Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Dávajte si pozor na túto hubu. Keď sa dostane do hrnca, celkom zničí chuť polievky

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/forage.fi). Keď ideme na huby, musíme byť opatrní a uistiť sa, že nám do košíka pristanú huby, ktoré dobre poznáme. Existuje exemplár, ktorý si...

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/forage.fi).

Keď ideme na huby, musíme byť opatrní a uistiť sa, že nám do košíka pristanú huby, ktoré dobre poznáme. Existuje exemplár, ktorý si ľahko pomýlime s obľúbeným hríbom smrekovým. Treba sa mu však vyhnúť, pretože hoci nie je jedovatý, môže pokaziť celú chuť pokrmu pripraveného z húb. Skontrolujte, o aký exemplár ide.

Podhríb žlčový sa niekedy zamieňa s hríbom smrekovým.
Foto: instagram/forage.fi

Podhríb žlčový (Tylopilus felleus, ľudovo žlčák či horčák) nie je jedovatá huba, ale zároveň sa neodporúča ju zbierať. Žlčák vie svojou chuťou pokaziť akýkoľvek pokrm, dokonca aj ten najlepší. Povieme vám, ako podhríb žlčový vyzerá, a vysvetlíme, či sa dá použiť v kuchyni.

Čo sa oplatí vedieť o podhríbe žlčovom?

Podhríb žlčový je huba z čeľade hríbovitých. Vyskytuje sa vo vlhkých borovicových lesoch od júna do konca októbra. Často rastie na tých istých miestach ako hríb smrekový.

Navyše sa na ňho žlčák trochu podobá. Zvlášť ľahko sa dá pomýliť, keď ide o mladé exempláre. Na druhej strane staršie exempláre sú často mylne rozpoznávané ako kozák brezový. Preto sa oplatí vedieť, čím sa horká huba odlišuje, aby sme ju dokázali presne rozpoznať. Tu sú charakteristiky, na ktoré si treba dávať pozor:

  • Klobúčik – v prípade tejto huby je klobúk hnedý, olivovohnedý alebo sivohnedý. Klobúk je tiež matný a niekedy má jemné vlákna.
  • Rúrky a póry – tie sú spočiatku biele a potom bledoružové. Pri poškodení sa zmenia na tmavočervené.
  • Hlúbik/nôžka – u mladých exemplárov má súdkovitý tvar, u starších exemplárov má tvar paliny. Nôžka je svetlejšia ako vrchnák a má hnedú sieťovitú štruktúru.
  • Dužina je biela alebo krémová. Na reze nemení farbu.

Ak chcete rozlíšiť podhríb žlčový od hríba smrekového, nezabudnite, že dospelé exempláre horčáka majú ružové trubice a póry. Na druhej strane u hríba smrekového sú biele a potom žlté alebo žltozelené. Nikdy sa nezmenia na ružové.

Podhríb žlčový – môžete ho jesť?

@carlocobra90

Dopo averne assaggiato un pezzettino e averlo annusato mi sono tolto tutti i dubbi é un Tylopilus felleus #funghi #toscana #wildlife #neiperte #foryoupage #andiamoneiperte #tiktok #wildlife #viral #porcini #porcini2024 #garfagnana

♬ suono originale – Carlo
Po ochutnaní malého kúsku a privoňaní som sa zbavil všetkých pochybností, že ide o Tylopilus felleus.

Príroda nás zvyčajne varuje pred jedmi tým, že škodlivým rastlinám dáva horkú príchuť. Nie vždy to však funguje. Najlepším príkladom je podhríb žlčový, ktorý nie je klasifikovaný ako jedovatá huba, ale svojou horkosťou sa považuje za nejedlý.

Tento exemplár si zachováva horkú pachuť aj po tepelnej úprave. Varenie, sušenie alebo oplachovanie nepomáha, naopak, horkosť ešte zosilňuje. V dôsledku toho môže aj jedna takáto huba pokaziť celý pokrm.

V niektorých častiach sveta, ako napríklad vo Vietname a Mexiku, kde sa žlčák považuje za delikatesu, existujú výnimky. Okrem toho sa vo Francúzsku a Rumunsku táto huba varí do mlieka, suší, drví a používa ako korenie. Neodporúča sa však používať ju pri varení, pretože aj keď ju pridáte do jedlých húb, pokrm bude veľmi horký.

Redakcia vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedysi jedlá, dnes jedovatá. Túto hubu je lepšie neprinášať z lesa

Našli ste takýto hríb? Radšej sa ho nedotýkajte, inak dostanete vysokú pokutu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Ako správne strihať orchidey? Pomôže vám to udržať vaše kvety v najlepšej kondícii

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stanislav71). Majestátne kvety orchideí priťahujú pohľad a dodávajú interiéru jedinečné čaro. Pri správnej starostlivosti môžu kvitnúť takmer po celý…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Ako odstrániť nálepky zo skla? Domáce prostriedky na poháre a taniere bez lepidla

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Rebeca Bolanos). Na novom riade sa často nachádzajú nálepky výrobcu, ktoré sa nedajú tak ľahko odstrániť. Zanechávajú po sebe…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov