Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Tipy,

Populárna chyba pri sušení vlasov. Poškodenie vlasových kutikúl je len začiatkom problémov

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hodoimg). Trenie vlasov uterákom po ich umytí je jedným z najčastejších zvykov. Nanešťastie je to aj jeden z tých najškodlivejších. Mokré vlasy sú mimoriadne...

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hodoimg).

Trenie vlasov uterákom po ich umytí je jedným z najčastejších zvykov. Nanešťastie je to aj jeden z tých najškodlivejších. Mokré vlasy sú mimoriadne náchylné na poškodenie a treba s nimi zaobchádzať opatrne. Aký je najlepší spôsob ošetrenia vlasov hneď po ich umytí? Čo ešte okrem trenia uterákom môže spôsobiť, že vlasy budú napriek dôkladnej starostlivosti drsné a krehké?

Prečo si netrieť vlasy uterákom?
Foto: shutterstock/Hodoimg

Čo sa stane s vlasmi, keď ich budete trieť uterákom?

Zdravé a krásne vlasy sú skutočnou ozdobou a snom mnohých z nás. Niet divu, že starostlivosti o vlasy venujeme toľko pozornosti. Používame správnu kozmetiku a zdravo sa stravujeme. Často tiež užívame doplnky stravy, ktoré pomáhajú našim vlasom rásť silné a husté.

Ako sa však ukazuje, naše každodenné návyky môžu spôsobiť, že vlasy budú drsné, matné a lámavé a navyše môžu spôsobovať nadmerné krepovatenie.

Jedným z bežných zvykov, ktorý často vykonávame úplne nevedome, je trieť si mokré vlasy uterákom. Hoci sa to môže zdať, ako dobrý spôsob, ako sa zbaviť prebytočnej vody a tým rýchlejšie vysušiť vlasy, má to veľmi negatívny vplyv na ich stav. Mokré vlasy sú oveľa náchylnejšie na poškodenie kvôli otvoreným vlasovým šupinkám na povrchu. Preto je dôležité, aby ste boli k vlasom po umytí mimoriadne šetrní,

Ako ovplyvňuje trenie vlasov uterákom ich stav?

  • Zničenie vlasových kutikúl. Vlasové kutikuly, ktoré tvoria vonkajšiu vrstvu vlasu, majú za úlohu chrániť vnútornú štruktúru vlasu. Mokré pramene majú rozštiepené šupinky, čo ich robí náchylnejšími na poškodenie. Intenzívne drhnutie uterákom spôsobuje trenie, ktoré môže tieto šupinky poškodiť, čo vedie k matným a drsným vlasom.
Trenie uterákom môže viesť k rozštepeniu končekov vlasov.
Foto: shutterstock/kei907
  • Krehkosť a štiepenie končekov. Trenie vlasov uterákom môže viesť k nadmernému napínaniu vlasov, čo vedie k ich krehkosti. Končeky sú obzvlášť náchylné na poškodenie, pretože majú tendenciu sa štiepiť. Žiadne sérum ani olej nedokážu napraviť rozštiepené končeky. Jediný spôsob, ako sa ich zbaviť, je jednoducho vlasy ostrihať.
  • Krepatenie. Trenie vlasov uterákom vedie ku ich krepateniu. Platí to najmä pre tých, ktorí majú kučeravé alebo vlnité vlasy. Vlasy môžu stratiť svoju hladkosť a vyzerať nepoddajne, čo neskôr vedie k problémom pri úprave.
  • Oslabenie štruktúry vlasov. Trenie vlasov uterákom môže spôsobiť, že vlasy stratia svoju prirodzenú pružnosť a odolnosť, takže sú náchylnejšie na lámanie nielen pri sušení, ale aj pri česaní alebo úprave.

Ktorý uterák si vybrať, aby sa minimalizovalo poškodenie?

Hrozí pri každom kontakte vlasov s uterákom ich poškodenie? Samozrejme, že nie. Vlasy si môžete zabaliť do uteráka a vytvoriť tak turban, ktorý vás skutočne zbaví prebytočnej vody. Je však dôležité, aby ste si vlasy uterákom netreli.

