Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Tipy, Záhrada,

Listy padajúce zo stromov? Po zhrabaní ich nevyhadzujte. Na zimu budú tak akurát

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/J_Koneva). Čo robiť s množstvom lístia? Namiesto toho, aby ste ich vyhodili, použite ich v záhrade. Tento jednoduchý spôsob vám ušetrí veľa peňazí a...

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/J_Koneva).

Čo robiť s množstvom lístia? Namiesto toho, aby ste ich vyhodili, použite ich v záhrade. Tento jednoduchý spôsob vám ušetrí veľa peňazí a zároveň sa postará o vaše rastliny, pretože ich ochráni pred nadchádzajúcou zimou.

Čo robiť s popadaným lístím? Využite ho na mulčovanie.
Foto: shutterstock.com/J_Koneva

Jeseň je v záhrade rušným obdobím. Mnohé rastliny treba prerezať a omladiť a je dobré začať ich pomaly pripravovať na rýchlo sa blížiacu zimu. Opadávajúce lístie, ktorého môže byť veľa, situáciu neuľahčuje. Čo robiť s farebným kobercom? Zobrať ho a vyhodiť nie je jediná možnosť.

Má hrabanie lístia zmysel? Je to nevyhnutné

  • Popadané lístie na jeseň by sa určite malo zbierať.

Ak zostane vo veľkom množstve na trávniku a iných rastlinách, môže spôsobiť hnilobu pôdneho krytu a tiež choroby, napríklad snehovú pleseň. Preto je jeho hrabanie také dôležité.

  • Najlepšie je to urobiť v čase, keď je ešte suché a nemalo by vám spôsobovať žiadne ťažkosti.

Mokré listy sa zbierajú ťažšie, pretože sú ťažšie a ľahko sa pošmyknú.

TIP! Pri zbieraní lístia nezabudnite na jeho odstránenie z rybníkov a odkvapov, kde sa rado zdržiava. Môže to viesť k problémom s odvodnením.
Foto: shutterstock/maxbelchenko

Ako využiť opadané lístie? Ešte sa vám bude hodiť

  • Zozbierané lístie sa považuje za zelený odpad.

Môžete ho preto vložiť do vreca a vyhodiť do špeciálneho kontajnera alebo ho odniesť do komunálnej kompostárne či zariadenia na likvidáciu zeleného odpadu. Najlepšie je overiť si, aké predpisy platia vo vašej obci, pretože sa môžu líšiť.

  • Ak máte na záhrade kompost, bude to ideálne.

Len nezabudnite na vrstvenie odpadu, ktorý v ňom zhromažďujete, t. j. jedna vrstva lístia s ďalšou vrstvou odpadu, ako je tráva alebo vetvičky.

Listy vždyzelených rastlín zvyčajne nie sú vhodné do kompostéra, pretože sú pokryté voskom. To spôsobuje ich silné zlepenie, čo celý proces sťažuje. Okrem toho je dôležité vhadzovať len listy, ktoré sú zdravé a bez známok škodcov.
Foto: shutterstock/Mariana Serdynska

Čo robiť s množstvom lístia? Pomôžu v záhrade

  • Opadané, ale zdravé lístie môžete použiť aj na ochranu rastlín na zimu, napríklad jahôd alebo ruží.

Niektoré z nich nechajte na trvalkových záhonoch a kvetinových záhonoch a účinne ochránia korene pred chladom a stonky a listy pred vysychaním.

  • Hodí sa aj na mulčovanie vždyzelených rastlín, ale v ich prípade rozprestrite listy len na pôdu, aby mali vetvičky prístup k svetlu.

Okrem toho ponechanie malých kopčekov pokrytých tenkou vrstvou zeminy pohnojí pôdu a poskytne úkryt hmyzu a cicavcom, ktorí môžu byť v záhrade spojencami. Len nezabudnite na začiatku jari všetko pozbierať.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo robiť s lístím na jeseň? Zabudnite na dlhé hrabanie a bolesť chrbta. S týmto trikom je to jednoduché

Ako sa staráte o svoj trávnik v septembri? Kosenie nestačí!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako nanášať lícenku? V tvare púdru, tyčinky alebo tekutú? Vyberte si tú ideálnu pre vás

8.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Motortion Films). Ako nanášať lícenku? Ak patríte k osobám, ktoré sa zaujímajú o to, ako používať tento kozmetický prípravok,…

Lopatkovec potrebuje na jeseň hnojenie. Prísady na hnojivo beriem zo sadu

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlgaFet). Každý chce, aby jeho lopatkovec kvitol krásnymi bielymi kvetmi. Ale aby sa tak stalo, musíte túto rastlinu hnojiť,…

Európanky si teraz žiadajú tieto nechty na jeseň! Pozrite si, čo je v móde

8.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Simikov). Pripravujete si nechty na jeseň-zimu 2024? Nie ste si istá, čo je práve v móde a, ako to…

Mole sa už nikdy nedotknú sušených húb. Stačí postupovať podľa metódy mojej babičky

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sonja Filitz). Sušenie húb je jedným z najlepších spôsobov ich skladovania, ktorý vám umožní vychutnať si chuť lesných pokladov…

Na jeseň zabudnite na takéto zalievanie rastlín. Než sa nazdáte, budú preč. Na čo si treba dať pozor

08.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/S_Photo). Ako sa starať o rastliny v záhrade na jeseň? S meniacim sa počasím a kratšími dňami sa oplatí…

Auto Trendy

Peugeot prináša na parížsky autosalón celý rad elektromobilov

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Peugeot oznamuje, že na parížskom autosalóne predstaví celý svoj sortiment elektrických vozidiel. Debutovať tam bude aj nový elektrický crossover Peugeot E-408.

Rotačný detonačný raketový motor pre nadzvukové rýchlosti, ktorý bude lietať v roku 2025

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy prázdna skúmavka nie je prázdna skúmavka? Keď je to ramjet, ktorý využíva technológiu rotačnej detonácie na pohon lietadiel hypersonickou rýchlosťou. Príkladom je nový motor…

Ako Michael Schumacher komunikuje so svojou rodinou. Bývalá manželka Flavia Briatoreho prezradila

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nové informácie o Michaelovi Schumacherovi sa objavili po tom, čo sa nedávno zúčastnil na svadbe svojej dcéry. Bývalá manželka Flavia Briatoreho novinárom prezradila, ako bývalý…

Toto je nový Jeep Compass

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Skica ukazuje nový Jeep Compass, ktorý príde v roku 2025 s benzínovým, hybridným a elektrickým motorom.

Nové Suzuki Jimny: Pripravovaný lacný terénny automobil

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kábel zobrazený na obrázku vám môže poskytnúť jasnú predstavu o tom, ako sa bude toto zariadenie 4x4 pohybovať. Ak ste o tom ešte nepočuli, Suzuki…

Nielen Robotaxis: Všetky Tesly prídu čoskoro, od Modelu 2 po Roadster

8.10.2024 Redakcia Auto trendy - Cybercab bude prvým zo série budúcich vozidiel spoločnosti, po ktorom bude nasledovať nový Model Y, cenovo dostupný elektromobil a remake superauta.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov