Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

4 aktivity, ktoré na jeseň nevynechávam. Na jar susedia žiarlivo sledujú môj trávnik

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Budimir Jevtic). Sviežo zelený a hustý trávnik, ktorý priam vyzýva k tomu, aby ste sa postavili na bosé nohy, je výsledkom niekoľkomesačnej práce. Dokonalý...

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Budimir Jevtic).

Sviežo zelený a hustý trávnik, ktorý priam vyzýva k tomu, aby ste sa postavili na bosé nohy, je výsledkom niekoľkomesačnej práce. Dokonalý trávnik sa nedá dosiahnuť za pár dní, ale ťažká a náročná práca sa dá zvrátiť v krátkom čase. To sa stane, ak na jeseň zanedbáme niekoľko krokov starostlivosti o trávnik. Ktoré práce považujeme za kľúčové?

Chcete mať na jar krásny trávnik? Musíte sa o neho postarať teraz.
Foto: shutterstock/Budimir Jevtic

Jesenné kosenie trávnika pred príchodom zimy

Na jar a v lete sa zdá, že nemá zmysel schovávať kosačku do pivnice alebo garáže. Zdá sa, že čerstvo pokosená tráva rastie expresným tempom. Otrávení z toho, že to musíme robiť často, sa nevieme dočkať, kedy pred zimou naposledy pokosíme nedočkavo rastúci trávnik.

Kedy by ste si mali naplánovať posledné kosenie trávnika?

  • Optimálny čas je polovica októbra, ale najlepšie je to urobiť do konca mesiaca.

Jasná, slnečná a suchá jeseň znamená, že môžeme trochu ohnúť konvenčné hranice a pustiť sa do toho až začiatkom novembra. Treba mať na pamäti, že pri rýchlom raste bude potrebné krok starostlivosti zopakovať.

Počasie nás môže prekvapiť počas celého roka. Najčastejšie na jeseň, keď sa jeden deň postará o teplo ako z exotického prímorského letoviska a na druhý deň vás prinúti vytiahnuť teplé svetre a bundy. Pri plánovaní kosenia trávnika v tomto ročnom období je potrebné pamätať na niekoľko kľúčových bodov.

  • Po prvé, nikdy nekoste trávnik po daždi.

Kosenie mokrej trávy ju vystavuje rýchlejšiemu rastu chorôb, baktérií a húb.

  • Druhé nebezpečenstvo číha v príliš nízkom kosení.

Tento prístup vystavuje zelený koberec koreňovým mrazom.

  • Odporúča sa, aby sa konečný rez vykonával maximálne do výšky 4 – 5 cm.
@themediterraneangardener

Autumn lawn feed available in mu tiktok shop 😊 Autumn lawn care #lawn #lawncare #lawnmaintenance #gardening #gardentok

♬ Aesthetic – Tollan Kim

Ktoré hnojivo na trávnik používať v zime?

Skúsení odborníci, ktorí sa roky starajú o trávniky, nepochybujú o tom, že hnojenie je jednou z kľúčových činností na jeseň. Starostlivý výber zložiek účinne zvýši odolnosť trávnika voči rýchlo sa meniacim poveternostným podmienkam, nízkym teplotám alebo nárazovému vetru.

  • Dobre vyživený trávnik lepšie prežije zimu a na jar bude rásť s novou silou.

Záhradníci zdôrazňujú, že by ste nemali kupovať prvú zmes, ktorú nájdete. Výber produktu by sa mal riadiť výživovými požiadavkami trávy na jeseň.

Na čo si treba dať pozor pri zložení hnojiva na trávu?

  • Po prvé, nemalo by obsahovať žiadny dusík alebo len stopové množstvo dusíka.

Tento prvok je zodpovedný za stimuláciu rastu rastlín, čo vzhľadom na blížiace sa mrazy nie je žiaduce.

  • V odporúčaných jesenných živinách nesmie chýbať fosfor a draslík.

Obe zložky zvyšujú odolnosť rastlín voči chorobám, ktoré sa objavujú po lete, a navyše zvyšujú ich odolnosť voči náročným poveternostným podmienkam.

  • Na hnojenie možno použiť minerálne alebo organické prípravky, ako je fosfátová múčka alebo hnojivo.

Mali by ste pred mrazmi vertikutovať trávnik?

Hoci jeseň vládne v kalendári len krátko, niektorí záhradníci už začali pripravovať svoje domáce priestory a trávniky na nadchádzajúcu zimu.

  • Krokom, ktorý by ste v tomto ročnom období nemali vynechať, je vertikutácia.

Čo zahŕňa?

  • Je to jedna z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste pomohli vyčistiť trávnik.

Ak sa vykoná správne, zanechá trávnik bez machu, plsti a burín, ktoré rastú všade.

  • Zbavenie sa nepotrebných rastlín znižuje riziko vzniku plesní alebo nebezpečných patogénnych baktérií.

Ako vykonávate vertikutáciu?

  • Odborníci uvádzajú, že by sa mali robiť vertikálne rezy, aby sa uvoľnila štruktúra pôdy.

Na to môžete použiť elektrický vertikutátor alebo siahnuť po ručnom zariadení.

  • Pôda potom získa potrebnú priepustnosť a zároveň sa stane nasiakavejšou.

Vďaka tomu sa voda aj kyslík lepšie dostanú do hlbších vrstiev pôdy spolu so živinami, ktoré poskytujú hnojivá. Ošetrenie umožňuje koreňom prístup k potrebným mikroprvkom a makroprvkom. Prvé zmeny možno pozorovať už na jar, keď vás z okien víta pohľad na husté, šťavnaté steblá.

