15.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com – Yuri A).
Zelenina a ovocie sú veľmi dôležitou súčasťou stravy. Poskytujú mnoho cenných zložiek, ktoré podporujú zdravie organizmu. Trochu zabudnutou zeleninou, ktorú Slováci konzumujú príliš zriedka, je kel. Pozrite si zdravotné vlastnosti tejto superpotraviny a budete ju chcieť zaviesť do svojho jedálneho lístka.
Kel je jednou z najstarších odrôd kapusty. Vyznačuje sa kučeravými a zvlnenými zelenými alebo fialovými listami. Je zaujímavou ozdobou tanierov, ale ponúka toho oveľa viac. Táto zelenina podporuje zdravie organizmu a v kuchyni sa dá využiť na mnoho spôsobov.
Prečo jesť kel? Rad zdraviu prospešných vlastností
Kel má vo svojom zložení vitamíny – A, C, K a minerálne látky – železo, draslík a vápnik.
Je zdrojom zdravých sacharidov a obsahuje viac bielkovín ako iné druhy kapusty.
- Vďaka obsahu sulforafánu, ktorý je antioxidantom, vykazuje protirakovinové vlastnosti. Jeho zaradením do stravy predchádzame rakovine žalúdka, hrubého čreva, pečene, prostaty, močového mechúra a prsníka.
- Táto superpotravina je bohatá na polyfenoly, čo sú organické zlúčeniny, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Zabraňujú procesu starnutia a vzniku rakoviny.
- Okrem toho vďaka betakaroténu a luteínu kel znižuje riziko šeroslepoty a iných ochorení súvisiacich so zrakom.
- Kel podporuje kardiovaskulárny a obehový systém tým, že reguluje krvný tlak.
- Keď túto zeleninu zaradíme do svojho jedálnička, predchádzame anémii, znižujeme riziko aterosklerózy a podporujeme liečbu žalúdočných a dvanástnikových vredov.
Majte však na pamäti, že:
- kel by nemali konzumovať ľudia trpiaci obličkovými kameňmi a chorobami súvisiacimi so štítnou žľazou
- pri konzumácii veľkého množstva spôsobuje nadúvanie, čo by mali vziať na vedomie tí, ktorí bojujú so syndrómom dráždivého čreva
Kel v kuchyni – návrhy na varenie
Kel má nízky obsah kalórií (len 49 kalórií na 100 g). Ľudia, ktorí držia redukčnú diétu, ho preto môžu bez obáv zaradiť do svojho jedálnička.
V závislosti od odrody má paprikovú, horkú alebo sladkú chuť. Zeleninu možno konzumovať surovú a pridávať ju do šalátov alebo do polievky. Zachováva si väčšinu svojich výživových vlastností.
Nie každému však vyhovuje chuť a pevná štruktúra kelu. Preto je dobré pripraviť ho podobným spôsobom ako špenát.
- Odstráňte tvrdé stonky, umyte listy a niekoľko minút ich povarte v osolenej vode.
- Potom tieto časti orestujte na panvici na masle s cesnakom.
V tejto podobe sa výborne hodí do šalátov, cestovín alebo ryže.
Túto superpotravinu odporúčame pridávať napríklad do smoothies, polievok a nákypov. Mnoho ľudí ju používa na výrobu pesta a dokonca aj čipsov.
Nezabudnite, že kel by sa mal skladovať v chladničke maximálne 3 dni. Prípadný prebytok môžete zmraziť, čím sa listy zbavia horkosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na niekoľko minút vložte do rúry. Chrumkavá desiata, ktorú môžete jesť bez výčitiek svedomia
Hovorí sa, že je to „bylina nesmrteľnosti“. Na Slovensku o nej takmer nikto nepočul
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.