Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Dráždi dýchacie cesty a spôsobuje alergie. 4 produkty ho odstránia zo stien a nábytku

03.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Šteklí v nose, škriabe v hrdle a pôsobí nepekne. Prach na nábytku sadá rýchlo, často aj hodinu po vyčistení. Ak nemáme vždy možnosť...

03.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes).

Šteklí v nose, škriabe v hrdle a pôsobí nepekne. Prach na nábytku sadá rýchlo, často aj hodinu po vyčistení. Ak nemáme vždy možnosť venovať vysávaniu celý deň a zároveň si chceme vyhradiť trochu času na vlastné radovánky, máme spôsob, ako na to. Stačí si pripraviť jednoduchú zmes, ktorá nielenže stojí centy, ale nemá zľutovanie ani so škaredým zvyškom. Skúste teraz a váš dom ostane bez špiny a prachu.

Prečo by ste nemali vynechať čistenie stien?
Foto: shutterstock/fizkes

Prečo je byt taký zaprášený?

Usadí sa všade. Prach nešetrí nábytok, domáce spotrebiče, okná, podlahy, steny a stropy. Zaborí sa vdo najmenších trhlín, čo spôsobí záchvaty kýchania alebo alergické reakcie. Všadeprítomný prach je nepríjemným spolubývajúcim, boj s ktorým sa často zdá byť zbytočný.

Zaujímavé je, že v závislosti od miestnosti môže mať úplne iné zloženie. Najčastejšie ho tvoria nevzhľadné zvyšky zvyšky odumretej kože, chlpy, zaschnuté sliny, chlpy, peľ a dokonca aj drobné čiastočky piesku. Obsahuje aj vajíčka mikroskopického hmyzu, plesne, baktérie a mikroorganizmy, ktoré spôsobujú nepríjemné reakcie.

Odkiaľ sa v dome berie prach? Miera jeho akumulácie v domoch a bytoch závisí od viacerých faktorov.

  • Najčastejšie ho prinášame do interiéru na kabátoch, bundách, svetroch a dokonca aj na topánkach a taškách.
  • Častice tvoriace sediment padajú do miestností aj cez otvorené okná a dvere.
  • Problému nás nezbaví ani blažená krajina polí a priestranstiev obklopených stromami. Naopak – samotný prach obohatí navyše o prach z vtáčieho peria a voľným okom neviditeľné roztoče.
  • Nezabúdajme ani na všelijaké dekorácie či koberce, zavesené oblečenie a dokonca aj jedlo. Prispievajú tiež k rýchlejšej tvorbe nečistôt.
Ak nemáme čas venovať celý deň vysávaniu a chceme si nechať priestor aj na vlastné potešenie, existuje spôsob, ako to zvládnuť.
Foto: shutterstock/Balazs Justin

Zbavenie sa prachu

Efektívne zaobchádzanie s prachom sa stáva skutočnou výzvou, keď žijete pod jednou strechou s alergikmi. Vtedy sa takmer prehneme dozadu a snažíme sa nájsť spôsoby, ako odstrániť tvrdohlavý povlak raz a navždy. Hoci neexistuje jediný trik, ktorý by eliminoval opakujúci sa prach na dlhé mesiace či roky, oplatí sa držať jednoduchého pravidla.

Najlepšie funguje pravidelné upratovanie a dokonca aj každodenné umývanie podláh či utieranie nábytku. Chybou, ktorej sa často dopúšťame, je, že nechávame byt v stave, kedy sú hrubé vrstvy prachu viditeľné aj bez okuliarov.

Na správne poradie upratovania upozorňujú aj skúsené gazdinky.

  • Veľmi často začíname vysávaním a až úplne na záver prejdeme k utieraniu prachu. Ukazuje sa, že by sme mali obrátiť poradie činností.

Len tak sa vyhnete usadzovaniu prachu na predtým utretých povrchoch.

Ako vyčistiť prach zo steny mopom?

Pri týždennom upratovaní nezabúdame na to, aby sme si upratali kuchyňu, dali veci na svoje miesto v kúpeľni, prešli vysávačom po dlážke a občas si nájdime čas aj na ich umytie špeciálnou tekutinou. Prehliadaným prvkom v tejto dobe sú steny, ktoré môžu byť aj výkladnou skriňou domu. Udržiavať ich v čistote je nielen esteticky dôležité, ale predovšetkým sa premieta do dlhšej sviežosti v byte. Desivé s nahromadeným prachom, škvrnami či znečistením uberajú čaro aj tým najstarostlivejšie zariadeným interiérom.

Ako zbaviť steny prachu a udržať ich v perfektnom stave?

  • Povrchy pokryté umývateľnou farbou je možné ošetriť mopom namočeným vo vode s jemným čistiacim prostriedkom.

Pred aplikáciou na stenu nezabudnite vyžmýkať prebytočnú vodu. Vyhneme sa tak premočeniu a stekaniu tekutiny na podlahu.

Vždy začíname umývať steny zhora a potom sa presúvame dole. Vyznačme si malé kúsky steny a metodicky sa posunieme ďalej. Pokúsme sa udržať konštantné tempo prác, ktoré ochráni stenu pred premoknutím.

V polovici umývania je dobrým zvykom vymeniť vodu vo vedre. Zabránime tak zbytočnému roznášaniu nazbieraných nečistôt. Po dokončení prejdeme po celej stene mopom namočeným v čistej vode, aby sme odstránili prípadné zvyšky použitého prostriedku. Teraz už len nechajte stenu vyschnúť a užite si pohľad na čistotu.

Podobný postup predviedla aj používateľka účtu @hireahomemaker na TikToku, kde pravidelne zdieľa videá o upratovaní a praktické tipy pre lepšie fungovanie domácnosti. Jediný rozdiel je v tom, že tekutina na umývanie stien pozostáva z vriacej vody, jednej šálky bieleho octu a asi troch lyžíc prostriedku na umývanie riadu. Ostatné zásady zostávajú rovnaké: prebytočnú vodu dôkladne vyžmýkame, umývame steny zhora nadol a v polovici umývania vodu vymeníme.

@hireahomemaker No ladder, no worries – just grab your mop! 🫧 #homehack #wallcleaning #cleaning #cleaningmotivation #cleaningtips ♬ original sound – Hire A Homemaker

Ako vyčistiť zaprášené steny?

Vedeli ste, že čas potrebný na upratovanie stien v domácnosti môžete rýchlo skrátiť až o polovicu? Tajomstvo nie je v produktoch zakúpených v obchode, ale v produkte, ktorý si sami pripravíte.

Na vytvorenie účinnej zmesi sú potrebné iba štyri zložky.

  • Začneme zberom vody, octu, olivového oleja a prostriedku na umývanie riadu.
  • V ďalšom kroku nalejte do misky dva poháre vody, jeden pohár octu, dve polievkové lyžice olivového oleja a dve kvapky prostriedku na umývanie riadu.
  • Všetko dôkladne premiešame, prelejeme do fľaštičky s rozprašovačom a nastriekame na povrch steny.

Kombináciou uvedených prípravkov získame zmes, ktorá nielen dezinfikuje steny a zbaví ich nečistôt, ale aj rozžiari povrchy a ochráni pred prachom na mnoho dní. Sprej je možné použiť nielen na steny, ale aj na drevený nábytok, písacie stoly, police, komody, nočné stolíky a stojace lampy. Dokonale osvieži soklové lišty, parapety a okenné rámy.

  • Prípadne môžeme pripraviť zmes na základe jednej šálky destilovanej vody, ¼ šálky bieleho octu a 10 kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja.

Tento produkt spríjemní miestnosti na mnoho dní nielen absenciou prachu, ale aj úžasnou vôňou.

Kombináciou vody, octu, olivového oleja a prostriedku na umývanie riadu, získame zmes, ktorá dokonale osvieži osvieži soklové lišty, parapety a aj okenné rámy.
Foto: shutterstock/FotoDuets

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na prsty odrážajúce sa v zrkadle. Tieto 3 prísady ich odstránia raz a navždy

Toto je tajomstvo čistenia podláh. Stačí pridať jeden produkt do vody


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Aké kvety kvitnú v októbri? Potešia oko až do neskorej jesene

03.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mishchenko Svitlana). Aké kvety kvitnú na jeseň? Tieto môžete zasadiť do svojej záhrady, ak sa chcete tešiť z farebných…

Múku vložte do mrazničky. Tým sa vyrieši bežný problém

2.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GheorgheGarcu). Väčšina ľudí skladuje múku v papierovom obale, v ktorom ju kúpila, alebo ju nasype do dózy či plechovky.…

Rozpustite vo vode tri kvapky. Posilnite svoje telo a vyliečte prechladnutie

2.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach). Oregano je populárna bylinka, ktorú kúpite takmer v každom obchode. Často sa používa v talianskej kuchyni, ale…

Domáci trik spôsobí, že vaša sansevieria porastie ako blázon. Listy budú ako z fotografie

02.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nice-pics-125). Rastie tam, kde by iné rastliny nemali šancu prežiť. Ceníme si ju pre jej odolnosť voči drsným podmienkam…

Rozlúčte sa so suchými a popraskanými pätami! Opakujem to dvakrát týždenne a moje nohy sú hladké ako nikdy predtým

2.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/staras). Vďaka tejto jednoduchej metóde som sa raz a navždy rozlúčila so suchými a popraskanými pätami! Teraz sú hladké…

Auto Trendy

Zlé správy: Aston Martin tento rok nedosiahne svoj predajný cieľ

3.10.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť znižuje svoje odhady predaja o 1 000 kusov. Aston Martin mal v poslednom desaťročí množstvo finančných problémov. V poslednom čase sa však spoločnosť pod…

Toto by mohlo byť ďalšie SUV značky Dacia. Nové rendery modelu Dacia Vaner, možného nástupcu modelu Estafette

3.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dacia už nevyrába úžitkové modely, no tento rumunský koncept by mohol dať vzniknúť novému modelu Dacia Vaner, ktorý by nadviazal na legendárny Estafette zo 70.…

Ako sa vysporiadať so šmykom na vode?

3.10.2024 Redakcia Auto trendy - Jazda v daždi znamená horšiu viditeľnosť a dlhší reakčný čas pre vodiča a vjazd do kaluže môže znamenať riziko veľmi nebezpečného šmyku alebo havárie. Preto…

EÚ tento týždeň sfinalizuje clá na čínske elektromobily

3.10.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia dokončí stanovenie ciel, ktoré uvalí na elektromobily vyrobené v Číne. O tomto rozhodnutí sa bude hlasovať tento týždeň. Európska únia plánuje 4. októbra…

Leapmotor uvedie na trh konkurenta modelu Kia EV3

2.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky výrobca Leapmotor, za ktorým stojí skupina Stellantis, chce v Európe uviesť na trh kompaktné elektrické SUV. Bude konkurovať modelom ako Kia EV3.

Suzuki Jimny Pick-Up 2025: Veľmi „cool“

2.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ak bol Suzuki Jimny najlacnejším SUV na trhu (hovoríme to v minulom čase, pretože sa už nepredáva), Jimny Pick-Up 2025 by bol najdostupnejším pick-upom.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov