14.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kwikas).
Všetky čaje sú vraj zdravé. Je to mýtus. Niektoré obsahujú najmä cukor. Potom sú tu aj umelé farbivá a arómy, ktoré tieto čaje obsahujú. Ide o vysoko spracované výrobky, ktoré môžu podporovať priberanie na váhe. Ich konzumáciou si viac uškodíte ako pomôžete. Preto si ich vo vlastnom záujme radšej nedávajte do košíka, keď idete nakupovať potraviny.
Granulované čaje sú skutočným hororom v krabici. Kedysi boli veľmi obľúbené pre svoju výraznú chuť, jednoduchú prípravu a skladovanie. Našťastie povedomie o zdravom životnom štýle rastie. Dnes radšej siahame po čajoch v tradičnom prevedení, hoci niektorí ľudia si ich stále radi doprajú.
Odborníci na výživu pravidelne varujú Slovákov pred dôsledkami častej konzumácie granulovaných čajov. Tie sa skladajú prevažne z cukru. Sú nezdravé a podporujú priberanie na váhe.
Niektoré čaje vám môžu uškodiť. Jeden typ je najhorší
Niektorí ľudia si myslia, že všetky čaje sú zdravé. Avšak ani tie prírodné, ktorým sa dá len ťažko niečo vytknúť, nie vždy slúžia nášmu zdraviu. Majú najviac pozitívnych vlastností, ale aj tie môžu škodiť, ak sú príliš silné.
- Škodia najmä ľudom, ktorí majú gastroezofageálnu refluxnú chorobu alebo žalúdočné vredy.
- Bylinné čaje sa môžu vzájomne ovplyvňovať aj s užívanými liekmi.
Podľa odborníkov na výživu je však absolútne najhorším druhom čaju ovocný instantný granulovaný čaj.
Zloženie granulovaného čaju je takmer výlučne cukor. Je lepšie sa mu vyhnúť
Sladký granulovaný čaj si mnohí spájajú s detstvom. Tento výrobok sa často inzeruje ako obohatený o vitamíny alebo minerály. V skutočnosti pozostáva takmer výlučne z cukru. Pri výbere nápoja sa preto oplatí pozerať nielen na jeho chuť.
Je úplne jedno, či si z neho pripravíte horúci nápoj, alebo ľadový čaj na osvieženie. Zloženie granulovaného čaju je aj tak v mnohých prípadoch dramatické a zamerané najmä na zlepšenie chuti nápoja. Je silne spracovaný. Vysoká teplota nápoja zvyčajne zničí všetky zdraviu prospešné vlastnosti ovocnej šťavy alebo medu. Samozrejme v prípade ,ak vôbec boli do výrobku pridané. Potom v čaji zostáva hlavne:
- cukor
- glukóza (alebo glukózovo-fruktózový sirup)
- trstinový cukor
- regulátor kyslosti
- kyselina citrónová
- minimálny čajový extrakt
- umelé arómy
To môžu byť účinky častej konzumácie granulovaného čaju
Keďže granulovaný čaj je takmer čistý cukor, jeho častá konzumácia môže prispieť k nadmernému hromadeniu tuku. Najmä v oblasti brucha.
Výrobok je kalorický, takže môže viesť k priberaniu. Ďalšie časté následky častého pitia granulovaného čaju sú potom tráviace problémy a alergické reakcie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmierňuje reumatické bolesti a pomáha znižovať krvný tlak. Pite najlepšie nalačno
Toto ovocie je skutočnou baňou vitamínu C. Nie je to vôbec citrón
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.