Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása,

Je potrebné si po micelárnej vode umyť tvár? Dermatológovia majú jednu odpoveď

15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/COOL IMAGES Studio). Micelárna voda je jedným z najobľúbenejších produktov na čistenie tváre. Ženy na celom svete ju oceňujú pre jej účinnosť a jemnosť,...

15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/COOL IMAGES Studio).

Micelárna voda je jedným z najobľúbenejších produktov na čistenie tváre. Ženy na celom svete ju oceňujú pre jej účinnosť a jemnosť, ako aj jednoduchú aplikáciu. Odstraňuje však skutočne make-up a nečistoty tak dôkladne, že stačí len utrieť tvár vatovým tampónom? Alebo sa oplatí tvár následne umyť gélom, mliekom či penou? V tomto článku sa dozviete, ako micelárnu vodu správne používať a aké by malo byť jej zloženie. Ide skutočne o kozmetický zázrak, ktorý pri samostatnom použití dokáže dôkladne vyčistiť tvár?

Ide skutočne o kozmetický zázrak, ktorý pri samostatnom použití dokáže dôkladne vyčistiť tvár? V tomto článku sa dozviete.
Foto: shutterstock/COOL IMAGES Studio

Ako micelárna voda funguje?

Hoci sa môže zdať, že micelárna voda je relatívne nový kozmetický prípravok, prvý výrobok tohto druhu bol vyvinutý pred viac ako 100 rokmi vo Francúzsku.

Bol vytvorený pre obyvateľov Paríža. Voda tam bola taká tvrdá, že jej používanie bolo veľmi nepríjemné. Preto začali do vody (prevarenej alebo dodávanej z iných zdrojov, ako je mestský vodovod) pridávať niekoľko kvapiek olivového oleja. Práve z jemných čiastočiek olivového oleja sa stali micely.

Aj samotný názov kozmetického prípravku pochádza z francúzštiny. Slovo micelle totiž znamená guľôčku s veľmi malým priemerom, ktorá vznikla rozbitím väčších častíc.

Čo presne je micelárna voda?

Je to výrobok na báze vody, ktorý obsahuje tzv. micely.

  • Micely sú mikroskopické guľôčky zložené z molekúl povrchovo aktívnych látok, ktoré majú schopnosť priťahovať a absorbovať olej a nečistoty
  • Micely pôsobia ako magnet, priťahujú prebytočný kožný maz, zvyšky make-upu a nečistoty z povrchu pleti. Vďaka čomu je čistenie tváre jednoduché a účinné bez potreby intenzívneho trenia pleti.

Výsledkom je, že micelárna voda je nielen jemná, ale aj účinná. Úspešne odstraňuje aj vodeodolný make-up. Dôležité je, že tento kozmetický prípravok najčastejšie neobsahuje alkohol ani agresívne dráždivé látky. Je vhodným produktom aj pre osoby s citlivou pleťou.

Ako správne používať micelárnu vodu?

Používanie micelárnej vody je veľmi jednoduché, ale na dosiahnutie najlepších výsledkov sa oplatí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Používanie micelárnej vody je veľmi jednoduché, ale je nutné dodržiavať pravidlá.
Foto: shutterstock/Voyageri
  • Pred čistením pleti sa uistite, že ste si vybrali správnu micelárnu vodu pre potreby vašej pleti. Stojí za to venovať pozornosť jej zloženiu. Najmä, ak máte citlivú, suchú alebo mastnú pleť. Viac o zložení sa dozviete neskôr v tomto článku.
  • Napustite vatový tampón micelárnou vodou. Prípravkom nešetrite. Vatový tampón by mal byť dobre nasýtený, aby účinne odstránil nečistoty.
  • Vatovým tampónom s micelárnou tekutinou jemne prechádzajte po tvári bez prudkého trenia. Začnite očami a perami. Tam sa zvyčajne nachádza najviac make-upu. Priložte tampón na zatvorené oči a nechajte ho niekoľko sekúnd pôsobiť. Micely takto rozpustia riasenku a potom ju jemnejšie zotriete.
  • Potom prejdite na zvyšok tváre a odstráňte make-up a nečistoty. Pokračujte v umývaní tváre, kým nebude tampón čistý.
  • Ak máte na tvári silné líčenie alebo máte pocit, že jedno utretie nestačí, môžete proces zopakovať s novým vatovým tampónom. Uistíte sa tak, že je vaša pleť dôkladne vyčistená.

Je potrebné si po micelárnej vode umyť tvár?

Odpoveď na túto otázku závisí od viacerých faktorov, ako je zloženie micelárnej vody a preferencie používateľa. Hoci výrobcovia micelárnych vôd často inzerujú svoje výrobky ako „bez oplachovania“, väčšina kozmetológov a dermatológov odporúča po ich použití tvár umyť. Prečo? Tu sú niektoré z najdôležitejších dôvodov.

Micely a zvyšky nečistôt na pokožke

Micelárna voda účinne odstraňuje make-up a nečistoty. Micely, ktoré tieto nečistoty priťahujú, však môžu zostať na pleti. Ak sa micelárna voda neopláchne, zvyšky make-upu, kožného mazu a nečistôt zostanú na povrchu pleti. To môže viesť k upchatiu pórov a vzniku nedokonalostí.

Možné podráždenie

Niektoré micelárne vody obsahujú chemické látky, ako sú konzervačné látky alebo vonné látky. Tie môžu podráždiť pokožku, najmä ak sa ponechajú dlhší čas. Opláchnutím micelárnej vody vodou sa vyhnete riziku podráždenia. Najmä v prípade citlivej pleti.

Na lepšie čistenie

Hoci micelárna voda dobre odstraňuje make-up, nie vždy odstráni všetky nečistoty z pórov tak účinne ako gély alebo penové prípravky na umývanie tváre. Použitie ďalšieho čistiaceho kroku môže pomôcť dôkladne vyčistiť pleť. To je dôležité najmä pre osoby s mastnou pleťou so sklonom k tvorbe čiernych a bielych bodiek a iných nedokonalostí.

Tak ako? Zmyť micelárnu vodu alebo nie? Záleží na type pleti

Rozhodnutie, či ju zmyť, alebo nechať na tvári, závisí predovšetkým od toho, ako naša pleť reaguje a aké sú jej potreby.

  • Tí, ktorých pleť je náchylná na mastnotu a upchávanie, potrebujú hĺbkové čistenie (najlepšie dvojkrokové). Micelárna voda toto čistenie nemusí poskytnúť.
  • Na druhej strane osoby so suchou alebo citlivou pleťou nemusia dobre znášať ponechanie micelárnej vody na pleti.
@dr.mamina

Micellar water is a great first step in a double cleansing routine, and its gentle on sensitive skin. @GarnierUSA @LaRochePosayUS @La Roche-Posay #micellarwater #skincare #skincareroutine #skincareproducts #skincaretips #dermatologist #doublecleansing #doublecleanse #drmamina

♬ original sound – Dr. Mamina Turegano, MD

Zhrnuté, pre väčšinu ľudí sa odporúča umyť si tvár po použití micelárnej vody. Dôkladne sa tak odstránia micely a zvyšky make-upu a nečistôt. Ak však používate micelárnu vodu s veľmi jemným zložením a máte suchú, citlivú pleť, ktorá neznáša častý kontakt s vodou, môžete zvážiť ponechanie vody na pleti. Oplatí sa to ale robiť príležitostne a sledovať reakciu vašej pleti.

Ako si vybrať dobrú micelárnu vodu?

Aby ste sa uistili, že micelárna voda je účinná a bezpečná pre pokožku, stojí za to venovať pozornosť jej zloženiu. Čím by ste sa mali riadiť pri výbere tohto kozmetického prípravku?

@biodermacanada

Every skin type has its micellar water. Which one will you choose? 💖 #Bioderma #skincare #eaumicellaire #FEM

♬ son original – Bioderma Canada
  • Základom micelárnych vôd je voda, v ktorej sú rozpustené micely. Tie sú zodpovedné za účinnosť výrobku. Oplatí sa vybrať si pleťovú vodu, ktorá obsahuje jemné povrchovo aktívne látky (povrchovo aktívne látky). Tie účinne čistia pokožku, ale nedráždia ju.
  • Kvalitná micelárna voda často obsahuje hydratačné zložky, ako je glycerín, pantenol alebo alantoín. Pomáhajú udržiavať vlhkosť pokožky počas čistenia. To je obzvlášť dôležité, ak máte suchú alebo dehydrovanú pleť.
  • Do micelárnych vôd sa často pridávajú vitamíny, ako napríklad vitamín C alebo vitamín E. Pomáhajú regeneračným procesom pokožky a chránia ju pred voľnými radikálmi. Ak teda chcete extra ochranu a starostlivosť, vyberte si výrobok obsahujúci tieto zložky.
  • Vyhnite sa micelárnym vodám, ktoré obsahujú alkohol. Pre mastnú pleť bude alkohol vysušujúci. Spôsobí, že pleť bude produkovať ešte viac kožného mazu, aby sa chránila pred podráždením. U osôb s citlivou pleťou môže alkohol v micelárnej vode spôsobiť nepríjemný pocit ťahania po použití. Spôsobuje aj začervenanie, vysušenie a šupinatenie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Sävisiace články:

Sivé mydlo nielen na starostlivosť o pleť. Jeho vlastnosti, použitie a účinky

Dámske smoothie pre krásnu pleť a vlasy. Pripravené za menej ako päť minút


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Rýchly spôsob, ako dosiahnuť efekt „plážových vĺn“. Nepoužívajte častejšie ako raz týždenne

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Vlnité, mierne rozstrapatené vlasy, ktoré vyzerajú, akoby ste boli celý deň na pláži, sú jedným z najmodernejších a…

Plné a pevné líca bez botoxu. Len 15 minút denne

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Mnoho žien sníva o pevných a hladkých lícach. S pribúdajúcim vekom sa však zdá, že je čoraz…

Najlepšie účesy pre zrelé ženy. Stylisti uvádzajú niektoré z hitov

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Hoci výber účesu závisí predovšetkým od našich preferencií a štýlu, je známe, že niektoré strihy účinne uberajú roky.…

Nielen omladzuje, ale aj zahusťuje vlasy. Toffee balayage je hitom pre dámy s tenkými vlasmi bez objemu

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tasha Kotkovets). Vrstvené farbenie vlasov je jedným z hlavných trendov nadchádzajúcej sezóny a získava si srdcia žien. Takéto farbenie…

Populárna chyba pri sušení vlasov. Poškodenie vlasových kutikúl je len začiatkom problémov

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hodoimg). Trenie vlasov uterákom po ich umytí je jedným z najčastejších zvykov. Nanešťastie je to aj jeden z tých…

Auto Trendy

Ambiciózne plány spoločnosti Volkswagen. Nemci pripravujú skutočný príval nových modelov

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Napriek súčasnej kríze, o ktorej sa v médiách stále hovorí, má Volkswagen v segmente elektromobilov ambiciózne plány - najmä v nižšej cenovej kategórii. V priebehu…

Škoda sa nemôže nabažiť vozidiel SUV. Česi ohlásili ďalší Kylaq

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda oznámila nové malé SUV, ale nebude ho predávať v Európe. Pripravovaný model Kylaq bude určený pre indický trh.

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov