21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Keď premýšľam o pečení na víkend, klasické škoricové slimáky sú vždy mojou prvou voľbou – najmä na jeseň. Odkedy som však objavila kardamónové rolky, môj zoznam kuchynských bestsellerov sa predĺžil. Kardamónové rolky majú o niečo rafinovanejšiu chuť, ktorá im dodáva orientálny nádych. Sú jednoduché na prípravu a výsledkom vás prekvapia. Uvidíte, že si ich zamiluje aj vaša rodina!
Čím sú kardamónové rolky výnimočné?
Rolky s kardamónom sú aromatickým pečivom, ktoré naplní celý dom vôňou. Na rozdiel od škoricových nie sú kardamónové rolky obalené v poleve, napriek tomu nestrácajú svoju sladkosť. Ich tajomstvo totiž spočíva v kardamóne, ktorý je na jednej strane jemný a na druhej strane veľmi výrazný a mierne orientálny. Výborne sa hodí k čaju a káve, spravidla teplým nápojom, ktoré si na jeseň tak veľmi vychutnávame.
Recept na dokonalé kardamónové rolky – podľa tohto receptu ich pripravíte asi 10 kusov
Ingrediencie na cesto:
- 3 hrnčeky múky,
- 200 ml tučného vychladnutého mlieka,
- 25 g čerstvého droždia (alebo vrecúško sušeného droždia),
- 1 veľké vajce alebo 2 malé vajcia,
- 80 g rozpusteného a vychladnutého masla,
- 7 lyžičiek cukru,
- rovná lyžička kardamónu,
- štipka soli.
Prísady na náplň:
- 80 g mäkkého masla,
- 5 polievkových lyžíc bieleho alebo trstinového cukru,
- 1 čajovú lyžičku kardamónu a škorice.
Okrem toho na natieranie:
- 1 žĺtok,
- 1 polievková lyžica mlieka.
Príprava krok za krokom:
- Pripravte si cesto – rozdrobte droždie, pridajte vlažné mlieko, cukor, múku, soľ, vajce a rozpustené maslo. Cesto miesime, kým nie je pružné a nelepí sa na ruky. Prikryjeme čistou utierkou a odložíme na teplé miesto asi na 1 hodinu, kým sa objem nezdvojnásobí.
- Plnka – zmiešame mäkké maslo s cukrom, škoricou a kardamónom, aby vznikla hladká hmota.
- Formovanie roliek – po vykysnutí cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 30×40 cm. Plnku rovnomerne rozotrite po povrchu a potom cesto preložte na polovicu, aby vznikol menší obdĺžnik.
- Vykrajovanie – cesto rozvaľkajte na tenký pás široký asi 20 cm. Potom ho nakrájajte na pásy široké 3 cm.
- Rolovanie – každý pás stočte do špirály a potom ho usporiadajte do tvaru slimáka, pričom začnite na jednom konci. Konce jemne pritlačte k sebe, aby rolka počas pečenia držala tvar.
- Pečenie – rolky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a odložte na 25 minút, aby ešte trochu podkysli. Medzitým predhrejte rúru na 180 °C (ohrev: hore – dole).
- Potieranie – pred vložením do rúry potrite rolky zmesou žĺtka a mlieka, ktorá im dodá krásny lesk.
- Pečenie – pečte približne 20 – 25 minút, kým rolky nie sú hnedej a zlatistej farby.
Kardamónové rolky sú skvelé aj samotné, ale podávané so šálkou sladeného čaju alebo kávy s kardamónom sa stanú skutočnou pastvou pre chuťové bunky. Zvonku sú jemne chrumkavé a zvnútra nadýchané, sú ideálne na pokojné víkendové ráno. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Skutočná klasika medzi jesenným pečivom. S týmto receptom upečiete slivkový koláč behom chvíľky
Jogurtovo-jablkový koláč. Prečo nie! Sladký a vlhký koláč. Všetci si ho zamilujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.