Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Recepty, Tipy,

Vyprážané bedle sú gumené? Túto triviálnu chybu robí veľa ľudí

15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Bedľa je huba, ktorú oceňuje mnoho ľudí. Je nielen kyprá, ale aj chutná. Veľmi často sa pripravuje vo forme chutných rezňov v...

15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR).

Bedľa je huba, ktorú oceňuje mnoho ľudí. Je nielen kyprá, ale aj chutná. Veľmi často sa pripravuje vo forme chutných rezňov v chrumkavom obale. Niekedy však bývajú mäkké a nechutné. Je to dôsledok častej chyby pri spracovaní húb. Zistite, ako tomu zabrániť.

Čo urobiť, aby sa vyprážané bedle vydarili?
Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR

Vyprážané rezne z bedle sú chutné jesenné jedlo. Niekedy sa však stáva, že namiesto toho, aby boli chrumkavé, sú po vyprážaní mäkké a gumové. Našťastie tomu môžeme zabrániť, ak sa vyhneme istej obľúbenej chybe. Poradíme vám, ako správne pripraviť a vyprážať bedle. 

Kde sa vyskytujú bedle?

Bedľa je huba, ktorá sa s obľubou zbiera a konzumuje v mnohých oblastiach sveta. Vyskytuje sa v celej Európe, vo východných oblastiach Severnej Ameriky, v západnej Ázii a v Japonsku. Nájsť ju možno aj na viacerých miestach v Austrálii, Južnej Amerike, Afrike a na Novom Zélande. 

Bedli sa najlepšie darí na tienistých miestach v blízkosti stromov. Tento druh môžeme zvyčajne nájsť v ihličnatých lesoch, parkoch, na lúkach, lesných čistinkách alebo v listnatých húštinách. Pri zbere musíme mať na pamäti, že bedľu si môžeme ľahko pomýliť s niektorými jedovatými hubami, preto buďme pri hubárčení vždy opatrní.

Bedľa je huba, ktorá sa s obľubou zbiera a konzumuje v mnohých oblastiach sveta. Pri zbere musíme mať na pamäti, že bedľu si môžeme ľahko pomýliť s niektorými jedovatými hubami.
Foto: shutterstock/Ninevija

Akú najčastejšiu chybu robíme pri čistení bedlí?

Vďaka zaujímavej štruktúre a jemnej chuti je bedľa jedným z najoceňovanejších druhov húb, ktoré sa výborne hodia do mnohých receptov. Pred použitím bedle v kuchyni je však dôležité vedieť, ako ju správne pripraviť, aby počas spracovania nestratila svoje vlastnosti.

Správne očistenie bedlí je dôležité najmä vtedy, keď ju chcete pripraviť v strúhanke. Z húb totiž občas opadáva obal, čím sa kazí efekt pokrmu. Je to dôsledok prílišnej vlhkosti, ktorej môžeme ľahko predísť. 

Základnou chybou, ktorú robí veľa ľudí, je umývanie bedlí pod tečúcou vodou, aby sa huba očistila. To však nie je dobré riešenie, pretože bedle absorbujú vodu ako špongia, takže po vyprážaní zmäknú.

Ako očistiť a usmažiť bedle, aby boli chrumkavé?

Ak chcete pripraviť dokonalé rezne z bedlí, mali by ste najprv jemne pretrepať klobúčiky húb, aby ste ich zbavili všetkých väčších nečistôt, ako sú ihličie, listy alebo piesok. 

Je tiež dobré použiť mäkkú kefku na zeleninu, aby ste odstránili prilepené nečistoty. Pri používaní tohto riešenia nezabudnite, že bedle sú jemné a na kefku netlačte príliš silno. 

Ak chcete odstrániť menšie nečistoty, nenamáčajte huby priamo do vody, ale použite vlhkú handričku. Nakoniec ich utrite papierovou utierkou, aby ste odstránili všetku vlhkosť. 

Po takejto príprave môžeme prejsť k ich vyprážaniu. Klobúčiky húb obalíme v múke, vajci a strúhanke a vyprážame na dobre rozohriatom tuku. Dávajte pozor, aby ste nepoužili príliš veľký výkon horáka, aby sa strúhanka nepripálila. Po vyprážaní odsajeme prebytočný tuk pomocou papierovej utierky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Máte zemiaky a syr? Ak áno, túto pochúťku si určite pripravíte. Každý po nej siahne

Už žiadne zalievanie húb octom. Tento doplnok je oveľa lepší


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Klobásy dedka Jožka. Plnil ich do pohárov a urobil niečo dôležité. Bolo to chutné celé mesiace

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Christin Klose). Starší ľudia vedeli veľmi dobre pripraviť zaváraniny, aby si ani v ťažších časoch nemuseli odoprieť niečo chutné.…

Jedzte každý deň. Znížite problémy s pamäťou a riziko demencie

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bojan Milinkov). Zmena stravovacích návykov môže pozitívne ovplyvniť nielen postavu, ale aj myseľ. Štúdie ukázali, že pravidelné jedenie správnych…

Starostlivosť o monsteru počas jesene a zimy. Zabránite tak žltnutiu jej listov

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/smile23). Je monstera náročná na údržbu? Jesenno-zimné obdobie je náročné nielen pre ľudí. Aj rastliny si v tomto období…

Sviatok Všetkých svätých je už za rohom. Aké sviečky si vybrať? Nie každý pozná význam farieb

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OttoPles). Sviatok všetkých svätých je už za rohom, ale skôr ako si kúpite sviečky, musíte vedieť, že na ich…

Tlačia sa myši do vášho domu? Stačí 1 kozmetický prípravok, aby ste ich nadobro odplašili

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tinatin shutterstock/torook). Na jeseň sú myši v domácnosti veľmi častým problémom. Hlodavce sa objavujú v našich priestoroch, kde hľadajú…

Auto Trendy

Vozidlá Volvo, Polestar a Audi možno zamknúť/odomknúť pomocou jednoduchej funkcie iPhonu

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosti Volvo, Polestar a Audi oznámili, že majitelia budú môcť zamykať a odomykať svoje vozidlá pomocou digitálneho kľúča. Ten bude k dispozícii v aplikácii Apple…

BMW radu 2 Gran Coupé 2025 odhalené: Štýlová alternatíva vo svete SUV

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia modelu BMW si zachovala svoju zvodnú siluetu a bola modernizovaná.

Facelift BMW radu 2 Gran Coupe. Podobná úprava ako v prípade radu 1 - fotografie

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - BMW oficiálne predstavilo facelift radu 2 Gran Coupe. Vozidlo dostalo zmeny, ktoré by mali posilniť jeho dynamický charakter.

Kia Tasman, prvý kórejský pick-up, bude predstavený koncom októbra

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Prvý pick-up kórejského výrobcu má byť predstavený koncom tohto mesiaca. Čo zatiaľ vieme o modeli Kia Tasman?

Šéf BMW našiel spôsob, ako zrušiť zákaz EÚ na predaj spaľovacích vozidiel? Tento argument by mohol zmeniť pravidlá hry

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ak Európska únia od roku 2035 nezruší zákaz predaja nových spaľovacích automobilov, stane sa výrazne závislou od Číny. Takýto argument uviedol šéf BMW Oliver Zipse.…

Ambiciózne plány spoločnosti Volkswagen. Nemci pripravujú skutočný príval nových modelov

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Napriek súčasnej kríze, o ktorej sa v médiách stále hovorí, má Volkswagen v segmente elektromobilov ambiciózne plány - najmä v nižšej cenovej kategórii. V priebehu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov