Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Rodina a priatelia, Zaujímavosti, Zdravie,

Vedci zistili, že ľudia starnú v dvoch fázach. Ktoré sú to momenty?

12.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A). Podľa štúdie zamestnancov Stanford Medicine nie je biologické starnutie ani zďaleka pomalý a postupný proces. Podľa vedcov starneme skokovo, najmä...

12.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A).

Podľa štúdie zamestnancov Stanford Medicine nie je biologické starnutie ani zďaleka pomalý a postupný proces. Podľa vedcov starneme skokovo, najmä v dvoch bodoch nášho života.

Máte 44 alebo 60 rokov? Toto sú kľúčové momenty pri starnutí.
Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A

Dva kľúčové momenty v našom živote. Proces starnutia pod drobnohľadom vedcov

Starnutie je aspekt života, ktorého sa veľa ľudí bojí. To nie je prekvapujúce, veď sa nám nepáčia všetky tie zmeny v našom tele, ktoré sa vtedy dejú. Tento proces je aj predmetom výskumu vedcov, aby lepšie pochopili funkcie nášho tela a našli spôsob, ako spomaliť niektoré prejavy starnutia u ľudí.

Starnutie je komplexný proces ovplyvnený genetickými faktormi, faktormi životného prostredia a životného štýlu. Ak vezmeme do úvahy všetky tieto prvky, čas je stále jedným z najdôležitejších. Nedávny výskum Stanfordskej univerzity vrhol nové svetlo na kľúčový vek, respektíve dva momenty v našom živote, kedy sa prejavy starnutia výrazne zrýchľujú.

  • Ukazuje sa, že sa to deje vo veku 44 a 60 rokov. Podľa štúdie v týchto momentoch nastáva biologická zmena, ktorá vedie k citeľnému zrýchleniu procesu starnutia.

Vedci pozorovali molekuly v našom tele. Závery ich prekvapili

Nová štúdia Stanford Medicine ukazuje, že počet našich molekúl a mikroorganizmov sa dramaticky zvyšuje a znižuje medzi 44. a 60. rokom života. Vedci skúmali tisíce rôznych molekúl u ľudí vo veku 25 až 75 rokov. Preskúmali sa aj ich mikrobiómy – baktérie, vírusy a huby, ktoré žijú v nás a na našej koži.

  • Vedci zistili, že početnosť väčšiny molekúl a mikróbov sa nemení postupne, ale skokovo. Navyše počas života prechádzame dvoma obdobiami rýchlych zmien, v priemere okolo 44. a 60. roku života.

„Nemeníme sa len postupne v priebehu času. Existujú naozaj dramatické zmeny“

– uviedol vo vyhlásení prof. Michael Snyder, genetik a riaditeľ Centra pre genomiku a personalizovanú medicínu na Stanfordskej univerzite a hlavný autor štúdie.

Ukazuje sa, že polovica 40. rokov je časom rýchlych zmien v našom tele, rovnako ako začiatok 60. rokov, podľa výskumníkov sa to deje bez ohľadu na to, akú triedu molekúl v štúdii berieme do úvahy.

Výskumníci použili údaje od 108 ľudí, ktorých sledovali, aby lepšie pochopili biológiu starnutia. Štúdia analyzovala účastníkov, ktorí darovali krv a iné biologické vzorky každých pár mesiacov počas niekoľkých rokov. Výskumníci sledovali mnoho rôznych typov molekúl, vrátane RNA, proteínov a metabolitov, ako aj zmeny v mikrobiómoch účastníkov.

Vedci analyzovali zmeny súvisiace s vekom vo viac ako 135 000 rôznych molekulách a mikróboch, čo predstavuje takmer 250 miliárd rôznych údajových bodov.

To, že tak veľa dramatických zmien nastáva, keď dosiahneme 60 rokov, nie je prekvapujúce, pretože je známe, že mnohé riziká chorôb a iných javov súvisiacich s vekom sa v tomto bode zvyšujú.

Veľký počet zmien po 40. roku života však vedcov trochu prekvapil. Pôvodne predpokladali, že menopauza alebo perimenopauza spôsobili u žien v ich štúdii veľké zmeny, ktoré skreslili výsledky celej skupiny. Keď ale rozdelili študijnú skupinu podľa pohlavia, zistili, že zmena nastala aj u mužov.

Tieto zmeny ovplyvňujú nielen náš vzhľad, ale predovšetkým – naše zdravie. Počet molekúl spojených s kardiovaskulárnymi ochoreniami vykazoval významné zmeny v oboch časových bodoch a tie, ktoré sú spojené s imunitnou funkciou, sa zmenili u ľudí starších ako 60 rokov.

V druhom štádiu ovplyvňujú zmeny aj metabolizmus a fungovanie močového systému.

Molekuly spojené so starnutím kože a svalov sa zmenili v oboch časových bodoch. Predchádzajúce výskumy naznačovali, že k neskoršiemu zvýšeniu starnutia môže dôjsť okolo 78. roku života, no najnovšia štúdia to nemohla potvrdiť, pretože najstarší účastníci mali 75 rokov.

Po 40. roku života dochádza k prekvapivému množstvu zmien, ktoré sa týkajú nielen nášho vzhľadu, ale predovšetkým zdravia.
Foto: shutterstock/ozrimoz

Ako si predĺžiť mladosť? Keďže vieme viac, vieme sa o seba lepšie postarať

Je možné, že niektoré zo zmien opísaných vedcami môžu súvisieť so životným štýlom alebo faktormi správania subjektov z určitých vekových skupín, a nie s biologickými faktormi. Metabolická dysfunkcia môže byť napríklad dôsledkom zvýšenej spotreby niektorých látok po 40. roku života, alebo často súvisí aj so stresujúcim obdobím života.

Nový výskum viac upozorňuje na fakt, že s pribúdajúcim vekom by sme sa mali o seba ešte viac starať, aby sme predišli dramatickému zhoršeniu zdravia okolo 44. a 60. roku života.

  • V prvom rade by sme sa o stravu mali postarať v dostatočnom predstihu. Má obrovský vplyv na fungovanie organizmu. Mali by sme si vyberať potraviny bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály – molekuly zodpovedné za poškodenie buniek a procesy starnutia.

    V našom dennom jedálnom lístku, ak neexistujú žiadne medicínske kontraindikácie, by mali byť čučoriedky, špenát, brokolica, mrkva a avokádo, ktoré sú bohaté na vitamíny A, C a E, ale aj zdravé tuky, napríklad z olivového oleja a orechov. semená a mastné ryby (omega-3), ktoré podporujú zdravie srdca a pokožky.

    V strave nemôžeme zabudnúť ani na vlákninu, ktorá podporuje zdravé fungovanie tráviaceho systému. Konzumácia správneho množstva bielkovín tiež podporuje regeneráciu tkanív a zdravú pokožku, čím zabraňuje jej ochabovaniu.
Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako bojovať proti starnutiu, je pravidelné cvičenie.
Foto: shutterstock/BearFotos

Aj keď nám telo v priebehu rokov umožňuje byť čoraz menej aktívnymi, nemôžeme sa toho vzdať. Ukazuje sa, že staré príslovie „v zdravom tele zdravý duch“ má veľa spoločného s realitou a vedou.

  • Pravidelné fyzické cvičenie je jedným z najúčinnejších nástrojov v boji proti procesu starnutia. Aktivita pomáha udržiavať zdravú svalovú hmotu, pružnosť kĺbov a správnu funkciu srdca a mozgu.
  • Nakoniec, na podporu nášho tela by sme si mali zabezpečiť dostatočný spánok – 7-9 hodín denne. To je kľúčové pre regeneráciu tela, vrátane opravy buniek. Spánok podporuje zdravie pokožky, imunitu a hormonálnu rovnováhu.
  • Aj keď je to niekedy najťažšie zo všetkých odporúčaní, mali by ste znížiť stres. Neustále vystavenie stresu vedie k zvýšeniu hladiny kortizolu, čo urýchľuje starnutie. Relaxačné techniky ako meditácia, hlboké dýchanie a príjemné záľuby pomáhajú znižovať stres.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Takto sa rýchlejšie zbavíte jesenného prechladnutia. Dôležité sú tri veci

Tieto hodinky môžu zachrániť vaše zdravie. Ochorenie odhalia 7 rokov pred objavením sa príznakov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kombinácia paradajok a pomaranča? Zjedzte, a vaše srdce bude pracovať ukážkovo

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/frankval). "Zlaté bobule", "peruánska čerešňa" alebo "brazílska sultánka" - čo to je? Je to physalis, na ktorý sme si…

10-ročná Sara Sharif nosila hidžáb, aby skryla svoje modriny. Otec: Nechcel som ju zabiť

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/ShepherdMedia x.com/BBCWorld). Na britskom súde prebiehajú pojednávania týkajúce sa smrti 10-ročnej Sary Sharif, dievčaťa s poľsko-pakistanskými koreňmi. Počas súdneho…

Citrusová kôra môže byť toxická. Takto odstránite škodlivé látky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sviatlana Yankouskaya). Citróny sú nepochybne najobľúbenejším citrusovým ovocím v našej krajine. Najčastejšie z nich vytláčame šťavu, ale na konzumáciu…

Oslavujú starnutie. Aplikujte jednoduché pravidlá Japoncov, aby ste žili lepšie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/eggeegg). To, čo je hotové a „dokonalé“, je… nudné. Japonci už desaťročia zavádzajú princípy wabi sabi  (侘び寂び) do svojich interiérov…

Je to najzdravšia huba. Odborníci na výživu ju odporúčajú jesť pravidelne a len málo ľudí ju zbiera

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miljan Zivkovic). Táto huba je nielen veľmi chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Rastie v slovenských lesoch a napriek mnohým…

Auto Trendy

Ambiciózne plány spoločnosti Volkswagen. Nemci pripravujú skutočný príval nových modelov

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Napriek súčasnej kríze, o ktorej sa v médiách stále hovorí, má Volkswagen v segmente elektromobilov ambiciózne plány - najmä v nižšej cenovej kategórii. V priebehu…

Škoda sa nemôže nabažiť vozidiel SUV. Česi ohlásili ďalší Kylaq

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda oznámila nové malé SUV, ale nebude ho predávať v Európe. Pripravovaný model Kylaq bude určený pre indický trh.

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov