7.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rynaonair).
Ako pripraviť chlieb bez droždia alebo kvásku? Máme pre vás dva jednoduché recepty- jeden pre milovníkov tradičného chleba, avšak bez použitia droždia alebo kvásku, a jeden bez lepku. Určite ich vyskúšajte vo svojej kuchyni!
Máte chuť na domáci chlieb, ale nemáte po ruke droždie alebo kvások? To nie je problém. Domáci chlieb sa dá úspešne upiecť aj bez týchto produktov. Všetky ingrediencie potrebné na výrobu takéhoto pečiva už máte vo svojej kuchyni. Ako začať?
Chlieb bez droždia – ako ho pripraviť?
Na prípravu domáceho chleba nie sú potrebné žiadne špeciálne kulinárske zručnosti. Túto úlohu zvládne každý. Tento recept je dobré použiť vtedy, keď v chlebníku nájdete len omrvinky. Nenechajte sa oklamať jednoduchým receptom – chuť tohto chleba je nezabudnuteľná!
Ingrediencie na chlieb bez droždia alebo kvásku:
- 400 g pšeničnej múky
- 400 g jogurtu alebo cmaru
- čajová lyžička sódy bikarbóny
- čajová lyžička soli
- 2 polievkové lyžice masla
- okrem toho – lyžica masla a strúhanka na posypanie formy na pečenie, môžete pridať aj svoje obľúbené semienka
Ako ho pripraviť:
- Začnite preosievaním múky cez sito do misky.
- Pridajte do nej soľ a sódu bikarbónu.
- Do misky pridajte jogurt alebo cmar a rozpustené maslo. Premiešajte, aby sa ingrediencie spojili, a začnite rukou miesiť cesto. Malo by byť husté a pružné. Hnetenie cesta by malo trvať niekoľko minút.
- Formu vymažte tukom a vysypte strúhankou. Potom do nej vložte pripravené cesto. Posypte semienkami.
- Chlieb pečieme jednu hodinu vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov. Po upečení ho nechajte v plechu vychladnúť a až potom ho nakrájajte na plátky.
Ak namiesto tradičnej pšeničnej múky uprednostňujete celozrnný chlieb, môžete:
- použiť celozrnnú, ražnú alebo špaldovú múku
- dobre funguje aj zmiešanie múky pol na pol – napr. 200 g pšeničnej múky a 200 g ražnej múky
Bezlepkový chlieb bez múky a droždia. Ako si ho pripraviť doma?
Bezlepkový chlieb v pekárni často stojí veľa a jeho chuť môže byť sklamaním. Našťastie, bochník bezlepkového chleba si ľahko pripravíte doma – a to bez droždia alebo kvásku. Je to skvelá alternatíva tradičného chleba, a to nielen pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku.
Zloženie:
- 4 vajcia
- 100 g jogurtu
- 70 g slnečnicových semienok
- 70 g chia semienok
- 70 g ľanových semienok
- 50 g bieleho sezamu
- 40 g olivového oleja
- čajová lyžička soli
Spôsob prípravy:
- Začnite tým, že jogurt, olej, soľ a vajcia dáte do nádoby. Všetko dobre spojte mixérom alebo vymiešajte metličkou.
- Pridajte všetky zrná a všetko dôkladne premiešajte varechou.
- Plech alebo formu na pečenie vyložte papierom na pečenie a vložte doň zmes.
- Chlieb pečte jednu hodinu pri teplote 160 stupňov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Príprava trvá len 5 minút a vôňa pretrváva počas celého dňa. Takýto chlieb v pekárni nenájdete
Čo robiť s tekvicovými semienkami? Určite ich nevyhadzujte! Sú skutočným pokladom výživových hodnôt!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.