Aby sme znížili riziko poškodenia vlasov pri sušení, je tiež dôležité, aký uterák si vyberieme. Pre naše vlasy bude najlepší:

  • Uterák z mikrovlákna – mikrovlákno je ideálny materiál na sušenie vlasov. Je oveľa jemnejší ako tradičné bavlnené uteráky, ale veľmi dobre absorbuje vlhkosť. Uterák z mikrovlákna nevyžaduje silné trenie vlasov, čo znižuje znižuje riziko poškodenia vlasových kutikúl.
@brittminetti

do microfiber towels really make a difference? 🤔 I’m here to tell you they DO − especially if they’re from @aquishair ✨ #AQUISpartner #myAQUISroutine #microfibertowel #curlyhairtips

♬ original sound – Brittany Minetti
  • Bavlnené tričko – ak nemáte po ruke uterák z mikrovlákna, výbornou alternatívou môže byť mäkké bavlnené tričko. Bavlnená tkanina je šetrná k vlasom, navyše jej jemnosť minimalizuje trenie a nespôsobuje krepovatenie. Používanie bavlneného trička na sušenie prameňov odporúčajú mnohí vlasoví nadšenci.
  • Bambusový uterák – uteráky vyrobené z bambusových vlákien sú mäkké a jemné k vlasom, ale majú vynikajúce absorpčné vlastnosti. Bambus je tiež prírodný antibakteriálny materiál, ktorý podporuje zdravie pokožky hlavy.
  • Hodvábny alebo saténový uterák – hoci sú menej rozšírené, hodvábne, alebo saténové uteráky sú veľmi jemné k vlasom a pomáhajú predchádzať ich krepovateniu. Podobne, ako v prípade saténových obliečok na vankúš tieto vlákna znižujú trenie, čo chráni vlasy pred poškodením. Nevýhodou je, samozrejme, ich veľmi vysoká cena, čo znamená, že si ich môže dovoliť len málo ľudí.

Ako správne zaobchádzať s mokrými vlasmi?

Ako sme už spomenuli, mokré vlasy sú veľmi náchylné na poškodenie. Ak s nimi nebudete zaobchádzať šetrne a nezbavíte sa niekoľkých nezdravých zvykov ani dôkladná starostlivosť s kvalitnými prípravkami nemusí priniesť želaný efekt. Čomu by sme mali venovať osobitnú pozornosť?

Jemné sušenie uterákom

Namiesto intenzívneho trenia vlasov ich jemne vysušte uterákom. Tu je návod, ako to urobiť:

  • Po umytí vlasov jemne vytlačte prebytočnú vodu rukami a vyhnite sa krúteniu alebo žmýkaniu vlasov, ktoré by ich mohlo oslabiť.
  • Na vlasy položte uterák z mikrovlákna alebo bavlnené tričko a jemne ho pritlačte, aby ste sa zbavili prebytočnej vody. Sústreďte sa skôr na jemné tlačenie ako na trenie, aby ste ho minimalizovali.
  • Ak máte dlhé vlasy, môžete si uterák omotať okolo vlasov ako turban, ale nezabúdajte ho príliš silno nestáčať.

Buďte opatrní s turbanom

  • Turban s uterákom nenechávajte na hlave dlhšie ako niekoľko minút. Tento čas je dostatočný na to, aby tkanina absorbovala prebytočnú vodu.
  • Udržiavanie uteráka na hlave niekoľko minút alebo dlhšie vedie k mastným vlasom a zvyšuje riziko vzniku lupín.

Vyberte si kvalitnú kefu alebo hrebeň

  • Keď sú vlasy predsušené, je čas ich rozčesať. Použite kvalitnú kefu alebo hrebeň so širokými zubami. Vlasy rozčešte odspodu alebo, ak máte husté vlasy, rozdeľte ich na časti. Pred česaním môžete použiť aj kondicionér v spreji, ktorý uľahčí rozčesávanie a zabráni poškodeniu.

