12.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VITALII BORKOVSKYI).
Čerstvé vlašské orechy potešia svojou chuťou a pri správnom skladovaní dokážu potešiť chuťové bunky aj dlhé mesiace. Ak to urobíme správne, nezľaknú sa žiadnych chrobákov ani plesní. Ako skladovať vylúskané vlašské orechy, aby zostali dlho chutné? Máme riešenie.
Vlašské orechy sú nielen chutnou maškrtou, ale aj skutočnou zdravotnou bombou, ktorá môže obohatiť náš každodenný jedálniček. Aby ste si ich chuť a nutričné hodnoty mohli užívať po dlhú dobu, nezabudnite ich správne skladovať. Ak neviete, ako udržať vlašské orechy čerstvé, máme na to perfektný spôsob.
Ako skladovať vylúskané vlašské orechy? Urobte s nimi pár vecí a vydržia dlho čerstvé
Najprv sa pozorne pozrite na orechy. Uistite sa, že sú úplne suché, pretože aj malá vlhkosť môže zničiť celú vašu skrýšu. Podporuje rast plesní, čo ich robí nevhodnými na konzumáciu.
- Najlepšie je hneď po lúskaní ich na pár hodín položiť na suchú handričku alebo papierovú utierku, aby sa voda mohla prirodzene odpariť.
Keď sú orechy suché a pripravené na uskladnenie, je čas vykonať niekoľko jednoduchých krokov.
- Vyberte vzduchotesnú nádobu. Najlepšie sú sklenené alebo plastové s dobre tesniacim vrchnákom. Tesný vrchnák je mimoriadne dôležitý, pretože zabraňuje vniknutiu vzduchu, ktorý by mohol ovplyvniť čerstvosť orechov, a tiež chráni pred potravinovými molmi.
- Postarajte sa o ochranu pred vlhkosťou. Pred pridaním orechov položte na dno nádoby jednu alebo dve vrstvy papierových utierok. Keď si všimnete, že utierka je mokrá, znamená to, že orechy neboli úplne suché. V takejto situácii ich určite vymeňte za nové, aby ste zabránili znehodnoteniu orechov.
- Vyberte si správny úložný priestor. Orechom sa najlepšie darí v chladných, tmavých miestnostiach. Ideálna by bola špajza alebo chladnička.
Môžete mlieť vlašské orechy? Samozrejme. V tejto podobe sú ako stvorené na koláče
Na mletie orechov je najlepšie použiť mixér, kuchynský robot alebo mlynček. Všetky tieto zariadenia dokážu zvládnuť ich tvrdú štruktúru. Na získanie rovnomerne pomletej zložky sa oplatí robiť to v pulzáciách, t. j. v krátkych, prerušovaných cykloch. Predídete tak prehriatiu prístroja a rozomletiu orechov na príliš jemnú hmotu.
Ba čo viac, mleté orechy nemusíte hneď použiť. Stačí ich vložiť do vzduchotesnej nádoby a vložiť do chladničky. Čerstvé tam vydržia niekoľko týždňov.
Ak orechy nemeliete, stojí za to vyskúšať ich pripraviť ako rýchle občerstvenie v podobe pražených orechov v rúre. Na TikTok účte @yumsto, kde nájdete rôzne tipy a triky do kuchyne, sme narazili na jednoduchý recept na tento chutný snack, ktorý je vhodný aj do koláčov. Pražené orechy môžete použiť aj na výrobu orechového masla alebo ako prísadu do rôznych dezertov. Príprava je rýchla a z misky zmiznú za chvíľu! Opiecť môžete nielen vlašské orechy, ale aj pekanové, para, píniové oriešky, kešu, mandle či lieskovce.
Ako pražiť oriešky v rúre?
- Mandle: 175 °C, 10 – 15 minút;
- Lieskovce: 175 °C, 10 – 15 minút (musia byť olúpané);
- Vlašské orechy: 175 °C, 8 – 12 minút;
- Kešu: 175 °C, 8 – 12 minút;
- Pekanové orechy: 175 °C, 8 – 12 minút;
- Para orechy: 175 °C, 10 – 15 minút;
- Píniové oriešky: 175 °C, 8 – 10 minút.
Ako autorka poznamenala, kľúčom je riadiť sa nielen časom a teplotou, ale aj samotnou vôňou.
@yumsto Co to tu křupe? 🌰🥜✨ #orechy #mandle #vareni #prazeni #oriskovemaslo #vanocnirecepty #vanocninalada #tipyatriky #kuchar #vlasskeorechy #paraorechy #liskoveorechy #pinioveorisky #pekanoveorechy #kesuorech #cashew ♬ Cute – Aurel Surya Lie
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je lepší ako čaj s citrónom. Posilňuje imunitu, preto sa ho oplatí piť aj na jeseň.
Dávate si ho zakaždým do vývaru? Je to priama cesta k zdravotným problémom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.