20.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/WDnet Creation).
Meniny sú pre mnohých ľudí mimoriadne dôležitou udalosťou v kalendári. V tento deň zvyčajne prijímame hostí a chceme na svojej oslave vyzerať čo najlepšie. Bohato prestretý stôl hostí poteší, ale hviezda večera môže byť len jedna. Objavte recept na opitý slivkový koláč, ktorý je na meniny najlepší.
Ingrediencie na opitý slivkový koláč
Tento dokonalý meninový koláč pozostáva z čokoládovej piškóty, krému a vrstvy ovocia.
Na prípravu opitého slivkového koláča budete potrebovať:
- 1 lyžička prášku do pečiva,
- 105 g pšeničnej múky,
- 105 g zemiakovej múky,
- 16 g vanilkového cukru,
- 205 ml vody,
- 250 ml rumu,
- 4 vajcia,
- 400 g sušených sliviek,
- 450 g masla,
- 466 g cukru,
- 48 g kakaa,
- 500 ml mlieka,
- smotanová aróma.
Opitý slivkový koláč sa môže pripravovať počas celého roka, pretože sa v ňom namiesto čerstvého ovocia používa sušené. Najlepšie sa však osvedčí na jeseň a v zime, a navyše môže úspešne nahradiť klasický piškótový koláč.
Pre tých, ktorí nechcú vyrábať koláče s alkoholom, máme dobrú správu. Namiesto rumu stačí namočiť sušené slivky do vody s pridaným cukrom. Dobrú správu máme aj pre tých, ktorí nie sú fanúšikmi sušených sliviek, ale uprednostňujú napríklad čerešne. Aj tie sa dajú použiť v tomto recepte, hoci v jesennom/zimnom období sa slivky so svojimi korenistými tónmi budú určite hodiť lepšie. Nezabudnite však, že sušené ovocie potrebuje čas na namočenie, či už pripravujete alkoholickú alebo nealkoholickú verziu. Najlepšie je začať s ich prípravou deň vopred.
Opitý slivkový koláč – spôsob prípravy
Sušené slivky vložte do hrnca, zalejte ich ¾ šálky vody a pridajte dve polievkové lyžice cukru. Celé to varte asi 5 minút, aby sa slivky nerozpadli. Slivky sceďte, ale vodu si nechajte.
Ak pripravujete alkoholovú verziu, zalejte ovocie pohárom rumu a nechajte cez noc odstáť.
Ak chcete nealkoholovú verziu, použite vodu z varenia a pridajte do nej ďalšie ¾ šálky vody a dve polievkové lyžice cukru a tiež nechajte cez noc.
Rúru predhrejte na 170 stupňov Celzia. Oddeľte žĺtky od bielkov. Do bielkov pridajte pol šálky cukru, vyšľahajte a potom pridajte žĺtky. V samostatnej miske zmiešajte ⅔ šálky pšeničnej múky, ⅓ šálky zemiakovej múky, tri lyžice kakaa a jednu čajovú lyžičku prášku do pečiva. Suché prísady pridáme k mokrým, dôkladne premiešame, vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie, pečieme asi 30 minút a potom necháme vychladnúť.
Z pol litra mlieka odlejte pol šálky a zvyšok uvarte s cukrom a vanilkovým cukrom. Do oddelenej časti mlieka pridáme dve polievkové lyžice pšeničnej múky a dve polievkové lyžice zemiakovej múky, dôkladne premiešame a pridáme do prevareného mlieka. Za stáleho miešania nechajte asi dve minúty povariť a potom nechajte dobre vychladnúť. Mäkké maslo vyšľaháme mixérom, po lyžiciach pridávame vychladnutú zmes a nakoniec smotanovú arómu.
Do hrnca dajte 200 g masla, šálku cukru, tri lyžice kakaa a tri lyžice vody. Všetko rozpustite a varte asi dve minúty. Sušené slivky scedíme a vodu z namáčania si necháme. Piškótu namočte slivkovým punčom. Celý povrch piškóty potrieme smotanovým krémom a potom naň poukladáme slivky. Celé to polejeme čokoládovou polevou.
Opitý slivkový koláč môžete posypať nasekanými orechmi, kandizovanou pomarančovou kôrou alebo strúhanou čokoládou. A je to hotové!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte radi škoricovníky? Tento recept vás prekvapí neobvyklým doplnkom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.