14.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nataliya Arzamasova).
Nudí vás klasický jablkový koláč? Tu je chutná alternatíva. Tento vlhký, v strede mäkký koláč chutí vynikajúco a zvládne ho aj neškolený kuchár.
Tento koláč stojí za to a všetci v dome si ho zamilujú. Hodí sa k rannej káve aj k rodinnej oslave. Ako ho pripraviť? V prvom rade musíte vybrať správny druh jabĺk.
Aký druh jabĺk na pečenie? Vyberte si tieto odrody. Koláč vyjde perfektne
Slovensko má vynikajúce podmienky pre pestovanie jabĺk. Toto ovocie sa dá použiť nielen na prípravu jablkového koláča a jablkového muštu. Ktorá odroda je najvhodnejšia na pečenie? Nie každý druh sa bude dobre hodiť ako prísada do koláča. Na pečenie by ste mali vyberať odrody, ktoré sú pevné a kyslé, ale nie príliš šťavnaté, pretože v rúre zmäknú a koláč vyjde príliš vlhký. Dobrou voľbou je napríklad: ‘Topaz’, ‘Rubinola’, ‘Golden Deilicious’, ‘Gala’, ‘Fuji’.
Čo pripraviť namiesto jablkového koláča? Tento koláč môžete pripraviť z jednoduchých ingrediencií
Na prípravu koláča potrebujete:
- tri veľké jablká,
- 350 g pšeničnej hladkej múky,
- 100 g vlašských orechov,
- 200 g cukru,
- štyri vajcia,
- prírodný jogurt,
- 120 ml repkového oleja,
- tri lyžičky vanilkového cukru
- dve čajové lyžičky prášku do pečiva
- tri čajové lyžičky škorice,
- jedna čajová lyžička sódy bikarbóny,
- práškový cukor.
Začnite umytím, olúpaním a nakrájaním jabĺk na kocky. Potom prejdite na prípravu cesta. V miske zmiešajte vajcia, oba cukry a pridajte rastlinný olej a prírodný jogurt. V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a škoricu a potom za stáleho miešania pridajte zmes z prvej misky. Cesto by malo byť hladké a homogénne. Keď sa to podarí, pridáme jablká a nasekané orechy. Koláč pečieme vo forme vystlanej papierom na pečenie pri teplote 170 stupňov 45 – 50 minút. Keď vychladne natoľko, že sa s ním dá manipulovať, posypeme ho práškovým cukrom na ozdobu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepší krém na mrkvový koláč. Chutí ako z cukrárne
Expresný tvarohový koláč. Jednoduchý, lacný a plný bielkovín
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.