@themediterraneangardener

How to scarify your garden lawn The best time to do this is autumn or spring. Use a spring tine rake to criss cross your lawn or you can use a mechanical scarifier to do the same job with less time and effort. Once you’ve finished you’re ready to aerate your lawn and then overseed it. #lawn #lawncare #garden #gardening #gardentok

♬ Aesthetic – Tollan Kim

Posypanie trávnika vápnom – kedy je najvhodnejší čas?

Príliš kyslý substrát okolo domu neprispieva k tomu, aby trávnik vyzeral čo najlepšie. Trávnik s pH nižším ako 5,5 prispieva k rýchlejšiemu rastu machu alebo prasličky roľnej, rastliny, ktorá sa považuje za burinu.

  • Optimálne pH by sa malo pohybovať v rozmedzí 5,5 až 6,5.

Hoci na jeseň už nie je potrebné sústrediť sa na stimuláciu rastu, oplatí sa zelený koberec čo najlepšie pripraviť na nadchádzajúcu zimu.

  • Po lete sa vápnenie neoplatí odkladať. Účelom vápnenia je regulovať pôdnu reakciu, a tým zvýšiť účinnosť použitých hnojív.
  • Prínosom aplikácie vápna v jesennom období je aj to, že trávnik lepšie prijíma živiny z pôdy.
  • Pridanie vápna do podložia zabezpečuje zdravý vývoj a rast trávnika.

Táto zložka umožňuje substrátu zhlukovať sa, čím sa zlepšuje jeho celková kvalita. Hoci sa váš trávnik v zime skrýva pod hustou snehovou prikrývkou, v novej sezóne si všimnete, že sa stal sviežejším a hustejším.

Ak sa však rozhodnete vykonať vápnenie až po prvých mrazoch, naplánujte si to na február/marec alebo počkajte, kým trávy neukončia rast, t. j. na koniec novembra/začiatok decembra.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vyzerá váš trávnik mizerne? Takto ho môžete urobiť hustejším

Ako zahusťovať trávnik? Kľúčom k úspechu je použitie tohto hnojiva


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vyzerá ako monstera, ale má oveľa menšie požiadavky. Túto krásnu rastlinu zvládne každý

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Felix Santiago Allendes). Táto rastlina je známa svojimi krásnymi listami a originálnymi farbami. Je mimoriadne okrasná a má malé…

Surfínia sa zasype krásnymi kvetmi aj v decembri. Všetko, čo musíte urobiť, je urobiť túto jedinú vec práve teraz

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Totokzww). Prežije surfínia zimu? Zazimovanie surfínie je úplne možné, ale len málo záhradníkov vie, že rastlina môže kvitnúť aj…

Vyzerajú krásne a navyše čistia vzduch. Ktoré rastliny vás prinútia zhlboka sa nadýchnuť?

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Foto2rich). Rastliny v kvetináčoch môžu nádherne zdobiť nielen náš interiér. Tieto druhy majú aj filtračné vlastnosti. Vďaka nim bude…

Ako prezimovať pelargóniu? Dodržiavajte tieto pravidlá a opäť bude kráľovnou balkóna

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lapa Smile). Túto chybu často robia neskúsení záhradníci. Odpíšu pelargóniu už po jednej sezóne, pričom rastlina môže úspešne prežiť…

Tieto rastliny vysádzajte v októbri. Začiatkom jari vás záhrada poteší svojou hojnosťou a farbami

05.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VesnaArt). V októbri by ste okrem čistenia a prípravy záhrady na jesennú/zimnú sezónu mali myslieť aj na jar! Zistite,…

Auto Trendy

Renault oživí ďalšiu legendu. Model 4 bude mať čoskoro premiéru

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pôvodná verzia tohto mestského vozidla v tvare škatule sa objavila v roku 1961 a vyrábala sa 30 rokov. Teraz chce Renault tento ikonický model obnoviť.…

Je teraz najlepší čas na kúpu španielskeho SUV? Krajiny EÚ podporili novembrové zvýšenie cla

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Už teraz je známe, že EÚ od novembra zavedie sankčné clá na elektromobily dovážané z Číny. Nákup vysnívaného SUV sa tak od novembra môže ukázať…

Elektrický Hyundai Inster prichádza do EU

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dve úrovne výbavy a dve batérie pre juhokórejské elektrické supermini. Prvé malé elektrické vozidlo Hyundai pre európsky trh, model Inster, je v EU a na…

Bola prekonaná ďalšia hranica. Porsche Taycan Turbo GT s novým rekordom v zrýchlení

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Časopis Car and Driver sa rozhodol otestovať, ako rýchlo nemecký elektromobil zrýchli na 60 km/h. Výsledok sa ukázal byť podstatne lepší, ako uvádza výrobca.

Takto bude vyzerať nové Audi RS 5 Avant? Mohlo by to byť najkrajšie kombi v segmente

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi nedávno predstavilo novú generáciu modelov A5 a S5, ktoré nahradili odchádzajúce modely B9 A4 a S4. Nemci sa tak teraz môžu sústrediť na uvedenie…

Jedna éra sa končí. Mercedes „v továrni“ sa už nepredáva tak ako kedysi

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zvyčajne sa označujú ako Mercedes „v puding“. Dlhé roky boli synonymom pre taxíky, ale zdá sa, že ich dni sú spočítané. V Nemecku je „puding

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov