Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Už žiadne zalievanie húb octom. Tento doplnok je oveľa lepší

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana). Dlhé roky sa za najlepší spôsob konzervovania húb považoval ocot, ale čoraz častejšie ustupuje soľanke, ktorá zachováva ich prirodzenú chuť a štruktúru....

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana).

Dlhé roky sa za najlepší spôsob konzervovania húb považoval ocot, ale čoraz častejšie ustupuje soľanke, ktorá zachováva ich prirodzenú chuť a štruktúru. Mnohí nadšenci domáceho konzervovania zisťujú, že nálev je rovnako účinný a lepšie vystihuje charakter lesných pochúťok. Vysvetlíme vám, prečo sa oplatí upustiť od octu a uprednostniť slaný nálev, a predstavíme vám osvedčený spôsob, ako si sami pripraviť huby v tejto forme.

Ako konzervujete huby? Ocot nie je vždy najlepším riešením.
Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana

Prečo huby nezaliať octom? Solanka je určite lepšia

Ocot napriek svojej účinnosti pri konzervácii môže, žiaľ, svojím intenzívnym, kyslým tónom, ktorý dominuje ich prirodzenej chuti, prebiť jemnú arómu húb. Výsledkom je, že namiesto toho, aby sme si vychutnali hĺbku lesnej pochúťky, získame predovšetkým štipľavý, octový dojem, ktorý mení celú chuťovú kompozíciu. Na druhej strane slaný nálev nielenže zachováva pôvodnú chuť a vôňu húb, ale zároveň im dodáva ľahkosť a jemnosť, ktorá umožňuje lepšie vychutnať ich prirodzené vlastnosti.

Okrem toho môže byť ocot pomerne ťažko stráviteľný, najmä pre ľudí s citlivejším tráviacim systémom. Kyslé prostredie octu dráždi sliznicu žalúdka a čriev, čo neprospieva tráviacemu komfortu a pre niektorých môže byť dokonca prekážkou pri vychutnávaní týchto pochúťok. Na druhej strane, soľný roztok má neutrálnejší účinok – je šetrnejší k organizmu, ale rovnako účinný pri predlžovaní čerstvosti a trvanlivosti výrobkov.

Ďalšou výhodou húb konzervovaných v slanom náleve je ich kulinárska všestrannosť. Vďaka ich neutrálnej chuti sa výborne hodia do širokej škály jedál, od polievok a omáčok až po vynikajúce predjedlá. Huby v octe sú vďaka svojej špecifickej príchuti vhodné najmä do šalátov a k mäsu. Na druhej strane, tie konzervované v slanom náleve sa môžu voľne kombinovať s rôznymi koreninami a prísadami, čo vám umožní experimentovať a rozšíriť si kulinárske obzory.

Ako pripraviť huby v slanom náleve?

huby nakladané
Výhodou húb konzervovaných v slanom náleve je ich kulinárska všestrannosť.
Foto: shutterstock/Tatiana Vorona

Príprava húb v slanom náleve si nevyžaduje špecializované zručnosti ani pokročilé kuchynské vybavenie. Najskôr je potrebné huby dôkladne očistiť, odstrániť z nich všetky nečistoty a zvyšky lesného porastu – je to dôležité, aby sa zabránilo vzniku nežiaducich mikroorganizmov, ktoré by mohli narušiť chuť a kvalitu konečného výrobku. Potom je vhodné huby ešte viac ochrániť pred mikroorganizmami a povariť ich 5 minút v osolenej vode. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože nielenže zbaví huby všetkých možných mikroorganizmov, ale zároveň ich vhodne pripraví na ďalšiu konzerváciu a umožní im lepšie absorbovať slaný nálev.

Na prípravu nálevu stačí liter vody a 80-100 gramov nejódovanej kamennej soli, ktorá je ideálna na konzervovanie, pretože neobsahuje žiadne zbytočné prísady. Soľ dôkladne rozpustite v teplej vode, čím vytvoríte nasýtený roztok, ktorý bude pôsobiť ako konzervant. Potom uvarené a vysušené huby opatrne rozložte do vypálených pohárov a dbajte na ich rovnomerné rozloženie. Pripravený roztok nalejte na všetky časti tak, aby boli huby úplne pokryté, čo je kľúčové pre ich trvanlivosť – soľný roztok sa musí dostať do každej časti húb, aby bol proces konzervácie účinný.

Poháre pevne uzavrite a umiestnite na chladné, tienisté miesto, napríklad do pivnice alebo špajze. Dôležité je udržiavať huby pri stálej teplote a mimo dosahu svetla, pretože sa tým zabráni množeniu mikroorganizmov a zachová sa ich štruktúra a chuť. Aby boli konzervované huby pripravené na použitie, mali by sa pred konzumáciou namočiť na 30 minút do studenej vody, aby sa odstránila prebytočná soľ.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Našli ste takýto hríb? Radšej sa ho nedotýkajte, inak dostanete vysokú pokutu

Kedysi jedlá, dnes jedovatá. Túto hubu je lepšie neprinášať z lesa


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Ako odstrániť nálepky zo skla? Domáce prostriedky na poháre a taniere bez lepidla

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Rebeca Bolanos). Na novom riade sa často nachádzajú nálepky výrobcu, ktoré sa nedajú tak ľahko odstrániť. Zanechávajú po sebe…

Ako sa zbaviť myší v pivnici? Skúste tento patent, ktorý určite funguje

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rachata Kietsirikul). Na jeseň a v zime sa myši tlačia nielen do našich domovov, ale aj do pivníc. Chcú…

Ľanovo-ovsená voda na podporu chudnutia. Vaše črevá sa vám za to poďakujú

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olya Detry). Pri hľadaní prirodzených a lacných metód na podporu chudnutia sa čoraz viac osôb obracia na domáce recepty.…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov