18.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Christin Klose).
Starší ľudia vedeli veľmi dobre pripraviť zaváraniny, aby si ani v ťažších časoch nemuseli odoprieť niečo chutné. Príkladom je chutná klobása zo zaváraninového pohára, ktorú môj starý otec robil celé desaťročia. Bola aromatická a, čo je dôležité, veľmi dlho sa nekazila. Tu je starý recept na mäso v pohári.
Klobása v pohári je skvelý recept na domácu klobásu bez konzervačných látok. Na pultoch supermarketov nenájdete nič také chutné ako toto a recept mám od svojho starého otca, ktorého vášňou boli údeniny a všetko, čo súviselo s mäsom a mäsovými výrobkami. Vždy hovoril, že najdôležitejšie je čerstvé mäso, a sám vždy trval na mäse „z rannej porážky“. Ak máte dôveryhodného mäsiara alebo dobré mäsiarstvo, určite vyskúšajte tento starý recept na domáce zaváraniny. Ak podobne ako starý otec použijete proces tyndalizácie (čo je vlastne opakované sterilizovanie teplotami do +100 ˚C), vaše zaváraniny vydržia až niekoľko mesiacov. Pokiaľ ich niekto hneď nezje, pretože dedkova klobása je taká vynikajúca.
Klobása dedka Jožka v pohári. Takú v obchode nenájdete
Ingrediencie:
- 2 kg bravčovej krkovičky,
- 1 kg surovej slaniny (možno nahradiť bravčovým bôčikom),
- 2 neúplné šálky vody,
- 1 lyžička granulovaného cesnaku,
- niekoľko bobkových listov,
- 2-3 PL sušeného majoránu,
- 2 plné polievkové lyžice soli,
- korenie podľa chuti,
- plochá lyžica cukru.
Klobása v pohári – ako ju pripraviť:
- Mäso nakrájajte na kúsky a zomeľte v mlynčeku na mäso. Bravčovú krkovičku pomeľte na hrubom mlynčeku, slaninu alebo bravčový bôčik na jemnom mlynčeku. Vložte do misky.
- Pridajte korenie a začnite mäso intenzívne hniesť, pričom postupne pridávajte studenú vodu. Mäso by malo byť homogénne a lepkavé.
- Misku s vymieseným mäsom vložte na 12 hodín do chladničky. Na druhý deň ho opäť premiešame.
- Pripravte si čisté, najlepšie sterilizované nádoby. Na dno každej z nich vložte bobkový list a potom pridajte mäsovú zmes približne do 3/4 (aby sa vytvoril priestor na usadenie tuku a želé).
- Pripravte si veľký hrniec a dno vyložte utierkou. Potom doň umiestnite nádoby tak, aby sa navzájom nedotýkali.
- Poháre zalejte studenou vodou do troch štvrtín ich výšky a na miernom ohni priveďte do varu. Varte 2 hodiny a nechajte úplne vychladnúť. Na druhý deň priveďte poháre do varu a varte pol hodiny. Tento postup zopakujte aj na tretí deň.
- Poháre skladujte na chladnom, najlepšie tmavom mieste.
Pri domácich mäsových zaváraninách platí základné pravidlo, že si treba vybrať mäso najvyššej kvality. Neriskujte a nekupujte mrazené alebo balené mäso. Tie si radšej nechajte na kotlety alebo guláš.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vyzerá to skvele a za pár okamihov je to preč. Mäkké mäso je jedna vec, ale dôležitá je omáčka
Vyprážané bedle sú gumené? Túto triviálnu chybu robí veľa ľudí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.