Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Zdravie,

Vďaka týmto šupinám vo vankúši som za chvíľu konečne zaspala. Jedna nočná skúška stačila

11.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube/Futon Tokyo Watayamori). Ráno som sa zobudila s bolesťou hlavy, opuchom, stuhnutým krkom a napätými ramenami. Na nespavosť som vyskúšala všetko: meditáciu, bylinky a...

11.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube/Futon Tokyo Watayamori).

Ráno som sa zobudila s bolesťou hlavy, opuchom, stuhnutým krkom a napätými ramenami. Na nespavosť som vyskúšala všetko: meditáciu, bylinky a masáže. Len na radu kamarátky som skúsila niečo iné. Stačila jedna noc, aby som jej zavolala a povedala: Ďakujem! Našla som protijed na moju bolesť. Tento malý pohánkový vankúšik mi umožnil konečne pokojne spať celú noc.

Tento malý pohánkový vankúšik mi umožnil konečne pokojne spať celú noc.
Foto: youtube/Futon Tokyo Watayamori

Jedno riešenie na nespavosť, nepohodlie a bolesti krku

Dlhé roky ma trápila nespavosť, neschopnosť si poriadne ľahnúť, nočné zmietanie sa a ráno som sa budila nielen s bolesťou hlavy, ale aj s opuchmi, stuhnutým krkom a napätými ramenami. Vyskúšala som všetko: vymenila som matrac, brala som doplnky na lepší spánok, brala som vitamíny a bylinky. Účinky boli buď dočasné alebo žiadne. Došlo to do bodu, kedy som mala chuť plakať už len pri pomyslení na to, že pôjdem spať. Únava zachvátila celé moje telo, čo sa premietlo do zlého fungovania cez deň a v noci začalo podráždenie znova.

Jedného dňa som sa na návšteve u svojej drahej kamarátky sťažovala na stuhnutý krk a obrovské problémy so spánkom. Vedela som, že sa tiež sťažovala na nespavosť. Aká som ostala prekvapený, keď som sa dopočula, že s týmto problémom sa už dávnejšie popasovala! Priniesla mi… vankúš. Je to možné? Ako?

  • Ukázalo sa, že to nie je obyčajný vankúš, ale naplnený prírodnými pohánkovými šupkami.
Do pohánky môžete pridať aj vetvičky sušenej levandule alebo harmančeka, ktorých silice vám navyše zabezpečia dobrý spánok.
Foto: youtube/GetGreenBeWell

Prečo sa oplatí spať na vankúši naplnenom pohánkou?

Rozhodla som sa o tom zistiť viac. Ťažký šuštiaci vankúš naplnený pohánkovými alebo špaldovými šupkami je nielen pohodlný, ale má množstvo zdraviu prospešných vlastností:

  • inhibuje rast škodlivých baktérií
  • poskytuje dostatočnú oporu krku a zátylku
  • má protizápalové účinky
  • reguluje teplotu
  • má priedušnú štruktúru
  • obmedzuje vývoj prachových roztočov, čo je prospešné pre alergikov

Je pohánkový vankúš pohodlný?

Tento vankúš je oveľa ťažší ako štandardné. Pri každom pohybe môžete počuť jemné šuchotanie zŕn padajúcich dovnútra, čo je mimoriadne upokojujúce a uvoľňujúce. Prvýkrát som nemala problém s polohovaním hlavy. Opierka krku bola pre mňa ako stvorená, vďaka čomu som mala ideálnu polohu na to, aby som za pár chvíľ zaspala.

Prekvapilo ma, aké odlišné sú skúsenosti s prírodným vankúšom v porovnaní s tými z obchodu. Rada zaspávam na bruchu, preto bolo pre mňa náročné prispôsobiť si predchádzajúce vankúše svojim potrebám. A tu? Nulové problémy! Keď som pod neho vložila ruku, zrnká sa rozsypali do strán, akoby sa prispôsobovali mojim očakávaniam.

Doma mám vankúše plnené páperím, polyesterové a takzvané ortopedické vankúše. Žiadny z nich mi neposkytol toľko pohodlia ako pohánka. Už po pár nociach spánku na ňom zmizli problémy so zaspávaním a zmizli bolesti krku. Odkedy ho mám, dokonca si ho beriem so sebou aj na cesty, pretože si neviem predstaviť spať na iných vankúšoch.

Dokážete vyprať pohánkový vankúš?

Starostlivosť o prírodné materiály môže byť často náročná. Ako prať vankúš so sypkou, prírodnou náplňou? Ukazuje sa, že nemôžete, ale nie je to potrebné. Pohánková šupka je antibakteriálna a nezadržiava vlhkosť.

  • Pohánkový vankúš nepodporuje ani rozvoj roztočov, preto stačí obliečku na vankúš pravidelne meniť a prať. Raz za mesiac dám vankúšik do mrazničky, najmä keď som prechladnutá, aby na povrchu nezostali mikróby.
Zrnká pohánky sa rozmiestnili do strán, keď som pod vankúš vložila ruku, akoby reagovali na moje očakávania.
Foto: youtube/Futon Tokyo Watayamori

Kontraindikácie spánku na pohánkovom vankúši

Napriek môjmu maximálnemu úsiliu som nenašla jedinú kontraindikáciu používania prírodného vankúša. Odporúča sa pre každú vekovú skupinu a dokáže sa prispôsobiť spánku v akejkoľvek polohe, dokonca aj na bruchu.

Skvele sa bude hodiť pre ľudí, ktorí sa v noci vrtia a často menia polohu, pretože pri každom pohybe sa zrniečka rozplynú na rôzne strany, aby krčnej chrbtici vždy poskytli dostatočnú oporu. Sama som si to overila a nie som typ človeka, ktorý prespí celú noc v jednej polohe.

Pohánkové šupky nespôsobujú alergické reakcie, preto sú bezpečné aj pre citlivých ľudí. Aby ste si tvrdosť vankúša upravili podľa seba, stačí vankúš otvoriť (zvyčajne majú zips) a vysypať niekoľko hrstí výplne, aby sa zmenila jeho tvrdosť a výška.

Nový pohánkový vankúš stojí od 10 EUR, ale vyrobiť si ho môžete aj sami, pričom kilogram šupiek stojí okolo 3 EUR.
Foto: youtube/Sachi Organics

Ako často by sa mal prírodný vankúš vymieňať?

Jediným dôvodom na výmenu pohánkového vankúša je fakt, že šupky sa počas používania drolia.

  • Pre zaistenie pohodlia a celej škály zdravotných benefitov by sa mal vankúš alebo jeho výplň každé 2-3 roky vymeniť za čerstvú.

Náklady na nákup nového pohánkového vankúša začínajú od 10 EUR. Môžete si ho však vyrobiť aj sami – stačí si kúpiť pohánkové šupky. Za kilogram zaplatíme približne 3 EUR. V porovnaní so štandardnými vankúšmi, ktoré sa niekedy musia každých pár mesiacov vymeniť a ktoré sa po vypraní nepríjemne zhlukujú, sa to zdá byť rozumnejšie a ekonomickejšie.

O ekologickom probléme ani nehovoriac. Umelá výplň polyesterového vankúša sa rozkladá desiatky rokov a predstavuje hrozbu pre životné prostredie. Prírodné, drvené pohánkové šupky sú však plne ekologické a nepredstavujú hrozbu pre ekosystém.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Spíte s ponožkami alebo bez nich? Pre túto skupinu má odborník dobrú správu

Tu sú 3 bylinky na lepší spánok. Po nich budete spať ako bábätko


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako lacno vykurovať svoj domov? S týmito trikmi zaplatíte počas vykurovacej sezóny menej

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lexis_Jan). Výrazne zvýšené ceny elektriny a plynu pre rok 2025 ešte viac zaťažia rozpočty mnohých rodín. Vykurovanie je jednou…

Kombinácia paradajok a pomaranča? Zjedzte, a vaše srdce bude pracovať ukážkovo

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/frankval). "Zlaté bobule", "peruánska čerešňa" alebo "brazílska sultánka" - čo to je? Je to physalis, na ktorý sme si…

Tieto kvety zostanú na hroboch dlhšie ako chryzantémy. Sú takmer nezničiteľné

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cuson). Hľadáte zaujímavé kvety na Sviatok všetkých svätých, ktoré nie sú také stereotypné ako vres alebo chryzantémy? Vyberte si…

Malé tetovanie pre ženy (návrhy, inšpirácie a najčastejšie motívy). Ako si vybrať to najlepšie pre vás?

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marina Demeshko). Malé tetovania pre ženy - návrhy a inšpirácie - aké motívy sú teraz najviac trendy? Jemnosť a…

Rýchly spôsob, ako dosiahnuť efekt „plážových vĺn“. Nepoužívajte častejšie ako raz týždenne

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Vlnité, mierne rozstrapatené vlasy, ktoré vyzerajú, akoby ste boli celý deň na pláži, sú jedným z najmodernejších a…

Auto Trendy

Ambiciózne plány spoločnosti Volkswagen. Nemci pripravujú skutočný príval nových modelov

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Napriek súčasnej kríze, o ktorej sa v médiách stále hovorí, má Volkswagen v segmente elektromobilov ambiciózne plány - najmä v nižšej cenovej kategórii. V priebehu…

Škoda sa nemôže nabažiť vozidiel SUV. Česi ohlásili ďalší Kylaq

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda oznámila nové malé SUV, ale nebude ho predávať v Európe. Pripravovaný model Kylaq bude určený pre indický trh.

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov