14.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nifolwight, súkromný archív).
Mrazený kôpor nám v zime prináša spomienky na leto. S týmto aromatickým korením získajú jedlá novú chuť. Mrazený kôpor v krabičkách od zmrzliny sa už stal zdrojom vtipov. Nie je to však dobrý spôsob, ako zachovať jeho vlastnosti. Máme pre vás oveľa lepší trik na zmrazenie kôpru, ktorý vám uľahčí život.
Mrazenie kôpru je oveľa účinnejší spôsob zachovania jeho chuti a vlastností ako sušenie. Aj tu však na nás čakajú nástrahy. V duchu zásady nulového odpadu na to často používame krabičky od zmrzliny. Je to však nielen nepohodlné, ale aj nezdravé. Krabice na zmrzlinu nie sú určené na opakované zmrazovanie potravín a časom môžu popraskať alebo uvoľňovať škodlivé látky. Ako teda zamraziť kôpor, aby zostal zdravý a čerstvý?
Ako zmrazovať kôpor? Použite túto nádobu
Mrazenie kôpru vo veľkých boxoch má mnoho nevýhod, ktorým sa dá ľahko vyhnúť jednoduchým trikom. Kôpor najprv dôkladne umyte a osušte, potom ho nasekajte. Potom si pripravte nádobu na mrazenie kociek ľadu. Je vyrobená z plastu, ktorý je vhodný na opakované zmrazovanie. Kôpor nasypte do priehradiek nádoby a zalejte olivovým olejom alebo obľúbeným kvalitným olejom. Celé to vložte do mrazničky. Takto budete mať kôpor zmrazený v malých porciách, ktoré môžete skladovať približne rok. Nebudete musieť nervózne vyškrabávať hrudky korenia z nádoby od zmrzliny.
Ako využiť kôpor mrazený v olivovom oleji?
Použitie mrazeného kôpru v oleji je veľmi jednoduché, pretože výrobok je už správne naporciovaný. Kôprové kocky môžete pridať do polievok alebo omáčok, čím sa zvýrazní ich chuť. Takto pripravené korenie obohatí chuť zemiakov. Hodí sa aj na varenie kapusty, do ktorej nie nadarmo pridávame kôpor. Pomáha tráviacemu systému, takže jedlá z kapusty alebo strukovín nespôsobujú nadúvanie.
Kôpor zmrazený v oleji má ešte jedno využitie, ktoré korenie zmrazené v zmrzlinovej škatuli nemá. Zeleninu alebo mäso možno na kockách olivového oleja smažiť, celkom rovnako ako v ochutených olejoch. Vôňa takto vyprážaných jedál bude hlbšia a vyvolá spomienky na letné pokrmy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ideálny doplnok k večeri v zime. Chuť a vôňa v pohári
Už žiadne zalievanie húb octom. Tento doplnok je oveľa lepší
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.