19.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk).
Koľko dní po dátume spotreby môžete potraviny jesť? Ukázalo sa, že zoznam výrobkov, ktoré sú ešte vhodné na konzumáciu, je naozaj dlhý. Navyše niektoré z nich sa takmer vôbec nekazia, ak ich dobre skladujete.
V každodennom zhone sa niekedy stane, že si nevšimneme, že máme v skrinke alebo chladničke potraviny, ktorým uplynula doba spotreby. Tieto výrobky zvyčajne skončia v koši. Ukazuje sa však, že mnohé z nich sú stále jedlé. Aké sú to potraviny?
Čo sa nesmie jesť po termíne? To závisí od tohto záznamu
Odhaduje sa, že každý rok skončí v koši až 15 miliárd ton potravín. Na Slovensku sa odhaduje, že každý rok skončí v koši takmer 100 kilogramov potravín na osobu. Ak by sme to prepočítali na celkový počet obyvateľov, ide o približne 540 tisíc ton potravinového odpadu ročne. Medzi nimi často nájdeme výrobky s odloženou dobou spotreby, ktoré sú stále vhodné na konzumáciu. Štúdia vypracovaná pre spoločnosť To Good to Go naznačila, že až 10 % podobného odpadu vzniká preto, lebo spotrebitelia nerozlišujú medzi etiketami. Ide o rozdiel medzi označením „Minimálna trvanlivosť do (MTD)“ a „Spotrebujte do (SD)“.
Označenia dátumov na potravinách sú nasledovné:
1. Minimálna trvanlivosť do (MTD) – Tento údaj sa týka optimálnej kvality potravín. Potraviny si do tohto dátumu zachovajú svoje najlepšie vlastnosti, ale môžu byť jedlé aj po tomto dátume, ak sú správne skladované.
2. Spotrebujte do (SD) – Tento dátum slúži na zaistenie bezpečnosti potravín a výrobky by sa rozhodne nemali konzumovať po uvedenom dátume, aby sa predišlo zdravotným rizikám.
Prvý z nich slúži na zaistenie bezpečnosti potravín, takže výrobky by sa rozhodne nemali konzumovať po uvedenom dátume. Druhý údaj sa týka optimálnej kvality, t. j. potraviny si do tohto dátumu zachovajú svoje najlepšie vlastnosti, ale budú jedlé aj po tomto dátume. Je dôležité, aby sme ich správne skladovali.
Čo ak niečo zjem po termíne? Niektoré výrobky môžeš
Nikto nebude prekvapený, ak povieme, že pri citlivých výrobkoch, ako sú mäsové alebo mliečne výrobky, musíme striktne dodržiavať dátumy uvedené výrobcami. Pokiaľ však ide o obilniny, môžeme si pokojne dovoliť trochu voľnosti. Týka sa to predovšetkým krúp, múky, cestovín a ryže. – Najmä posledné dva menované výrobky majú dlhú trvanlivosť. Dokonca aj jeden rok od dátumu uvedeného na obale. Treba si však uvedomiť, že toto pravidlo funguje len pri správnom skladovaní.
Je v poriadku jesť med po termíne?
Po dátume spotreby môžete konzumovať aj strukoviny, ako je cícer, šošovica, fazuľa a hrach. Samozrejme, aj v tomto prípade musíme ich uchovávať na správnom mieste, teda v suchu a mimo dosahu svetla. Z ďalších produktov môžete bez obáv konzumovať: korenie, soľ, korenie, čaj, kávu, sladkosti, med a konzervované potraviny. Ak obal nemá dierky, nie je vypuklý a obsah po otvorení nezapácha. Samozrejme, nezabudnite vo všetkých prípadoch používať zdravý rozum.
Hoci sa všade uvádza, že med môže prežiť stovky rokov a je stále jedlý, existujú výnimky z tohto pravidla. Najčastejším problémom je kvasenie, ktoré môže nastať, ak má med vyšší obsah vody. Ako rozpoznať skvasený med a čo sa s tým dá robiť?
Vo väčšine prípadov kvasenie medu nie je vaša chyba, ale spôsobujú ho samotné včely alebo nepozorný včelár. Včely prinášajú do úľa nektár obsahujúci 60 – 70 % vody a postupne ho zahusťujú. V ideálnom prípade by obsah vody v mede nemal presiahnuť 18 %. Niekedy sa to však včelám nepodarí a med sa aj tak vyprodukuje, často v čase, keď je dlhodobo vysoká vlhkosť. Ak je včelár netrpezlivý alebo neskúsený, ľahko vytočí a predá med s vyšším obsahom vody. V takom prípade sa nebojte reklamovať. A spoznáte to na prvý pohľad.
Ako rozpoznať pokazený med? Skynutý med spoznáte na prvý pohľad. Keď otvoríte nádobu, prvé, čo ucítite namiesto sladkej vône medu, je nepríjemný štipľavý zápach, ktorý je charakteristický pre kvasenie. Povrch medu je vtedy pokrytý tenkou, tenkou vrstvou. V takomto mede už prebehol proces kvasenia. Ak by ste si to pred konzumáciou medu nevšimli, spoznali by ste to už pri prvom vložení medu do úst.
Ku kvaseniu však môže dôjsť aj u vás doma, ak med skladujete nevhodne. Stačí nesprávne utiahnuť viečko nádoby. Med má schopnosť absorbovať vlhkosť z okolitého prostredia. A to je hlavný problém. Ak vlhkosť medu alebo hladina vody v ňom presiahne približne 21 %, med začne kvasiť a nenávratne sa znehodnotí.
Ak vám med skvasí, jediná rada, ktorú vám môžeme dať, je vyhodiť ho a kúpiť iný. Pretože keď sa pokazí, už nie je cesty späť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto 3 zložky máte doma a spolu dokážu zázraky. Rozlúčte sa so škodcami nadobro!
Už žiadne vyhadzovanie starého chleba. Dajte do vedra a zalejte vodou. Skutočný „zázračný odvar“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.