12.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Známy scenár priamo zo života: tekvicu, ktorú som dostala, som spracovala na pyré. Čo bude nasledovať? Na zložité pečenie nie je dosť času a je škoda ju vyhodiť. Našťastie som našla dva geniálne, rýchle a jednoduché recepty: na vafle a tekvicový sirup do kávy. Ten druhý robí medzi mojimi priateľmi rozruch.
Moja srdečná kamoška mi darovala krásnu tekvicu. Bolo mi hlúpe odmietnuť, aj keď som vôbec netušila, čo s ňou mám robiť. Najprv som si myslela, že by bola ideálna ako halloweenska dekorácia, ale po pohľade do kalendára som vedela, že by do tej doby nemusela prežiť v dobrej kondícii. Preto som sa včera večer rozhodla, že z nej pripravím penu, takzvané tekvicové pyré, ktoré sa dá použiť, ako základ mnohých pekárenských výrobkov a jedál a dá sa zamraziť, aby ste si tekvicu mohli vychutnať kedykoľvek počas roka.
Príprava:
- Nakrájajte tekvicu na menšie kúsky.
- Vydlabte z nej semená.
- Pečte 25 minút pri teplote 180 stupňov.
- Po vychladnutí oddeľte dužinu od šupky.
- Rozmixujte na hladkú kašu.
Uvedomila som si, že mi zostala miska čerstvého tekvicového pyré, s ktorým som vôbec nevedela, čo mám robiť. Samozrejme, v týchto dňoch zaplavuje internet nepreberné množstvo receptov na tekvicové pečivo alebo koláče, ale v mojom dome je nedostatok milovníkov koláčov. Musela som si, teda ponaťahovať hlavu a využiť prednosti pyré iným spôsobom: upiekla som z neho tekvicové vafle, ako základ a pripravila som tekvicový korenistý sirup, ktorý je ideálny do jesennej kávy ako z kaviarenského reťazca, ale hodí sa napríklad aj na palacinky. Vyskúšajte to a nebudete ľutovať!
Recept na tekvicové vafle
Ingrediencie:
- 1½ polievkovej lyžice tekvicového pyré
- 2 vajcia
- 150 g múky
- cukor podľa chuti (ja som dala 2 PL)
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu alebo lyžičku vanilkového cukru
- 3 lyžice kyslej smotany
- 60 ml mlieka
- 50 ml oleja
Príprava:
- Všetky ingrediencie jednoducho rozmixujte v kuchynskom robote na hustú a hladkú hmotu.
- Na predhriaty vaflovač rozotrite porcie cesta a pečte, kým sa na povrchu nezapečie a nezhnedne.
Tieto vafle podávajte so šľahačkou a posypané škoricou alebo ich môžete doplniť ovocím a javorovým sirupom.
Recept na sirup pumpkin spice
Tekvicový sirup pumpkin spice chutí šialene pridaný do kávy, ale môžete ho použiť aj do vafle.
Ingrediencie:
- pohár cukru
- pohár vody
- 1 šálka tekvicového pyré
- 1 lyžička škorice v prášku
- plátok čerstvého zázvoru
- niekoľko klinčekov
- Všetko jednoducho rozmixujte do hladka, prelejte do hrnca a varte na miernom ohni, kým nedosiahnete požadovanú hustotu.
- Potom už len nalejte do pohárov alebo fliaš (nevyhnutne cez gázu, alebo jemné sitko).
Keď som kamarátky pohostila domácim pumpkin spice latte, hneď si odo mňa zobrali recept, aby si ho pripravili doma, a to je pre mňa najlepšie odporúčanie a potvrdenie, že môj tekvicový sirup je lepší ako tie z regálov obchodov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšie nakladané zaváraniny pripravíte na jeseň. Sezóna chrumkavej zeleniny je za rohom
Toto je najlepší krém na mrkvový koláč. Chutí ako z cukrárne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.