď vidíme prskajúci olej. Zdá sa, že situácia je pod kontrolou, pretože mastnota sa nešíri po stenách a nábytku.
Bohužiaľ, akonáhle odstránite prikrývku, bude to len horšie.
- Voda vyparujúca sa z panvice sa bude usadzovať na vnútri prikrývky. Keď ju zdvihneme, okamžite začne kvapkať na povrch rozohriatej panvice, čo povedie k ešte väčšiemu prskaniu tuku a veľkému množstvu pary.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Marinovanie mäsa týmto spôsobom? Je to obrovská chyba. Venujte pozornosť tomuto detailu
Ako často by ste mali umývačku umývať? Závisí to od oblasti, ktorá potrebuje čistenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.