Fénovanie vlasov

Fénovanie vlasov pomocou chladného prúdu vzduchu je pre vlasy oveľa zdravšie ako ich prirodzené sušenie.
Foto: shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB

Hoci sa dlhé roky verilo, že sušenie vlasov fénom ich poškodzuje, nedávne štúdie to úplne vyvrátili. Takže sa nemusíte báť používať sušič vlasov. Stačí si zapamätať niekoľko jednoduchých pravidiel:

  • Pred fénovaním použite sérum, ktoré vlasy nielen uhladí, ale dodá im aj lesk a zabráni ich krepovateniu. A nezabudnite použiť sprej na ochranu pred teplom.
  • Fén nastavte na najnižší stupeň tepla alebo zvoľte možnosť sušenia studeným vzduchom, ak ju váš fén má. Studený vzduch uzatvára vlasové kutikuly, čo pomáha udržať vlasy hladké a lesklé.
  • Sušič držte aspoň 15 – 20 cm od vlasov a pohybujte ním po vlasoch, aby ste zabránili prehriatiu jednej oblasti.
  • Rozdeľte vlasy na časti, aby ste celý účes vysušili dôkladne a rovnomerne bez nadmerného pôsobenia horúceho vzduchu.

Nikdy nechoďte spať s mokrými vlasmi

Spanie s mokrými vlasmi ako aj trenie uterákom, vystavuje vlasy poškodeniu. Počas spánku sa vlhké pramene trú o obliečku na vankúš, čo vedie k poškodeniu ich jemnej štruktúry. Okrem toho je mokrý vankúš aj ideálnym prostredím na rast rôznych druhov baktérií. Tie môžu prispieť nielen k tvorbe lupín alebo podráždeniu pokožky hlavy, ale môžu byť aj príčinou zhoršenia stavu pokožky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Naneste niekoľko kvapiek na vlasy. Rýchlo sa rozlúčite s poškodenými končekmi

Výživné pyré na vlasy. Jeden plod stačí na to, aby ste sa zbavili „sena“


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Kombinácia paradajok a pomaranča? Zjedzte, a vaše srdce bude pracovať ukážkovo

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/frankval). "Zlaté bobule", "peruánska čerešňa" alebo "brazílska sultánka" - čo to je? Je to physalis, na ktorý sme si…

Tieto kvety zostanú na hroboch dlhšie ako chryzantémy. Sú takmer nezničiteľné

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cuson). Hľadáte zaujímavé kvety na Sviatok všetkých svätých, ktoré nie sú také stereotypné ako vres alebo chryzantémy? Vyberte si…

Malé tetovanie pre ženy (návrhy, inšpirácie a najčastejšie motívy). Ako si vybrať to najlepšie pre vás?

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marina Demeshko). Malé tetovania pre ženy - návrhy a inšpirácie - aké motívy sú teraz najviac trendy? Jemnosť a…

Rýchly spôsob, ako dosiahnuť efekt „plážových vĺn“. Nepoužívajte častejšie ako raz týždenne

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Vlnité, mierne rozstrapatené vlasy, ktoré vyzerajú, akoby ste boli celý deň na pláži, sú jedným z najmodernejších a…

Na krehkom cestíčku,… ale nie je to jablkový koláč. Pretriete si oči a neuveríte, o koľko je to chutnejšie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait). Jablkový koláč je kráľovnou jesenného pečenia, ale nie je to jediná vec, ktorou ľudia žijú na jeseň. Existuje…

Auto Trendy

Ambiciózne plány spoločnosti Volkswagen. Nemci pripravujú skutočný príval nových modelov

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Napriek súčasnej kríze, o ktorej sa v médiách stále hovorí, má Volkswagen v segmente elektromobilov ambiciózne plány - najmä v nižšej cenovej kategórii. V priebehu…

Škoda sa nemôže nabažiť vozidiel SUV. Česi ohlásili ďalší Kylaq

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda oznámila nové malé SUV, ale nebude ho predávať v Európe. Pripravovaný model Kylaq bude určený pre indický trh.

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov