13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cesarz).
U nás doma sa každý mesiac jedno jedlo pripravuje najčastejšie.. Tento rok bola táto večera vybraná na október. Na jeho prípravu potrebujete len červenú zeleninu, ktorú určite nájdete v každom obchode so zeleninou.
Moja mama raz prišla s nápadom, že každý mesiac v roku bude mať svoje jedlo. Funguje to na princípe, že si vyberieme jeden dezert, polievku alebo druhé jedlo a budeme ho jesť len v danom mesiaci. Takto využijeme sezónne ovocie a zeleninu a spoznáme nové chute, ktoré by sme denne neochutnali. Dodnes sa touto myšlienkou riadime a už len pri pomyslení na nové jedlá sa každý člen rodiny nesmierne teší. Aj október má konkrétne jedlo, ktoré je jedinečné svojou chuťou a prípravou. Na jeho prípravu je potrebná červená zelenina, ktorá pri správnom spracovaní dodá pokrmu skvelú farbu a chuť.
Červená zeleninová polievka vyvolá rozruch vždy, keď sa objaví na stole. Najskôr zaujme svojím vzhľadom a potom sa ozývajú pochvaly na jej chuť. Všetci v rodine ju milujú a dokonca ju opakujú aj v iných mesiacoch ako len v októbri. Urobte si ju v blízkej budúcnosti a sami sa presvedčte, prečo sme si ju tak obľúbili.
Recept na krém z červenej zeleniny
Ingrediencie:
- 2 veľké červené papriky (kápie),
- 2 stredne veľké červené repy,
- 3 mrkvy,
- veľká červená cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 500 ml zeleninového vývaru,
- 2 PL olivového oleja,
- soľ a korenie podľa chuti,
- čajová lyžička sušeného tymiánu,
- šťava z polovice citróna,
- lyžica prírodného jogurtu alebo smotany na podávanie.
Spôsob prípravy:
- Papriku, červenú repu a mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
- V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a cesnak a opečte ich, kým nezesklovatie. Potom pridajte nakrájanú zeleninu (papriku, červenú repu a mrkvu) a smažte 5 minút.
- Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte sušený tymián, soľ, korenie a citrónovú šťavu. Prikryté varte na miernom ohni približne 25-30 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Keď je zelenina uvarená, rozmixujte ju mixérom na hladký krém.
- Polievku podávajte s kvapkou prírodného jogurtu alebo smotany a prípadne s čerstvými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou. Vychutnajte si ju!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dávate si ho zakaždým do vývaru? Je to priama cesta k zdravotným problémom
Táto polievka posilňuje a zahrieva lepšie ako vývar. Varím ju každý jesenný víkend
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.