14.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yuliya Yesina).
Ako si v zime vychutnávate chuť jarnej lahodnej a zdravej zeleniny? Stačí ju včas zavariť do pohárov a správne pripraviť. Jedným z nápadov na takéto konzervovanie je siahnuť po zelenej fazuľke.
Počas zimného obdobia nám často chýba chuť čerstvej zeleniny, ktorá na jar a v lete kraľuje v našich záhradách. Vtedy sa uchýlime k mrazeným potravinám, ale ich chuť a štruktúra často nezodpovedá našim kulinárskym predstavám.
Čo keby existoval dokonalý spôsob, ako do nádoby vložiť chuť a vôňu vašej obľúbenej zeleniny, ktorá je ideálna na pridanie do jedla v zime? Našťastie je to možné. V pohodlí domova si môžeme bez najmenších problémov pripraviť zaváraniny na báze zelenej fazuľky. Ako na to?
- V prvom rade nezabudnite, že zelené fazuľky by sa mali pasterizovať dvakrát s odstupom niekoľkých desiatok hodín. Tým sa minimalizuje riziko vzniku húb a plesní v konzervách.
Baktériám sa darí najmä na výrobkoch, ktoré sú zdrojom bielkovín a sacharidov, takže pri výrobe konzervovanej zelenej fazuľky nie je priestor na nesprávny postup. Tak sa pustite do práce.
Zaváraná zelená fazuľka – prísady
Na prípravu zaváranej zelenej fazuľky (uvedené ingrediencie postačujú na naplnenie približne dvanástich pohárov) potrebujeme tieto ingrediencie:
- 6 kg žltej alebo zelenej špargľovej fazule
- 2 hlavy cesnaku
- cukor
- soľ
- voda
- 0,9 litrové poháre
Zaváraná zelená fazuľka – recept
Odrežte konce fazuľkových strukov, potom fazuľku dôkladne umyte pod tečúcou vodou a vložte do hrnca s vriacou vodou. Varte fazuľku dve minúty. Po dvoch minútach ju preneste do misy so studenou vodou. Tým si zachová krásnu farbu. Sceďte ju a nechajte vychladnúť.
Fazuľku vložte do čistých a vypálených pohárov. Nezabudnite struky ukladať vertikálne. Do nádoby s fazuľkou pridajte jednu čajovú lyžičku soli a cukru. Pridajte aj po jednom neolúpanom strúčiku cesnaku. Do pohárov nalejte studenú vodu, pričom medzi pohárom a viečkom nechajte asi 1 cm voľného priestoru. Poháre pevne zaskrutkujte.
Veľký hrniec vystelte čistou utierkou, vložte doň poháre a nalejte vodu do 2/3 výšky pohárov. Hrniec prikryte pokrievkou. Zapnite horák pod hrncom a priveďte všetko do varu na strednom ohni. Potom znížte teplotu, aby voda v hrnci mierne vrela. Varte jednu hodinu. Po uplynutí tejto doby opatrne vyberte poháre a odložte na 24 hodín (maximálne na 36).
Po uplynutí tejto doby začnite pasterizovať znova. Umiestnite poháre do hrnca vystlaného čistou tkaninou, nalejte vodu do 2/3 výšky pohárov, priveďte do varu a varte jednu hodinu na miernom ohni.
Po skončení druhého pasterizačného procesu označte poháre dátumom pasterizácie. Takto pripravené fazuľky špargle sa môžu skladovať na chladnom a tmavom mieste až 12 mesiacov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšie nakladané zaváraniny pripravíte na jeseň. Sezóna chrumkavej zeleniny je za rohom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.