17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miljan Zivkovic).
Táto huba je nielen veľmi chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Rastie v slovenských lesoch a napriek mnohým cenným vlastnostiam stále nepatrí medzi obľúbené exempláre na hubárčenie. Je to chyba, pretože má nielen skvelý vplyv na naše zdravie, ale môžeme ju využiť aj na mnoho rôznych spôsobov v kuchyni. Pozrite si, čo by ste mali vedieť o hlive ustricovej.
Hliva ustricová je huba, ktorá rastie v našich lesoch od jesene do jari a často vytvára nápadné skupiny. Považuje sa za jeden z najzdravších exemplárov, napriek tomu ju mnoho ľudí pri hubárčení vynecháva. Preto sa oplatí po nej siahnuť a zaradiť ju do svojho jedálnička, pretože môže mať veľký vplyv na naše zdravie. Odporúčame, aké vlastnosti má hliva ustricová.
Hliva ustricová – ako vyzerá?
Hliva ustricová môže vyzerať rôzne v závislosti od konkrétneho druhu.
- Väčšina z nich sa však skladá z krátkej stopky a veľkého klobúka, pod ktorým sa nachádzajú lupene.
Výnimkou je hliva kotúčová, kde väčšiu časť huby tvorí stopka.
- Naopak, najobľúbenejšia je hliva ustricová, ktorá má plodnice s priemerom 5-25 cm.
U mladých húb je jej tvar oblúkovitý a má zahnutý, ostrý okraj. U starších exemplárov má naopak tvar mušle a pripomína ustricu.
- Táto huba je mäkká a pružná.
Čo sa týka farby, môže byť béžová, sivá, hnedá a niekedy dokonca modrastá alebo fialová. U starších a väčších húb je farba svetlejšia.
- Povrch hlivy ustricovej je matný a suchý.
Jej lupene sú široké a husto usporiadané. Sústredia sa na stonke dlhej 1 – 4 cm, ktorá rastie bokom k drevu, ak ide o voľne rastúci exemplár, alebo k mycéliu v prípade pestovanej huby.
Prečo zaradiť hlivu ustricovú do svojho jedálnička ? Predstavuje pokladnicu cenných vlastností
Hlivu ustricovú oceňujú skúsení hubári a odborníci na výživu pre jej chuť a zdravotné účinky.
- Sú to huby bohaté na cenné živiny, ako sú bielkoviny, vláknina, rôzne vitamíny a antioxidanty.
Hliva ustricová má navyše nízky obsah kalórií a prirodzenú chuť umami. Preto sú nielen zdravé, ale aj veľmi chutné. Podľa odborníkov na výživu prináša pravidelná konzumácia týchto húb mnoho výhod. Medzi ne patria:
- Posilnenie imunity – hliva ustricová obsahuje beta-glukány, takže stimuluje imunitný systém. Vďaka tomu nás účinne chránia pred infekciami.
- Podpora tráviaceho systému – pretože hliva ustricová obsahuje vlákninu, upravuje činnosť čriev a zabraňuje zápche.
- Znižovanie hladiny cholesterolu – spomínaná vláknina tiež pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Konzumácia hlivy ustricovej tak znižuje riziko srdcových ochorení.
- Dodáva bielkoviny – hliva ustricová je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín. Preto sa ich oplatí pridať do svojho jedálnička, najmä ak ste vegetarián alebo vegán.
Hliva ustricová dobýva kuchyňu. Ako sa dá použiť?
Hliva ustricová je nielen mimoriadne zdravá, ale aj veľmi všestranná v kuchyni. Môžeme ju pripraviť na mnoho spôsobov, pretože chutí dobre či už vyprážaná, dusená alebo grilovaná. Môže byť tiež aromatickým doplnkom polievok a omáčok.
- Pred prípravou pokrmu z hlivy ustricovej ju však treba riadne očistiť.
Najlepšie je to urobiť pomocou zubnej kefky. Odstrániť by sa mala aj tvrdá stopka.
- Zároveň nezabudnite hlivu ustricovú nenamáčať, pretože absorbuje vodu ako špongia a stráca tak svoju chuť.
Pokiaľ ide o jedlá, ktoré možno pripraviť z týchto zdravých a chutných húb, výber je skutočne široký. Tu sú najobľúbenejšie nápady na použitie hlivy ustricovej v kuchyni:
- krémová polievka z hlivy ustricovej,
- zapekané hlivy ustricové,
- hliva ustricová s cestovinami,
- hliva ustricová s cuketou a paradajkami,
- hliva ustricová v sójovej omáčke,
- pečená hliva ustricová so zeleninou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Aké huby sa dajú zbierať v máji? Tieto druhy teraz nájdete v slovenských lesoch
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.