Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Už žiadne zalievanie húb octom. Tento doplnok je oveľa lepší

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana). Dlhé roky sa za najlepší spôsob konzervovania húb považoval ocot, ale čoraz častejšie ustupuje soľanke, ktorá zachováva ich prirodzenú chuť a štruktúru....

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana).

Dlhé roky sa za najlepší spôsob konzervovania húb považoval ocot, ale čoraz častejšie ustupuje soľanke, ktorá zachováva ich prirodzenú chuť a štruktúru. Mnohí nadšenci domáceho konzervovania zisťujú, že nálev je rovnako účinný a lepšie vystihuje charakter lesných pochúťok. Vysvetlíme vám, prečo sa oplatí upustiť od octu a uprednostniť slaný nálev, a predstavíme vám osvedčený spôsob, ako si sami pripraviť huby v tejto forme.

Ako konzervujete huby? Ocot nie je vždy najlepším riešením.
Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana

Prečo huby nezaliať octom? Solanka je určite lepšia

Ocot napriek svojej účinnosti pri konzervácii môže, žiaľ, svojím intenzívnym, kyslým tónom, ktorý dominuje ich prirodzenej chuti, prebiť jemnú arómu húb. Výsledkom je, že namiesto toho, aby sme si vychutnali hĺbku lesnej pochúťky, získame predovšetkým štipľavý, octový dojem, ktorý mení celú chuťovú kompozíciu. Na druhej strane slaný nálev nielenže zachováva pôvodnú chuť a vôňu húb, ale zároveň im dodáva ľahkosť a jemnosť, ktorá umožňuje lepšie vychutnať ich prirodzené vlastnosti.

Okrem toho môže byť ocot pomerne ťažko stráviteľný, najmä pre ľudí s citlivejším tráviacim systémom. Kyslé prostredie octu dráždi sliznicu žalúdka a čriev, čo neprospieva tráviacemu komfortu a pre niektorých môže byť dokonca prekážkou pri vychutnávaní týchto pochúťok. Na druhej strane, soľný roztok má neutrálnejší účinok – je šetrnejší k organizmu, ale rovnako účinný pri predlžovaní čerstvosti a trvanlivosti výrobkov.

Ďalšou výhodou húb konzervovaných v slanom náleve je ich kulinárska všestrannosť. Vďaka ich neutrálnej chuti sa výborne hodia do širokej škály jedál, od polievok a omáčok až po vynikajúce predjedlá. Huby v octe sú vďaka svojej špecifickej príchuti vhodné najmä do šalátov a k mäsu. Na druhej strane, tie konzervované v slanom náleve sa môžu voľne kombinovať s rôznymi koreninami a prísadami, čo vám umožní experimentovať a rozšíriť si kulinárske obzory.

Ako pripraviť huby v slanom náleve?

huby nakladané
Výhodou húb konzervovaných v slanom náleve je ich kulinárska všestrannosť.
Foto: shutterstock/Tatiana Vorona

Príprava húb v slanom náleve si nevyžaduje špecializované zručnosti ani pokročilé kuchynské vybavenie. Najskôr je potrebné huby dôkladne očistiť, odstrániť z nich všetky nečistoty a zvyšky lesného porastu – je to dôležité, aby sa zabránilo vzniku nežiaducich mikroorganizmov, ktoré by mohli narušiť chuť a kvalitu konečného výrobku. Potom je vhodné huby ešte viac ochrániť pred mikroorganizmami a povariť ich 5 minút v osolenej vode. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože nielenže zbaví huby všetkých možných mikroorganizmov, ale zároveň ich vhodne pripraví na ďalšiu konzerváciu a umožní im lepšie absorbovať slaný nálev.

Na prípravu nálevu stačí liter vody a 80-100 gramov nejódovanej kamennej soli, ktorá je ideálna na konzervovanie, pretože neobsahuje žiadne zbytočné prísady. Soľ dôkladne rozpustite v teplej vode, čím vytvoríte nasýtený roztok, ktorý bude pôsobiť ako konzervant. Potom uvarené a vysušené huby opatrne rozložte do vypálených pohárov a dbajte na ich rovnomerné rozloženie. Pripravený roztok nalejte na všetky časti tak, aby boli huby úplne pokryté, čo je kľúčové pre ich trvanlivosť – soľný roztok sa musí dostať do každej časti húb, aby bol proces konzervácie účinný.

Poháre pevne uzavrite a umiestnite na chladné, tienisté miesto, napríklad do pivnice alebo špajze. Dôležité je udržiavať huby pri stálej teplote a mimo dosahu svetla, pretože sa tým zabráni množeniu mikroorganizmov a zachová sa ich štruktúra a chuť. Aby boli konzervované huby pripravené na použitie, mali by sa pred konzumáciou namočiť na 30 minút do studenej vody, aby sa odstránila prebytočná soľ.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Našli ste takýto hríb? Radšej sa ho nedotýkajte, inak dostanete vysokú pokutu

Kedysi jedlá, dnes jedovatá. Túto hubu je lepšie neprinášať z lesa


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako inteligentne nastaviť radiátor? Nebude vám zima a veľa ušetríte

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Improvisor). Začiatok vykurovacej sezóny nevyhnutne prináša vyššie účty za vykurovanie. Správna prevádzka radiátorov však môže priniesť výrazné úspory. Je…

Je v poriadku nechať zapnutú práčku, keď odchádzate z domu? Vysvetľujeme

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nerksi). Obsluha práčky sa obmedzuje na vloženie bielizne, pridanie pracieho prostriedku a nastavenie príslušného programu. Potom už stačí len…

A ak nie chryzantémy, tak čo? Tieto kvety sú ideálne na kytice

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mariusz Zysk). Jedným zo symbolov sviatku Všetkých svätých sú chryzantémy. Je však dobré vedieť, že nie sú jediné, ktorým…

V zahraničí sú drahé! „Slovenské olivy“ môžete mať za pár eúr

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/naszalyg93). Drieň obyčajný je nezvyčajná rastlina. Hoci sa dá pestovať v domácich záhradách, Slováci ho nepestujú vo veľkom, a…

Klobásy dedka Jožka. Plnil ich do pohárov a urobil niečo dôležité. Bolo to chutné celé mesiace

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Christin Klose). Starší ľudia vedeli veľmi dobre pripraviť zaváraniny, aby si ani v ťažších časoch nemuseli odoprieť niečo chutné.…

Auto Trendy

Ako skontrolovať zapaľovacie sviečky

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zapaľovanie je kľúčovou fázou fungovania spaľovacieho motora. Zodpovedajú za to zapaľovacie sviečky vozidla, ktoré sú spotrebnými komponentmi, ktoré sa pomerne rýchlo opotrebúvajú. Zapaľovacie sviečky -…

Chybné ložisko kolesa - príznaky

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hukot, hrkotanie, bzučanie? Nové pneumatiky s vyššími decibelmi? Skutočne môžu zvýšiť hladinu hluku. Takéto príznaky však môžu naznačovať chybné ložisko kolesa. Diagnostikujte poruchu a čo…

Batérie pre elektromobily budú v roku 2026 o polovicu lacnejšie

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Banka Goldman Sachs vo svojej najnovšej analýze trhu s batériami pre elektromobily predpovedá, že cena batérií sa v roku 2026 zníži o polovicu v porovnaní…

Vozidlá Volvo, Polestar a Audi možno zamknúť/odomknúť pomocou jednoduchej funkcie iPhonu

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosti Volvo, Polestar a Audi oznámili, že majitelia budú môcť zamykať a odomykať svoje vozidlá pomocou digitálneho kľúča. Ten bude k dispozícii v aplikácii Apple…

BMW radu 2 Gran Coupé 2025 odhalené: Štýlová alternatíva vo svete SUV

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia modelu BMW si zachovala svoju zvodnú siluetu a bola modernizovaná.

Facelift BMW radu 2 Gran Coupe. Podobná úprava ako v prípade radu 1 - fotografie

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - BMW oficiálne predstavilo facelift radu 2 Gran Coupe. Vozidlo dostalo zmeny, ktoré by mali posilniť jeho dynamický charakter.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov