Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Ako lacno vykurovať svoj domov? S týmito trikmi zaplatíte počas vykurovacej sezóny menej

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lexis_Jan). Výrazne zvýšené ceny elektriny a plynu pre rok 2025 ešte viac zaťažia rozpočty mnohých rodín. Vykurovanie je jednou z kľúčových položiek zimných účtov,...

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lexis_Jan).

Výrazne zvýšené ceny elektriny a plynu pre rok 2025 ešte viac zaťažia rozpočty mnohých rodín. Vykurovanie je jednou z kľúčových položiek zimných účtov, preto sa oplatí pripraviť sa na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu vopred. Tu je niekoľko účinných spôsobov, ktoré vám pomôžu lacno vykurovať váš domov a udržať teplo vnútri.

Výrazne zvýšené ceny elektriny a plynu pre rok 2025 ešte viac zaťažia rozpočty mnohých rodín.
Foto: shutterstock/Lexis_Jan

Urobte to pred začiatkom vykurovacej sezóny. Toto je kľúčový krok

Účinné vykurovanie vášho domu sa začína správnou starostlivosťou o vykurovací systém. Pred začiatkom vykurovacej sezóny nezabudnite kotol pravidelne udržiavať.

Kontrola zariadenia by sa mala vykonať pred vykurovacou sezónou, aby sa predišlo zbytočným poruchám a zabezpečila sa maximálna účinnosť. Odvzdušnenie radiátorov, vyčistenie vykurovacích kotlov a odstránenie usadenín, ktoré môžu blokovať tok tepla, sú kľúčové činnosti, ktoré nám pomôžu ušetriť nemalé sumy peňazí.

Zanesené vykurovacie systémy môžu pracovať menej efektívne, čo vedie k vyššej spotrebe energie a vyšším účtom.

Až keď sa uistíme, že vykurovací systém v našom dome funguje správne, môžeme uvažovať o tom, ako ušetriť peniaze za vykurovanie. Existujú lacné a jednoduché triky, ktoré nám umožnia opätovne vykurovať náš domov a udržať teplo vo vnútri.

Ako si úplne bezplatne vyhriať domácnosť? Nie každý na to myslí

Jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov, ako zvýšiť teplotu v miestnosti, je použitie záclon a závesov. Nezabúdajte, že majú veľmi dôležitú funkciu pri udržiavaní tepla v byte.

Zatiahnuté závesy počas chladných dní nám pomôžu vytvoriť ďalšiu izolačnú vrstvu a udržať teplo v interiéri.

Na druhej strane, počas slnečných dní, a to aj v zime, je dobré okná odokryť, aby slnečné lúče mohli prirodzene a úplne zadarmo ohrievať miestnosti. Využívanie prirodzenej slnečnej energie, hoci sa môže zdať zanedbateľné, môže výrazne znížiť potrebu vykurovania, a tým aj náklady na vykurovanie.

Elektrické ohrievače sú praktickým riešením, keď chcete rýchlo zvýšiť teplotu vo vybranej miestnosti.
Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot

O niečo drahšie riešenie na rýchle a efektívne vyhrievanie miestností

Elektrické ohrievače sú praktickým riešením, keď chcete rýchlo zvýšiť teplotu vo vybranej miestnosti. Ich mobilita a malé rozmery znamenajú, že sa dajú ľahko premiestňovať z miesta na miesto a vykurovať len tie miestnosti, v ktorých sa práve nachádzate. Na trhu sú k dispozícii rôzne modely ohrievačov s ventilátorom s funkciami, ako je regulácia výkonu alebo termostat.

Najobľúbenejšie na trhu sú ohrievače s ventilátorom, ktoré po zapnutí začnú vykurovať takmer okamžite, pričom teplo sa rozvádza po miestnosti pomocou ventilátora. Ako alternatívu možno zvážiť konvektory, ktoré sa spoliehajú na prirodzený pohyb vzduchu, a olejové ohrievače, ktoré sa síce zohrievajú pomalšie, ale teplo udržia dlhšie, čo je ideálne pre väčšie miestnosti.

Najlacnejšie ohrievače s ventilátorom môžeme dostať už od 15 €, ale cena robustnejších a technologicky pokročilejších zariadení sa pohybuje až do 200€ . Mali by sme si tiež uvedomiť, že vykurovanie celého domu alebo bytu takýmto ohrievačom určite nie je ekonomicky výhodné. Takéto zariadenie bude ideálne len na rýchle vykurovanie vybranej miestnosti.

Vykurovacie lampy – alternatívny spôsob vykurovania

Ďalším zaujímavým riešením sú vykurovacie lampy, ktoré zároveň slúžia ako osvetlenie. Najčastejšie si ich spájame s vonkajším vykurovaním, napr. altánkov alebo stanov, ale je dobré vedieť, že sa dajú použiť aj v interiéri, najmä v miestnostiach s vysokými stropmi.

Tieto lampy vyžarujú teplo priamo cez čelnú dosku, vďaka čomu sú veľmi účinné. V závislosti od modelu môžu byť napájané elektrinou alebo plynom.

Vykurovacie lampy bývajú drahšie ako len na svietenie a na ich kúpu musíme vynaložiť minimálne 50€.

Je však dôležité si uvedomiť, že nemá zmysel vykurovať dom, ak nezabezpečíte dostatočnú izoláciu, ktorá udrží teplý vzduch vo vnútri.
Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot

Ako si udržať teplo v domácnosti. Utesňovanie okien a dverí je nevyhnutné

Je však dôležité si uvedomiť, že nemá zmysel vykurovať dom, ak nezabezpečíte dostatočnú izoláciu, ktorá udrží teplý vzduch vo vnútri. Aby sme ušetrili na vykurovaní, stojí za to pochopiť, ako môžeme znížiť tepelné straty, kvôli ktorým je nutné opätovné vykurovanie.

Jedným z najdôležitejších krokov pri udržiavaní tepla v dome je správne utesnenie okien a dverí. Aj malé medzery môžu viesť k výrazným tepelným stratám, ktoré následne zvyšujú spotrebu energie a zvyšujú účty.
Odhaduje sa, že 20 až 30 % tepla môže uniknúť netesnosťami v oknách alebo dverách.

Aby ste tomu zabránili, je dobré prepnúť okná do tzv. zimného režimu. Vo väčšine okenných rámov nájdete kovovú skrutku, ktorou sa nastavuje tlak tesnenia. Stačí, ak pomocou vhodného nástroja – skrutkovača, alebo klieští – otočíte kovovou skrutkou v okennom krídle tak, aby sa otočila o 90 stupňov. Týmto spôsobom môžeme tesnenie v okne pevnejšie utiahnuť, aby neprepúšťalo studený vzduch do domu.

Na druhej strane v oknách, ktoré nemajú spomínanú skrutku, alebo vo dverách môžeme použiť silikónové tesnenie, špeciálne tesniace pásky alebo montážne peny, ktoré účinne eliminujú tepelné mosty. Týmto spôsobom môžeme výrazne znížiť tepelné straty a zároveň zlepšiť tepelnú pohodu v interiéri.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ktorý radiátor je najúspornejší a ktorý dáva najlepšie teplo? Nie vždy to ide ruka v ruke

Platíte vysoké účty za kúrenie? Vďaka funkcii skrytého ohrievača ich môžete zmenšiť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto kvety zostanú na hroboch dlhšie ako chryzantémy. Sú takmer nezničiteľné

18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cuson). Hľadáte zaujímavé kvety na Sviatok všetkých svätých, ktoré nie sú také stereotypné ako vres alebo chryzantémy? Vyberte si…

Malé tetovanie pre ženy (návrhy, inšpirácie a najčastejšie motívy). Ako si vybrať to najlepšie pre vás?

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marina Demeshko). Malé tetovania pre ženy - návrhy a inšpirácie - aké motívy sú teraz najviac trendy? Jemnosť a…

Rýchly spôsob, ako dosiahnuť efekt „plážových vĺn“. Nepoužívajte častejšie ako raz týždenne

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Vlnité, mierne rozstrapatené vlasy, ktoré vyzerajú, akoby ste boli celý deň na pláži, sú jedným z najmodernejších a…

Na krehkom cestíčku,… ale nie je to jablkový koláč. Pretriete si oči a neuveríte, o koľko je to chutnejšie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait). Jablkový koláč je kráľovnou jesenného pečenia, ale nie je to jediná vec, ktorou ľudia žijú na jeseň. Existuje…

Tipy,

Tento trik vás ochráni pred zlodejmi na cintoríne. Už vám nikdy nezoberú kahance

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ARVD73 Pixabay/StockSnap). Krádeže na cintorínoch pred Sviatkom všetkých svätých sú poriadnou pliagou. Možno poznáte ten hrozný pocit, keď z…

Auto Trendy

Ambiciózne plány spoločnosti Volkswagen. Nemci pripravujú skutočný príval nových modelov

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Napriek súčasnej kríze, o ktorej sa v médiách stále hovorí, má Volkswagen v segmente elektromobilov ambiciózne plány - najmä v nižšej cenovej kategórii. V priebehu…

Škoda sa nemôže nabažiť vozidiel SUV. Česi ohlásili ďalší Kylaq

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda oznámila nové malé SUV, ale nebude ho predávať v Európe. Pripravovaný model Kylaq bude určený pre indický trh.

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov