13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Semyon Nazarov).
Tento olej používali už naše babičky. Napriek jeho výnimočným vlastnostiam upadol do zabudnutia, ale opäť sa vracia do obľuby. Ľaničníkový olej môže byť pre mnohých ľudí úplnou novinkou, hoci kedysi sa nachádzal vo väčšine domácností. Oplatí sa o ňom zistiť viac, pretože má celý rad výhod. Prečítajte si o tých najdôležitejších.
Na Slovensku bol tento olej známy už v starých časoch, keď patril k základným tukom v kuchyni. Bohužiaľ, prehral boj s repkovým olejom, takže na dlhú dobu upadol do zabudnutia. Našťastie, podobne, ako ľanový alebo olivový olej si získava čoraz viac obdivovateľov, pretože sa opäť uznávajú jeho jedinečné vlastnosti.
Ľaničníkový olej. Čo je o ňom známe?
Na Slovensku ako aj v Európe, sa ľaničník siaty pestoval už v stredoveku, kým ho nevytlačili iné oleje, napríklad repkový. V posledných rokoch však došlo k opätovnému nárastu popularity tejto rastliny. Oceňujú ju kuchári aj ľudia, ktorí dbajú na zdravé stravovanie.
Zdravotné výhody ľaničníkového oleja. Sú známe už celé generácie
Ľaničníkový olej sa vyznačuje jedinečným zložením a vlastnosťami, ktoré boli prvýkrát ocenené už pred stáročiami. Olej sa úspešne používal ako náhrada živočíšneho tuku, bol odolný voči oxidácii a bol tiež vynikajúci pre zdravie. Niet preto divu, že sa mu opäť dostalo pozornosti.
Rozhodne sa oplatí pravidelne siahať po ľaničníkovom oleji, a to predovšetkým vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín vrátane omega-3 a tiež omega-6 kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
Okrem toho je ľaničníkový olej dobrým zdrojom antioxidantov. Obsahuje vitamíny E, A ako aj vitamíny skupiny B. Okrem toho dodáva telu cennú dávku lecitínu.
Na čo je ľaničníkový olej dobrý? Najčastejšie použitie
Vďaka svojmu bohatému zloženiu je vhodné, aby si ľaničníkový olej našiel svoje miesto v každodennej strave. Má totiž mnoho vlastností.
- Poskytuje esenciálne mastné kyseliny.
- Pomáha bojovať proti infekciám posilnením imunitného systému.
- Vysoký obsah vitamínu E, silného antioxidantu, chráni bunky pred poškodením a spomaľuje proces starnutia.
- Pravidelná konzumácia oleja pomáha tráviacemu systému, ako aj obličkám.
- Znižuje hladinu zlého cholesterolu, čím napomáha činnosti srdca.
- Odporúča sa na urýchlenie hojenia rán alebo na upokojenie bolestivých ekzémov.
- Má dobrý vplyv aj na pevnosť pokožky, ako aj na stav vlasov.
Netreba zabúdať ani na všestranné využitie oleja pri varení.
- Jeho chuť je porovnateľná s miernou orieškovou chuťou s výrazným nádychom cibule alebo horčice.
- Môže sa použiť do šalátov alebo v kombinácii so syrom či chlebom.
- Aby nestratil svoje vlastnosti, mal by sa používať za studena.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nazývajú ho sibírskym zlatom. Je to skutočná vitamínová bomba
Vôbec nie med a citrón. Tento vitamínový shot vám dodá imunitu počas celej jesene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.