06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Domáce džemy majú cenu zlata, pretože sme si istí, že neexistujú žiadne látky, ktoré by tam nemali byť. Na druhej strane chceme, aby boli aj husté. Bez prítomnosti cukru je však ťažké dosiahnuť požadovaný efekt. Ale je to naozaj tak? Samozrejme, existujú triviálne spôsoby, ako zahustiť domáce džemy bez pridania „bielej smrti“. Ako? Poďme to zistiť.
Ako zahusťovať džemy? Na to existujú jednoduché riešenia
Džemy určite perfektne robili naše mamy a staré mamy. Ak sa nám to celkom nedarí, často sa uchyľujeme k pridávaniu obrovského množstva cukru alebo fixácií. Obe látky v prebytku nie sú prospešné pre naše zdravie, pretože prispievajú k rozvoju cukrovky, obezity, ničia zuby a navyše zaťažujú srdce. Cukor v domácich džemoch by mal byť v minimálnom množstve, alebo radšej žiadny, pretože samotné ovocie je veľmi sladké.
Ako teda zahustiť domáce džemy?
Len si dávajte pozor, aby ste ovocie nekrájali na malé kúsky, pretože sa veľmi rýchlo prepečie a stratí veľa vody, čím budú zaváraniny redšie. Ovocie, ktoré má veľa vody, ako sú: arónia, jahody, maliny a čučoriedky, môže skončiť celé v hrnci.
- Musíte si pamätať iba jednu vec: domáci džem sa musí variť na veľmi miernom ohni a obsah hrnca by sa mal často miešať.
Pridajte trochu do svojho domáceho džemu. Bude dokonale hustý
Ako pripraviť dokonalý džem? Treba do neho pridať pektín! Našťastie pre neho nemusíte utekať do obchodov, pretože sa prirodzene vyskytuje v ovocí. Najviac ho nájdeme v šupkách jabĺk, ale aj v dužine banánov, broskýň, egrešov a sliviek. Na získanie dokonalej konzistencie stačí pridať 200 gramov produktu s obsahom pektínu na každý kilogram ovocia.
Samozrejme, v obchode si môžete kúpiť hotové práškové pektíny, ale použitie prírodných bude mať lepší vplyv na chuť domáceho džemu.
S týmto prídavkom buďte opatrní: môže pokaziť chuť džemu
Všetky metódy zlyhajú a váš domáci džem je stále príliš riedky?
- Posledným riešením môže byť pridať malé množstvo zemiakového škrobu, napr. pol lyžičky, a obsah hrnca rozmixovať.
V tomto prípade môžeme získať rôsolovitú konzistenciu, ale nemali by sme to so škrobom preháňať. Ak je ho priveľa, výrazne ovplyvní chuť domáceho džemu a výsledný efekt nás môže sklamať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo robiť s tekvicovými semienkami? Určite ich nevyhadzujte! Sú skutočným pokladom výživových hodnôt!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.