17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait).
Jablkový koláč je kráľovnou jesenného pečenia, ale nie je to jediná vec, ktorou ľudia žijú na jeseň. Existuje mnoho chutných receptov na koláče, ktoré tromfnú klasické chute. Tento dezert je takýmto príkladom. Nie sú v ňom jablká, ale aj tak má chuť krehkého cesta.
Jablkový koláč je jedným z najobľúbenejších koláčov, ktorý je známy po celom svete, nielen na Slovensku. Nedá sa však povedať, že by naša kultová verzia nepatrila medzi najlepšie. Spája sa v ňom chrumkavé cesto s aromatickým a čerstvým ovocím. Hoci je taký chutný, časom sa aj on môže stať nudným. Keď sa to stane, oplatí sa hľadať iné chute, ktoré sa tradičnému koláču vyrovnajú a niekedy ho aj prekonajú.
Ak sa chcete presvedčiť, že existuje niečo chutnejšie ako jablkový koláč, potom musíte vyskúšať nasledujúci recept. Je triviálne jednoduchý na prípravu a rovnako ako jablkový koláč obsahuje krehké cesto a pusinky, ktoré ho zvrchu obklopujú. V strede však nenájdete jablká, ale šťavnaté broskyne. Toto ovocie v kombinácii so správnymi prísadami vytvára jemnú, ale ďalej výraznú náplň. Keď ich budete servírovať svojim blízkym, nebudú veriť, že niečo také jednoduché môže mať takú senzačnú chuť.
Broskyňový koláč – recept
Prísady na krehké cesto:
- 200 g pšeničnej múky,
- 100 g masla (studeného),
- 50 g práškového cukru,
- žĺtok,
- lyžica studenej vody.
Prísady na náplň:
- 4-5 zrelých broskýň (alebo veľká konzerva broskýň v sirupe),
- 2 PL cukru,
- lyžica zemiakovej múky (ak sú broskyne veľmi šťavnaté).
Prísady na pusinky:
- 3 bielky,
- 150 g cukru,
- štipka soli,
- lyžička zemiakovej múky.
Spôsob prípravy:
- Najprv sa postarajte o cesto. Do misy preosejeme múku, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a práškový cukor. Prstami ich rozotrite, aby ste vytvorili mrveničku.
- Pridáme žĺtok a vodu, rýchlo vymiesime cesto. Vytvarujte guľu, zabaľte ju do fólie a vložte do chladničky asi na 30 minút.
- Po vychladnutí cesto rozvaľkáme, prenesieme do formy, popicháme vidličkou a pečieme v rúre pri 180 °C asi 15 minút.
- Teraz je čas na náplň. Ak používate čerstvé broskyne, ošúpte ich, zbavte kôstky a nakrájajte na plátky. Ak používate broskyne z konzervy, zbavte ich sirupu.
- Broskyne zmiešajte s cukrom a zemiakovou múkou (ak sú broskyne veľmi šťavnaté). Broskyne rozložte na upečené krehké cesto.
- Nakoniec pripravte pusinky. Bielka vyšľaháme so soľou na tuhý sneh a postupne pridávame cukor. Šľaháme, kým nie sú pusinky lesklé a hladké. Nakoniec pridáme zemiakovú múku a jemne premiešame.
- Bezé rozotrite na broskyne a lyžicou vytvorte ľahké vlnky.
- Koláč s pusinkami vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte približne 20 – 25 minút, kým pusinky nezhnednú a nebudú na povrchu chrumkavé. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a podávajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Skutočná klasika medzi jesenným pečivom. S týmto receptom upečiete slivkový koláč behom chvíľky
Máte radi škoricovníky? Tento recept vás prekvapí neobvyklým doplnkom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.