19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina).
Ideálne lievance sú sladké, aromatické a nadýchané. Mali by sa rozplývať v ústach a priniesť skutočný pôžitok pre chuťové poháriky. Mnohí kuchári majú pravdepodobne v zásobe svoj obľúbený recept. Niekedy sa však oplatí urobiť niekoľko úprav, aby ste získali ešte zaujímavejšiu chuť. Pridajte do svojich jablkových drobčekov neobvyklé korenie, ktoré úžasne zvýrazní ich chuť.
Nadýchané jablkové lievance s novým nádychom
O akom korení hovoríme? Tentoraz navrhujeme pripraviť lievance s kardamónom. Toto korenie sa používa na vylepšenie dezertov aj slaných jedál. Výborne sa hodí na obľúbené slovenské lievance. Kardamón dodá jedlu korenistú vôňu a korenistú a citrónovú chuť. V tejto verzii lievance zmiznú z taniera ešte rýchlejšie a rodina a hostia si určite budú pýtať ďalšie.
Recept na lievance s orientálnym nádychom
Niektorí ľudia do svojich jablkových drobčekov vôbec nepridávajú droždie. Iní sa rozhodnú použiť sušený výrobok, ktorý urýchľuje prípravu jedla. Tradicionalisti však používajú čerstvé droždie, pričom si nárokujú chuť autentickej domácej kuchyne. Odporúčame vám vyskúšať náš recept. Množstvo navrhovaných surovín je uvedené na šesť porcií.
Prísady na cesto:
- 250 g pšeničnej múky
- ½ šálky mlieka
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička kardamónu
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 jablko
- 1 štipka soli
- tuk na vyprážanie
Prísady na kvások:
- 20 g čerstvého droždia
- ¼ šálky mlieka
- 1 PL pšeničnej múky
- ½ čajovej lyžičky cukru
Spôsob prípravy:
- Začnite prípravou základu. Mierne zohrejte mlieko a zmiešajte ho s cukrom a múkou. Primiešajte droždie a jemne premiešajte. Misku prikryte bavlnenou utierkou a odložte na 10 minút na teplé miesto.
- Čas na kysnutie cesta. Múku zmiešajte so soľou. Pridajte kvások a mlieko (malo by mať izbovú teplotu, preto ho nezabudnite predtým vybrať z chladničky). Rozklepnite vajce a pridajte cukor.
- Všetky ingrediencie spolu premiešajte. Cesto miesime 10 minút, potom misu prikryjeme a odložíme na trištvrte hodiny do tepla.
- Čas odpočinku využite na umytie a ošúpanie jabĺk. Nakrájajte ich na nie príliš hrubé plátky.
- Jablko pridajte do pripraveného lievancového cesta a ochuťte kardamónom.
- Na panvici rozohrejte olej a vložte doň porcie cesta s jablkami. Smažte niekoľko minút z každej strany, kým palacinky nezhnednú.
Tajomstvo vyprážania lievancov
Nezabudnite, že vrstva tuku na panvici by nemala byť skromná. Palacinky by sa mali smažiť pomerne hlboko tuku. Musí byť dobre rozohriaty, aby sa nadmerne nevsiakol do cesta. V opačnom prípade budú lievance nechutné a gumené. Nevyužívajte každý štvorcový centimeter panvice. Lievance by nemali byť v panvici preplnené. Je lepšie rozdeliť smaženie na niekoľko fáz.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nadýchané jablkové lievance. Lepší recept ako od babičky. Málokto ich robí s týmto nápojom
Skombinujte jablká s raňajkovou klasikou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.